پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۰۶

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف پ بعده الياء
پیمان
 

نادر شاه که و برا مردی وطن دوست و شجاع و علاقمند بمیهن میدانست . مرحوم کسروی حاضر نبود بیهوده دقیقه از وقت خود را تلف کند و اذا غالباً دیده میشد که در فاصله ساعات درس بعوض مذاکره و گفتگو با استادان همکار خود ، بگوشه ایستاد و مشغول مطالعه میشد. مرحوم کروی شعرای ایران و کتب آنها را مایه ضلالت و گمراهی میدانست و از اینرو در حق سعدی و حافظ و مولوی ناسزا میگفت . وقتی وزیر فرهنك وقت بوی پیشنهاد نمود که ما حاضریم شما را باستادی دانشگاه قبول کنیم در صورتیکه از گفته های خود در باره حافظ استغفار نمائید وی پاسخ داد من از گفته هایم باز نمیگردم و استادی دانشگاه را هم نمیخواهم . با وجود این عملا استاد دانشگاه بوده کسروی پس از انتشار کتاب آئین شهرت بسزائی پیدا نمود و بتدریج در گوشه و کنار پیروانی پیدا کرد که بنام ) كسرويون ( معروفند. از این دسته در خوزستان، آذر بایجان و سایر شهرهای ایران یافت میشود آنان روز ۱۶ آذر را روز کتاب سوزان دانسته و در شهر تبریز و رضائیه به از بین بردن و سوزانیدن کتب شعر او صوفیه میپردازند و این رسم اکنون هم پنهانی در بین آنان مرسوم و متداول است.

کسروی مردی متتبع ، مورخ و محقق بود و در موضوعات اجتماعی و تاریخی افکار بکری داشت، وی از پرکارترین دانشمندان اخیر ایران بشمار است و بهمین جهت علاوه بر دورههای چند ساله مجله پیمان و روزنامه پرچم كتب مختلفی تد و این کرده و بچاپ رسانیده است که ذیلا نام آنها را ذکر میکنیم: ۱ - تاریخچه شیر و خورشید . رساله کوچکی است درباره پیدایش شیر و خورشید علامت رسمی ایران ۲ - شهریاران گمنام این کتاب در سه بخش تألیف شده است . بخش نخستین شامل دیلمان جستانیان کنگریان- سالاریان میباشد. و در ۱۳۰۷ در مطبعه مدرن بقطع بتی در ١٦٥ صفحه طبع شده بخش دوم شامل روادیان در ۱۳۰۸ در مطبعه مدرن در ۱۵۸ صفحه چاپ شده است . بخش سوم شامل شدادیان در ۹۱ صفحه پستی در سال ۱۳۰۸ طبع گردیده است .

۳- کارنامه اردشیر بابکان این کتاب را کسروی از زبان پهلوی ترجمه نموده و در ٧٦ صفحه خشتی در ۱۳۰۹ در مطبعه فردوسی چاپ شده است ٤ - آذری یا زبان باستان آذربایگان - این کتاب نتیجه تحقیق آقای کسروی راجع بزیان آذریست و در آخر آن پاره ای از قواعد زبان آذری و دو قصیده از قطران شاعر مشهور آذربایجان طبع شده است . کتاب مذکور در اسفند ١٣٠٤ شمسی در مطبعه شوروی در ٥٦ صفحه پستی چاپ گردیده است ۵۰ نامهای شهرها و دیه های ایران • دردو قسمت. دفتر نخستین آن در مراد ۱۳۰۸ در مطبعه مدرن در ٢٤ صفحه پستی طبع شده و دفتر دوم آن در دیماه ۱۳۰۹ در چاپخانه اتحادیه در ۳۲ صفحه پستی چاپشده است ٦ - تاریخ پانصد ساله خوزستان - این کتاب را کسروی هنگامیکه بال ۱۳۰۲ شمسی رئیس عدلیه خوزستان بوده و در آن نواحی مطالعاتی نموده شروع بتدوین کرده و در سال ١٣٠٤ که بطهران باز گشته آنرا تکمیل نموده و در ۱۳۱۲ شمسی آنرا در جزو مجله پیمان بتدریج بچاپ رسانیده است ۷- کتاب آئین ۸ - تاریخ مشروطیت

-۹۶-