پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۱۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الحاء
حافظ استقلال ؛ حافظ ایران
 

از کارهای اعضای کمیته یکی این بوده که بصورتهایشان ماسك ميگذاشتند و اهالی شیراز را احضار نموده و روی کاغذ مینوشتند که تو قصری باید تیرباران شوی، بیچاره اهالی بگریه و زاری در آمده و خود را بمبلغ گزافی خریداری میکردند . ( کتاب دبستان الفرصه چاپ بمبئی ص ۵۴٨) در کتاب فارس و جنك بين الملل بکای نوشته های مرحوم فرصت را تکذیب نموده و آنها را خالی از حقیقت میداند . چون گفتگوی در این قسمت از موضوع کتاب ما خارج است خوانندگان برای اطلاع از آن میتوانند باصل کتاب ( ص ۳۷۷ ) رجوع فرمایند.

(۴۶۶) حافظ ایران

روزنامه حافظ ایران در سال ۱۳۰۷ شمسی در مشهد بطور روزانه تاسیس و منتشر شده است .

(۴۶۷) حبل المتين

یکی از روزنامه های کثیر الانتشار و مفید زبان فارسی که نزد يك چهل سال در خارج ایران منتشر میشده روزنامه معروف و مشهور حبل المتين است . شهرت این ورزنامه و خدماتی که مدیر آن بوسیله نشر این نامه سودمند بآزادی ایرانیان نمود. ما را بی نیاز از شرح وبسط زیاد درباره آن مینماید همین قدر یاد آور میشویم که با انتشار حبل المتين مرحوم موید الاسلام بزرگترین خدمت را ببرقراری اساس مشروطیت و آزادی ایران نموده است. حبل المتین چون در خارج ایران منتشر میشد آزادانه میتوانست بعمال جور و ستم و درباریان ایران حمله نماید و مفاسد و عیوب را بی پروا شرح دهد . روزنامه حبل المتين بشرحيكه بعدا در جائیکه از شرح احوال مرحوم موید الاسلام گفتگو میکنیم ذکر خواهیم کرد بهمین منظور یعنی برای بیدار کردن ایرانیان تاسیس شد . بوده پس از ملاقاتی بين مدير حبل المتين و مرحوم سید جمال اسد آبادی در بندر عباس رخ داد و سید از راه شیراز باصفهان آمد و مرحوم مويد بعمانات و از آنجا بهندوستان رهسپار شد بفکر بیدار نمودن ایرانیان از طریق روزنامه نگاری افتاد و لذا در سال ۱۳۱۱ قمری که سید جمال الدین در انگلستان و پرنس ملکم خان وزیر مختار ایران در لندن و موید الاسلام در هندوستان بود، در نتیجه مکاتبات متوالی بین این سه نفر چنین معتقد شدند که ایرانیان احتیاج شدیدی بانقلاب فکری دارند و این انقلاب جز از راه جراید آزاد طریق دیگری ندارد و تنها جراندند که میتوانند زمینه انقلاب فکری را آماده و مهیا سازند . این هم آهنگی بین سه نفر آزادیخوان . باعث انتشار روزنامه قانون ، مدیری ملکم خان در لندن وحبل المتين بمديرى مويد الاسلام در کلکته گردید.

طلوع حبل المتين - روزنامه حبل المتين بمديرى سيد جلال الدين الحسيني ملقب بمويد الاسلام در شهر کلکته بزبان فارسی تاسیس و شماره اول آن در تاریخ دهم جمادی الثانيه ۱۳۱۱ قمری چاپ و توزیع گردیده است . حبل المتین معمولا در ٢٤ صفحه بقطع

-۲۰۰-