پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۸۱

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف جيم بعده النون
جنبش ، جنگ، جنگل
 

(۴۴١) جنبش

در تاریخ ۲۰ داو ۱۳۰۳ شمسی شورایعالی فرهنك امتیاز روزنامه جنبش را در اصفهان بمدیری ( آقا سید مهدی نقیب السادات ) تصویب نمود. نگارنده طلیعه این روزنامه را که در فروردین ١٣٠۴ شمسی طبع و منشر شده دیده ولی تا کنون نمونه از خود روزنامه بدست نیاورده ام و شاید در اصفهان بیش از همین طلیعه منتشر نشده باشد . در سالهای ۱۳۰۳ و ۱۳۰۴ شمسی جنبشی در میان طلاب جوان و متجدد اصفهان پیدا شده بود که چند تن از آنها را وادار بدخالت در امور اجتماعی و سیاسی نموده و سه چهار تن از آنها بکار روزنامه نویسی مشغول شدند ولی این کار بعلت مخارج زیاد بدست آنها دوامی نکرد و اغلب پس از انتشار طلیعه روز نامه و یا یکی دو شماره از آن روزنامه برای همیشه تعطیل میشد. از این قبیل جراید یکی همین روزنامه جنبش بمدیری نقیب زاده یزدی است و دیگر روزنامه سحاب بمدیری سید ابو الحسن سحاب و همچنین روزنامه هائیست که شیخ ابراهیم کرمانی و غلامحسین ابتهاج کرمانی در اصفهان تاسیس نمودند. آخرین کسیکه از میان طلاب اصفهان بفکر انتشار روزنامه افتاد آقای سید عبد الحجة بلاغی بود که روزنامه جامع را تاسیس کرد ولی آنهم ظاهرا بیش از یکی دو شماره منتشر نشد و تعطیل گردید . این آقایان علاوه بر نشر طلیعه و یکی دو شماره روزنامه در مواقع خاصی نیز بیانیه هایی روزنامه منتشر میساختند و با گرفتن وجه نا قابلی از دسته و یا شخص خاصی تعریف و با انتقاد میکردند . بهرصورت وضع این جراید بنحوست که اجمالا اشاره کردیم. آقای نقیب زاده در مدرسه چهار باغ و زمانی هم در مدرسه شمس آباد مسکن داشت و بعد بطهران رفت و شاید یکی دو شماره روزنامه جنبش را نیز در طهران منتشر نموده باشد.

(۴۴٢) جنك

روزنامه چهره نما منطبعه مصر در شماره اول سال پنجم مورخ غره جمادى الاولى ۱٣٢۶ قمری بعنوان ( مطبوعات جدیده ایران ) مینویسد روزنامه جنك بمديرى ( ميرزا فضل الله خان ) در طهران منتشر شده است و ما آنرا تبريك ميگوئیم . نگارنده بیش از این راجع بروزنامه جنك اطلاعی در دست ندارم .

(۴۴۴) جنگل

پس از تشکیل هیات اتحاد اسلام بریاست میرزا كوچك جنگلی ، از طرف این هیئت روزنامه بنام جنگل منتشر شده که مدت چند سال انتشار آن درام داشته است ، این روزنامه ارگان رسمی جنگلیون بوده و تا مادامیکه میرزا كوچك خان مصدر امر بود روزنامه جنگل نیز منتشر میشد . پس از رفتن میرزا كوچك خان و همکارانش از شهر رشت روزنامه جنگل نیز تعطیل شد و مدتی پس از آن روز نامه ( انقلاب

-۱۷۱-