پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۱۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ح بعده الباء
حبل المتين
 

میرزا سید حسن کاشانی، برادر كوچك موید الاسلام بوده است .

این روزنامه را مرحوم سید حسن کاشانی برادر موید الاسلام تاسیس نموده و شاخه از حبل المتین کلکته بشمار میرفته است مرحوم کسروی در باره این روزنامه می نویسد : ( حبل المتين طهران چون نخستین روزنامه روزانه در ایران میبود و با کاغذ و حروف خوب بچاپ میرسید و آنگاه گفتارهای آنرا شیخ یحیی کاشانی که هم نویسنده خوب و هم آگاهی بیشتر از دیگران میداشت مینوشت ارجی در میان مردم پیدا کرد و تا زمان توپ بستن مجلس هم چنان پیش میرفت ۲۰ کسروی در باره این که چطور شد با وجود حبل المتین در بمبئی مع ذلك اين روزنامه وطهران تاسیس شد می نویسد حبل المتین هفتگی کلکته . چنان بیرون می آمد ولی پیداست که این زمان ارج پیشین را نمیداشت زیرا این زمان روزنامه های دیگری پیدا شده و نیاز مردم را به خواندن آن کمتر گردانیده بود بویژه که آن برای رسیدن به تهران یکماه بیشتر زمان میخواست و نوشته ها از بها میافتاد. این بود که این را بنام یک شاخه ای از آن در تهران بنیاد نهادند. در داستان ) پیمان انگلیس و روس ) و همچنین در برخی پیش آمدهای دیگر این روزنامه گفتارهای مغز دار خوبی نوشت • میتوان گفت سید ن پس از آن بد خواهیها که با جنبش مشروطه خواهی کرده و بهوا داری از عين الدوله ان دشمنی ها را با کوشش های دو سید نموده بود این زمان بنیکی ها برخاست ر شکست را بدینسان بست ۲۰ بخش اول تاریخ مشروطه ایران ص ۳۸۱.

در عنوان روزنامه حبل المتین یومیه معرفی شده و در زیر اسم روز نامه سال تاسیس ( ۱۳۱۱ ) و همچنین محل طبع ( طهران ) درج گردیده ، و نیز در آخر ستون صفحه چهار امضای ( حسن الحسيني الكاشاني ) چاپ شده آن درباره مندرجات حبل المتین ( روزنامه بومیه ملی آزاد سیاسی اخباری تجاری علمی ادبی مقالات عام المنفعه با امضا قبول و در انتشارش اداره ازاد است) معرفی شده است. قیمت اشتراك بدین قرار است سالیانه طهران ۴٠ قران؛ سایر بلاد داخله ۴۵ قران ، روسیه و قفقاز ۱۲ منات ساير ممالك خارجه ۳۰ فرانك . قيمت يك نسخه طهران یکصد دینار ، سایر بلاد ایران سه شاهی . قیمت اعلان طری دو قران است .

قطع صفحات و سبك مطالب و نوع مقالات حبل المتین طهران بعينه ما تند حيل المتین کلکته میباشد فقط تفاوت اندو تعداد صفحات و طرز انتشار است که اولی معمولا در چهار صفحه و دومی در ۱۶ صفحه و نیز اولی یومیه و دیگری هفتگی است. قسمتی از مقاله افتتاحی روزنامه باین قرار است :

« ربنا اتنا من لدنك رحمه وهياني انا من امرنا رشدا . بار خدايا قلوب مارا بنور معرفت روشنائی بخش و نیات ما را در این خدمت بزرك مقدس و خالص گردان تا که باید و شاید از عهده وظایفه و تکالیف مقرر . خود بر ائیم ملک و ملت را خدمتی شایان توانیم.... ( پس از این قسمت شرحی درباره اینکه منظوری جز حق نویسی و راهنمائی ملت و دولت ندارد نوشته تا میرسد باینجا که ) و بالجمله مسلك و شيوه

-۲۰۹-