پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۰۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف چ بعده الهاء
چهره نما
 

روز نامه بهمان نام چهره نما اقدام نمود و تاکنون نیز این روزنامه منتشر میکردد . آقای منوچهر مودب زاده پس از فوت پدر همان وظایف سنگین پدر را بعهده گرفت و با ادامه نشر روزنامه بمیدان کارزار وارد شد. نامبرده علاوه بر کار روزنامه برای داره امور شخصی در دانشگاه آمریکائی قاهره بتدریس ریاضیات مشغول است.

حرف الحاء

(واژه ناخوانا) حافظ استقلال

روز نامه حافظ استقلال در شهر شیراز بمدیری ) دکتر ابوالحسن خان ( تاسیس و در اوائل سال ١٢٣٤ قمری منتشر شده است . این روزنامه بوسیله کمیته ( حافظ استقلال ) طبع و نشر شده و چون بشرحيکه ذیلا خواهیم نگاشت کمیته مذکور بیش از دو سه ماه کروفری نداشته بنابراین روزنامه حافظ استقلال نیز بیش از چند شماره نشر نشده است.

كميته حافظ استقلال پس از عزل مخبرالسلطنه از حکومت فارس و تعیین شاه زاده نصرت السلطنه بفرمانفرمائی آنخطه ؛ قبل از آنکه نامبرده بمحل حکومت خود مرسد، در روز دوم محرم ١٣٣۴ قمری چند نفر صاحب منصب ژاندارمری در شیراز مینهای تلگراف را قطع کرده و بانك وذخاير دولی را تصرف نموده وعده ای را دستگیر کردند . منظور عمده آنها که بنا بر معروف بتحريك قونسول آلمان در فارس بوده ضدیت و مخالفت با قوام الملك بوده است . محرکین برای پیش بردن مقصود کمیته بنام كميته حافظ استقلال تشکیل داده که خود را وابسته یکمیته دموکرات میدانستند . با نشرروز نامه حافظ استقلال و بیانیهها و اعلانات هر روز حملاتى بقوام الملك نموده و نسبت بوی هرزه درائی مینوشتند . طرفین در شیراز سنگر بندی نموده و از روز دوازدهم صفر بنای جنگ را گذاشتند . عاقبت توپخانه دولتی بدست ژاندارمها افتاد و با اینکه جمعی خواستند بین قوام و قنسول آلمان را صلح دهند موفق نشدند و قوام الملك ناچار بفرار از شیراز و رهسپار شدن ببوشهر گردید. پس از خارج شدن او تمام خانه های وی و سنگانش مورد تهب و غارت قرار گرفت و آنچه اشیاء نفیسه داشت بغارت رفت کمیته حافظ استقلال پس از رفتن قوام بجمع کردن اعانه پرداخت و بعناوین مختلف از مردم پول میگرفت و این وضع ادامه داشت تا بالاخره قوام الملک از بوشهر اوضاعرابدولت مرکزی اطلاع داد و از طرف دولت بهمراهی سردار عشایر ایلخانی مامور سرکویی روسای ژاندارم و اعضاء کمیته حافظ استقلال گردیده و چون افراد ژاندارم بگرفتار شدن خود یقین کردند جمعی قرار و عده خود را با تیر بقتل رساندند. پس از گرفتار شدن روسای ژاندارم صریحا اعتراف نمودند که از اعضای کمیته حافظ استقلال بوده و رئیس سوادی آنها فرمان جنك را امضا کرده است . بهر حال عموما محکوم میشوند. در همين اثنا قوام الملک نیز در شکار دست اسبش بسوراخی فرو میرود و پس از چندروز رحلت مینماید و از طرف ولاتانب قوام الملکی بفرزندش میرزا ابراهیم خان اعطا میگردد

-۱۹۹-