پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ب بعده الراء
برق
 


الدین طباطبائی سیاستمدار و روزنامه‌نگار معروف؛ از اواخر شعبان و ماه رمضان سال ۱۳۲۸ را بعلت توقیف روزنامه از انتشار افکار خود محروم بوده است.

گرچه حکم توقیف روزنامه شرق از طرف دولت که بوسیله نظمیه بسید ابلاغ گردیده قبل از تاریخ شعبان یعنی در چهارم جمادی الاولی ۱۳۲۸ قمریست ولی در این مدت سید وقتی بحکم دولت ننهاده و باز روزنامه را با لحن شدید‌تری منتشر نموده و بخصوص در باره چند تن از وزرای کابینه و مخصوصاً با قوام السلطنه نبرد سختی داشته است تا اینکه در تاریخ مذکور جداً دولت از انتشار روزنامه شرق جلوگیری کرده و چنانچه دیدیم آقای سید ضیاء الدین در پنجم ماه شوال اولین شماره برق را بجای شرق منتشر نموده است.


متن حکمیکه درباره توقیف روزنامه شرق از طرف نظمیه بسید ابلاغ شده بدین قرار است:

د اداره نظمیه. دایره کابینه. نمره ۳۳۰۰. خدمت جناب آقای سید ضیاء الدین صاحب امتیاز و مدیر جریده شرق دام اقباله از قرار رقومه حضرت اشرف رئیس الوزراء ووزیر داخله در چندین نمرات روزنامه شرق نسبت بوزراء عظام تخفیف وتوهین شده و این قسم مذاکرات در روزنامه محل انتظام مملکت و مخالف قانون مشروطیت است لذا مقرر فرموده‌اند طبع و نشر روزنامه فعلا موقوف وبولایات ودار الخلافه منتشر ننمایند تا قراری در این کار بدهند لازم است بترتیبی که مقرر داشته‌اند رفتار نموده خو د جناب عالی هم بروید خدمت حضرت اشرف و ترتیب اصلاح آنرا فراهم داشته حکم کتبی به نظمیه صادر و روانه دارند تا بموقع اجرا گذارده شود. »

سید ضیاء الدین در شماره اول روزنامه برق درباره توقیف روزنامه شرق و انتشار برق بعوض آن، تحت عنوان: <توقیف شرق یا مخاطره شرف ملت » اینطور مینوید روزنامه شرق که فقط جریده آزاد بی‌غرض ملی بود تقریباً بیست روز است (بیست روز بیشتر بوده و بلکه متجاوز از یکماه بوده است. مؤلف) از طرف وزرای عظام باسم تجدد پرور بعلت هواخواهی ناموس ملی بجرم طرفداری از شرف ملت بتقصیر ادای وظیفه ملیت، بگناه دعوت ملت را بحفظ حقوق خود بدون محاکمه و ثبوت تقصیر مخالف نص قانون اساسی محکوم بتوقیف گردید... شرق چه تقصیری داشت- چه گناهی کرده بود جز اینکه وظیفه ملیت خود را اداء نموده بود آیا از توقیف شرق زبان ما بسته شد. قلم ما شکسته گردید؛ افکار ما از میان رفت، نیاتمان در بوته اهمال ماند! اشتباهی است بس بزرک، خطائی است بس سترک. شرق را توقیف کردید برق را منتشر ساختیم، برق را توقیف بکنید رعد را طبع و نشر می‌سازیم - رعد را از ما بگیرید لغات معمول دیگر از میان نرفته خود ما را توقیف کنید هستند کسانیکه نیات و افکار و خیالات ملت پرستانه ما را منتشر سازند.... شرق بخلاف حق توقیف باشد چنانچه همین چند روزه علت قانونی توقیف را بما ثابت کردند فی‌ها و الا بطبع و نشر شرق اقدام نموده و مسلک حقه خود را تعقیب خواهیم کرد. »


-١٢-