پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۰۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف چ بعد الهاء
چهره نما
 

جناب مسيو لوبه رئیس جمهوری فرانسه اعلیحضرت ظل اللهی خطه پاریس را رشك فردوس عدن فرموده از جانب دولت فرانسه حکم بار دوی پیاده نظام وسواره نظام پنجم شده بود که از ایستگاه راه آهن تا قصر الیزه که از اولین ابنیه عالیه دولت فرانسه است و محل نزول اعليحضرت ظل اللهی است در دو طرف صف آرائی نمایند و موزيك چیان پاریسی بنوای پارسی مترنم گردند سپس اعلیحضرت شهریاری با عر ا به مخصوص دولتی تشریف فرما میشوند زمان ورود جناب مسیو او به رئیس جمهوری باقرینه خود و سایر وزراء و امراء کشوری و لشگری باستقبال اعلیحضرت شهریاری شتافته و پس از دست دادن و اظهار و داد بقصر تشریف فرما میشوند از جانب رئیس جمهور ضیافت شایانی شده توقف با اعلیحضرت شهریاری در پاریس و اراده ملوکانه بگردش و سیر د یا وین دولت فرانسه در حقیقت عالم استقبال ملت و مملکت ایران را بگعالم بشارت است چنانچه تمامی جراید اروپ مكنونات اعلی حضرت ظل اللهی را در این سفر جلوه مخصوصی داد . علاوه از آنکه میگویند اراده ملوکانه تعلق بخریداری چند فروند کشتی جنگی و کار خانجات نساجی و توپ و تفتك ریزی است که بهترین تحفه این سفر مبارك اثر است و مراجعت در ایران اثرات نافعه پدید خواهد شد .»

تا اینجا آنچه درباره خصوصیات روزنامه چهره نما منتشر در اسکندریه لازم بود ب اطلاع خوانندگان گرام رساندیم. قبل از آنکه این قسمت را خاتمه دهیم و بذکر خصوصیات چهره نما منتشر در قاهره و علت انتقال اداره روزنامه بآن شهر بپردازیم از دو پیش آمد اسف انگیز برای اداره روزنامه بغیر از واقعه حریق مطبعه روزنامه گفتگو نموده و مطلب را تمام میکنیم.

واقعه اول پیش آمد و بای عمومی در ایران است که مصادف با او ایل طلوع چهره نما در اسکندریه گردیده و باداره روزنامه خسارت هنگفتی وارد نموده است

موضوع دوم توقیف چهره نما در سرحدات ایران و ممانعت از ورود آن بخاک ایران بدستور عین الدوله بوده و اتفاقا این پیش آمد هم در اواسط همان سال یعنی سال ۱۳۲۲ قدری رخ داده توقیف چهره نما در سرحدات نیز خسارت هنگفتی باداره روزنامه وارد نمود و بالاخره با وساطت مرحوم روشدیه نزد عین الدوله روز مه آزاد شده است .

مدیر چهره نها در باره این توقیف و رفع آن مینویسد که چون والا حضرت اقدس شاهزاده عین الدوله که صدر اعظم شاهنشاه كبير ) مظفرالدین شاه ) بود ند از مسلك و مقصد نگارنده چهره نما آگهی یافتند به وجب دستخطی آنرا آزاد ساختند . امادستخطی کهچهره نما بدان اشاره کرده و سواد آن را در شماره ١۴ سال اول روزنامه مورخ ۱۵ رمضان ۱۳۲۲ قمری چاپ کرده بدین قرار است: « جناب فضايل ومحامد تصاب آقا میرزا حسن مدیر مدرسه رشدیه زید افضاله - شرحی که در باب روزنامه چهره نما نوشته بودید ملاحظه شد چون جناب عالی را بیغرض وصحيح القول میدانیم در این مسئله مهم تعهد جنابعالی را تصدیق میکنیم . حالا که نوشته اید روزنامه مزبوره از تکالیف خودش خارج نمیشود البته در این صورت ورودش بخاک ایران ضرری ندارد. بدیهی است هر قدر

-۱۹۳-