پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۵۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ت بعده الواو
توفيق
 

و بیدار کردن توده ملت نجیب ایران است افتخار ما همین بس که اولین شماره توفیق با طلوع کوکب درخشنده پهلوی مصادف شده بهمین جهت است که توفیق رفیق ما بوده و تاکنون در این یازده ساله يك نمره آن تعطیل نشده است وحمد میکنم خدا را که تا کنون بهیچوجه وقفه دچار نشدیم و نیز از آقایان مشترکین محترم خود متشکریم وجه آبونمان خود را مرتب رسانیده اند - توده ملت نجیب ایران ذوق سرشاری بقرائت توفیق دارند این است که روز بروز بر تعداد مشترکین اضافه میشود . خداوند انشاء الله برهمه توفیق دهد و عاقبت همه را بخیر بگرداند. این سالنامه هفت هزار نمره بطبع رسیده است حسین توفیق.»

توفیق روزنامه هفتگی بوده و مرتبا همه هفته روزهای دوشنبه طبع و توزیع میشده. وجه اشتراك آن برای طبقه اول ۵۰ ریال، برای کارگران ۳۰ ریال ، تك نمره ٦ شاهی ، محل اداره : طهران . ناصریه کوچه اول: روبروی وزارت پست و تلگراف . مندرجات توفيق بطور كلى عبارت است از اشعار فکاهی و اخلاقی و مقالات گوناگون و وقایع داخلی و خارجی يك هفته كه بطور اختصار تحت عنوان ( يك مشت خبر ) درج است . و نیز در صفحه چهارم اعلانات مختلف چاپ شده است . روز تاعه توفیق برخلاف سایر جراید تا هنگام فوت مدیر آن (۲۹ بهمن ۱۳۱۸ شمسی) هیچ گاه دوچار توقیف نگردیده و تعطیل نشده است . در بعضی از سالهای انتشار آن هر شماره روزنامه در نه هزار نمره طبع و نشر شده است . روزنامه توفیق پس از فوت مدیر آن بفرزندش محمد على توفيق واگذار گردیده و نامبرده بكمك دوستان پدرش روزنامه را بسبك سابق تا پس از شهریور ۱۳۲۰ منتشر ساخته و پس از شهریورو تاسیس احزاب مختلف سیاسی روزنامه توفیق بجبهه جراید چپ منتسب گردید و یکی از روزنامه های انتقادی خوب پایتخت بشمار رفت بقسم یکه مورد توجه همگان قرار گرفت . در این دوره روزنامه توفیق بر خلاف سابق سبك تملق آمیز را کنار گذاشت و بشدت از اوضاع کشور و دستگاه حاکمه انتقاد نمود و همین جهت چند بن بار از طرف شهربانی توقیف گردید مع ذلك از روش خود دست برنداشت و بطور خلاصه توفیق پس از شهريور يك روزنامه بتمام معنی سیاسی و انتقادی بود و بهیچ قسم قابل مقایسه با دوره گذشته خود نبود . از این دوره روزنامه در ذیل کتاب تاریخ جرايد باز هم گفتگو خواهیم کرد.

حسين توفيق - با اینکه مرحوم حسین توفیق اطلاعات و معلومات کافی کسب نکرده بود مع ذلك ذوق طبیعی که شعر گفتن در نهادش وجود داشت و برا شاعری حساس و نکته سنج قلمداد میکرد و از این جهت قسمتی از اشعارش مورد توجه قرار میگرفت برای نمونه غزل زیر را از او نقل مینمائیم :

طرف کله شکسته بند قبا گشاده

در بزم ما در آمد دوش آن نگار ساده
طرف کله شکسته بند قبا گشاده
 
بر مهر و ماه پهلو هر دم زند ز هر سو
یگدست تیغ ابرو يك دست جام باده
 

-۱۴۵-