پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۵۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ت بعده الياء
تیاتر
 

مقاله افتتاحی روزنامه عالمانه و مستانه تدوین شده و با عبارات زیر شروع می گردد : « عقیده عقلای عالم و حکمای بنی آدم در این مسئله مسلم است که تبدیل اوضاع بربريت و تكميل لوازم تمدن و تربیت در هیچ مملکت ممکن نخواهد شد مگر به ایجاد سه چیز که اصول ( سیو بلیزاسیون ) و ترقی تمدن میباشد و اگر یکی از آنها قصور داشته باشد تمدن ناقص است.»

مندرجات روزنامه همانطور که در مقدمه وعده داده شده انتقاد از اوضاع می باشد بصورت تیاتر چنانچه از همان شماره اول پس از ذکر مقاله افتتاحی ( تیاتر شیخ علی خان میرزای حاکم ملایر و تویسرکان و عروسی با دختر پادشاه پریان مشتمل بر پنج پرده درج شده ، پرده اول خلوت شیخ ملی میرزا اجزای اطاق شاهزاده و امنای در باراو) است . دیاله پرده اول شماره دوم و قسمتی از سوم را گرفته و در شماره ۴ بقیه (پرده دوم) و در شماره های ۶,۵ پرده سوم چاپ گردیده. از شماره نهم طبق درخواست عده ای وضع سابق روزنامه عوض شده جهت ندارد این جریده از نصایح سودمند و مقالات دلپسند خالی باشد ( و علاوه بر بقیه پرده ششم در پاورقی روز نامه مطالبی بصورت سؤال وجواب طيب شده که بدینقسم شروع میگردد: شیخ محسن نام جوانی از تربیت شدگان عصر با علیخان که از شاگردان مدرسه سیاسی است خصوصیتی بکمال دارند امروز در خیابان لاله زار ملاقات میکنند مذاکرات آنها از این قرار است شیخ محسن ، سلام عليكم ، بن‌ژور مسیو کجا بودی..»

طرز انتشار روزنامه هفته دو نمره بوده و هر نوبت در چهار صفحه بقطع ۷ در ۱۱ سانتیمتر منتشر میشده است محل اداره روزنامه در ابتدا خیابان ناصريه وبعد خیابان ظل السلطان بوده ؛ اسم روزنامه با خط نستعلیق درشت و بالای آن ( بسمه تبارك و تعالی ( چاپ شده ، وجه اشتراك سالیانه آن : طوران، ۱۲ قران ، سایر بلاد محرو سه ١٦ قران ، ممالك خارجه فرنك ٨ فرانك . قفقاز و روسیه چهار منات تك نمره در طهران یکصد دینار . سایر بلاد ۳ شاهی . قیمت اعلان طرى يك قران است - برون از نمره يك تا چهار روزنامه را در دست داشته ( كتاب مطبوعات و شعر فارسی ص ۶۶ ) ولی نگارنده تا شماره ۱۲ مورخ يك شنبه ۲۱ جمادى الأول ١٣٢٦ قمری آنرا در دست دارم گمان نمیرود که بیش از دوسه شماره بعد از شماره ۱۲ منتشر شده باشد زیرا مصادف با سباران مجلس و تعطیل جراید گردیده که قهرا منتهى بتعطيل این روزنامه نیز شده است . روزنامه نیاتر یکی از بهترین روزنامههای انتقادیت و با سبک جدیدی که در آن بکار برده شده در بین جراید فارسی بی نظیر است .

میرزارضا خان نائینی

میرزا رضا خان نائینی طباطبائی - در روز ششم بهمن ماه ۱۳۱۰ شمسی مطابق ۱۸ ماه رمضان ۱۳۰۰ قمری این فاضل بزرگوار و ادیب عالیمقدار جهان خاک را بدرود گفته در خطیره قدس و نشیمنگاه علوی نخستین جای گزید و بنام نيك زندگانی ابدی یافت . فاضل میرور فرزند مرحوم میرزا حسنخان مستوفی پسر حاجی میرزا

-۱۴۹-