پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۹۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف شين بعده الهاء
شوروی، شهاب
 

شوری در ۱۶ ذیحجه ۱۳۳۳، قمری سال دوم انتشارش بوده و مرحوم ناصر الاسلام در سال ۱۳۰۱ شمسی در نظر داشته است مجدداً روزنامه را در طهران منتشر نماید ولی نگارنده از انتشار مجدد آن اطلاع قطعی ندارم. طلوع مجدد شوری را در شماره ۶ دوره پنجم روزنامه نو بهار مورخ سه شنبه ۸ عقرب ۱۳۰۱ شمسی بدین قسم خبر داده است: « بقرار اطلاع اخیر روزنامه شوری که از جراید قدیمی و از مؤسسات ملی و مهم و یکی از یادگارهای درخشان دوره سوم مجلس شورایملی، است در تحت مدیریت عنصر آزادیخواه و فاضل آقای ناصر الاسلام مدیر سابق شوری و نماینده دوره سوم مجلس بزودی منتشر خواهد شد. »

(۷۰۸) شهاب

روزنامه شهاب در طهران بمدیری و مؤسسی ) فخر الدین (وفا) تأسیس و در سال ۱۳۰۱ شمسی منتشر شده است شماره ۷۴ شهاب با قطع بزرک و با چاپ حربی مؤسسی و نگارندگی ( فخر الدین وفا ( طبع و در تاریخ ۱۳ شعبان المعظم ۱۳۴۱ قمری انتشار یافته. شهاب روزنامه‌ایست اخباری و پس از درج مقاله راجع باوضاع روز، مقالات مختلف واخبار بتفصیل در آن درج است. در شماره ۷۴ در ضمن اخبار روزنامه می‌نویسد: آقای میرزا محمد علیخان جاهد که یکی از جوان‌های تحصیل کرده است از طرف اعلیحضرت همایونی بلقب بنیل‌امیر جاهد مفتخر گردید. »

در دوره پنجم مجلس تفتینیه چهارده نفر از نمایندگان که با رویه سردار سپه مخالف بوده دسته اقلیت را تشکیل می‌دادند. پیشوای اقلیت در مجلس مرحوم سیدحسن مدرس بود در خارج مجلس نیز هده از مدیران جراید وابسته بدسیله اقلیت بوده و مدیران جراید المیت عبارت بودند از آقایان رسا مدیر روزنامه قانون؛ عباس اسکندری مدیر روزنامه سیاست رحیم‌زاده صفوی مدیر آسیای وسطی و فخر الدین وفا مدیر روزنامه شهاب • مدیران جراید وابسته باقلیت پس از قتل میرزاده عشقی بعنوان نداشتن تأمین جانی از حکومت وقت در مجلس شوری تحصن اختیار کرده و نامه‌ای برئیس مجلس نوشته‌اند. مدیر روزنامه شهاب علاوه بر امضای نامه مدیران جراید اقلیت، ورقه بعنوان ضمیمه شماره ۱۳۳ روزنامه شهاب مورخ دوشنبه ۴ ذیحجه ۱۳۴۲ قمری طبع و منتشر کرده. در این ورقه مقاله شیوالی بعنوان (مرگ شاهر - خون بیگناه) نوشته شده و آن را آقای علی اکبر سلیمی در مقدمه دیوان عشقی منطبعه سال ۱۳۲۴ شمسی نقل کرده با این تفاوت که رباعی زیر بعنوان ماده تاریخ مراک عشقی در مقاله مندرج در مقدمه دیوان چاپ نشده و دروزقه ضمیمه موجود است:

رباعی

دیو مهیب خودسری چون زغضب گرفت دم
امنیت از محیط ما رحته بست و گشت کم
 
حربه وحشت وترو کشت چو میرزاده را
سال شهادتش بخوان: عشقی قرن بیستم.
 
(۱۳۴۲)
 

رباعی مذکور اثر طبع شهید راه آزادی فرخی یزدی مدیر روزنامه طوفان است. از روزنامه شهاب فعلا تا شماره ۱۳۶ سال سوم مورخ سه شنبه ۱۲ ذیحجه ۱۳۴۲ قمری در دست است لازم است یادآور شویم که پس از مدتی که از نشر روزنامه شهاب گذشته

-۸۷-