پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۸۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف جيم بعده الميم
جمعیت نسوان وطنخواه ایران
 

و نوشتجات و شاهکارهای آنها که علاوه بر جنبه ادبی خود قسمتی تاریخ است که دانستن آن بر هر فردی کم و بیش لازم بل واجب است....... خلاصه چون مقصو ما ذكر فهرست مختصری از مسلک و موضوع این مجله است بهمین چند کلمه مختصر ذیل که جزو تذكر انست اکتفا کرده کلام را ختم میکنیم . این مجله غیر از دو قسمت سیاسی و مذهبی هر قسمتی که فایده عمومی خاصه نسوان را مترتب تواند شد ذکر نموده در خانه از خداوند متعال پیشرفت آمال و مقاصد خود را در راه خدمت وطن و نسوان عاجزانه درخواست مینماید.»

مندرجات مجله چنانچه از مقدمه مذکور نیز معلوم میگردد غالبا مطالب مربوط بزنان و تربیت دوشیزگان و اصلاحات اجتماعی این طبقه است. مقالات مجله بیشتر بقلم زنان و دوشیزگان میباشد و با اینکه روی جلد مجله همه جا بعنوان ( مجله علمی، ادبی ، اجتماعی ) معرفی شده ولی همانقسم که یاد آور شدیم مطالب آن مربو به نسوان و مخصوصا بیشتر مقالات آن راجع بازدواج است . برای مزید اطلاع فهرست مندرجات چند شماره مجله را نقل مینمائیم . شماره اول : اولین قدم . لزوم تربیت نسوان . اخلاق حفظ الصحه . پیشنهاد مفيد . الجنة تحت اقدام الامهات . امراض مسريه شماره ۷ و ۸ زن عهد عتیق و زن عصر جدید . ورزش. انتقاد مد لباس ، قرن بیستم مجلس ترحیم . ازدواج در ایران . اندرز ادبی ، نسائیات . زن مادر بشر . رقیمه خانم دولت آبادی . زن اقتصادی . طریقه درست کردن بیسکوئیت . قسمتی از تیاتر.

مجله جمعيت نسوان وطنخواه ایران معمولا در ۳۲ صفحه بقطع كوچك با چاپ سربی، در مطبعه نهضت شرق طبع شده. از این مجله فعلا تا شماره ۹ سال دوم مورخ ۱۸ تیرماه ١٣٠٤ شمسی در دست است . بی مناسبت نیست در با بیان شرح مختصری راجع بجمعیت نسوان وطنخواه و آغاز تاسیس و اقدامات آن که من جمله انتشار همین مجله است، ذکر نمائیم:

جمعیت نسوان وطنخواه - در روز دهم برج دلو ۱۳۰۱ شمسی بانو محترم خانم اسکندری مدیر مدرسه شماره ۳۵ دولتی از جمعی از بانوان منورالفکر برای حضور در امتحانات شاگردان دعوت نمود و پس از حضور آنان و امتحانات دو شیزگان ، بانوی مذكور نطق پر هیجانی راجع بترقيات و اختراعات محیر العقول اروپا ایراد و بیان نموده و با چشمهای گریان ترقیات نسوان ملل فاضله وحیه دنیا را با نوان ایران مقایسه کرده و از بی حسی و هدم معارف نوان خطراتیکه برای آینده ملت و مملکت در پیش است شرح داد و بانوان محترم را برای ترویج معارف و تشویق بپوشیدن پارچه های و طنی ترغیب کرد . البته این سخنان و احساسات صمیمانه و وطن پرستانه در قلوب خانمها کاملا موثر واقع شد و در همان مجلس دست اتفاق و اتحاد بمحترم خانم اسکندری داده عهد و پیمان نمودند که برای پیشرفت مقاصد مقدسه ایشان از هیچگونه فداکاری خودداری نمایند و جمعیت نسوان وطنخواه را تشکیل دادند . از آن پس این جمعیت مشغول فعالیت شد و بخصوص بانو محترم اسکندری در تمام جلسات جمعیت بانوان را بترویج معارف تبلیغ مینموده متاسفانه این بانوی محترم که در حقیقت بانی و موسس جمعیت بود در تیر ماه ١٣٠٤ شمی در طهران فوت نمود و از آن پس جمعیت فعالیت سابق خود را از دست داد .

-۱۷۰-