پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۲۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ح بعده الباء
حبل المتين
 

ما در این روزنامه يوميه همان مسلك و منهج ،روزنامه هفتگی حبل المتین است که در عرض چهارده سال يك مرام و منظور را در نظر داشته و قوم را بسمت آن متوجه می ساختیم... هر کس بدیده انصاف بنگرد حکم قطعی خواهد کرد که عمده اسباب حصول این خوشبختی و سعادت ( منظور اعطای مشروطیت است ) فریادها و ناله های چهارده سال حبل المتین است اکنون نیز از طبع و نشر این روزنامه در مرکز مملکت پایتخت ایران جز اختتام اين ماموريت الهيه و تكميل مقاصد سابقه در نظر ندارد.»

مندرجات حبل المتین پس از درج مقاله اساسی عبارت از اخبار داخله و خارجه میباشد و بخصوص بعلت وابستگی این روزنامه با حبل المتین کلکته اخبار خارجه زياد تر در آن درج شده و علاوه بر این مذاکرات مجلس شورای ملی و تلگرافات داخله خارجه در آن درج است . از انتشار حبل المتین در تهران بعضی تصور کرده اند که اداره روزنامه حبل المتین از کلکته بطهران انتقال یافته است برای رفع این اشتباه اخطاری در شماره سوم چاپ شده مبنی براینکه مشترکین گمان ننمایند اداره کل از کلکته بطهران انتقال یافته است . محل اداره روزنامه ( خیابان لاله زار جنب مطبعه فاروس ) بوده است . از شماره ۲۰ سال اول بآنطرف زیر اسم نایب مدير ) میرزا سید حسن کاشانی ( دبیر ( آقا شیخ یحیی کاشانی ( اضافه شده است ۱۰ ین شیخ یحیی همان کسیست که ما در جلد اول کتاب شرح حال و تصویری از او چاپ کرده ایم و نیز مرحوم کسروی اهمیت حبل المتين را وابسته بمقالات ایشان دانسته است یحیی کاشانی از نویسندگان ست که تا هنگام مرك از خدمات مطبوعاتی خود دست بر نداشته و در سالهای اخیر زندگانی نیز ریاست هیئت تحریریه روزنامه ایران داشته است ) جلد اول کتاب روزنامه ایران امروز ص ٣٢٤ ) شماره ١٩٤ سال اول حبل المتین در تاریخ . سه شنبه ۲۵ ذیقعده ۱۳۲۵ قمری و شماره ٣٦ سال دوم آن در تاریخ ۲۹ ربیع الثاني ۱۳۲۸ قمری منتشر شده است . شماره اخیر گرچه آخرین شماره منتشره روز نامه نیست ولی چون این روزنامه تا هنگام توپ بستن مجلس (١۶ جمادى الثاني ١٣٢۶) بیشتر دوام نداشته بنابراین بعد از تاریخ مذکور بیش از یکماه و نیم انتشار نیافته است.

توقیف و تعطيل حبل المتين

پس از وقایع مجلس و حوادث باغشاه بشرحهکه بعدا در ذیل احوال مدیر حبل المتين ذکر خواهیم کرد، بدستور محمد علی شاه پنج نفر از تهران بخارج ایران تبعید گردید من جمله از این پنج نفر میرزا سید حسن کاشانی مدیر حبل المتین بود • نامبرده پس از خروج از تهران و توقف چند ماهی در رشت ؛ و انتشار چند شماره روزنامه در آنجا ؛ مجددا در اواسط سال ۱۳۲۷ قمری، هنگامیکه محمد علیشاه از طهران اخراج شد بطهران بازگشت و برای بار دوم روزنامه حبل المتین را در آنجا طبع و توزیع نمود انتشار مجدد حبل المتين مصادف با آغاز سال سوم روزنامه بوده و ظاهرا در ماه جمادی الثانی شروع گردیده است . پس از انتشار شماره ششم این سال که در رجب در رجب ۱۳۲۷ قمری برده بمناسبت مقاله که در آن تحت عنوان ( اذا فسد العالم فسد العالم ) چاپ شده

-۲۱۰-