طرز انتشار شمس هفتگی قید شده و آیه الشمس تجری لمستقر لها. بالای اسم روزنامه بعنوان شمار در هر شماره طبع گردیده است. قیمت اشتراک در همه جایکاله وشش ماهه ۴ تومان. تک نمره با کاغذ معمولی شش شاهی اعلانات و اوایح بقیمت مناسب پذیرفته میشود. محل اداره: روزنامه طهران. بالاخانه شمس العماره. شماره دوم سال دوم شمس در تاریخ چهارشنبه ۸ حوت ۱۳۰۲ چاپ و توزیع شده است. در شماره ۶ سال دوم مجله الکمال منطبعه خراسان؛ مورخ ۲۵ سرطان ۱۳۰۱ شمسی شرحی بعنوان (طلوع دیرین در طهران) راجع بروزنامه شمس و روزنامه خورشید نوشته که خلاصه از آنچه راجع بروزنامه شمس است ذیلا نقل مینمائیم:
در موقع تیرگی افق سیاست و پراکندگی افکار عمومی خورشید جهان افروز جریده فریده شمس که در خاتم سلیمانی نقش نگین خسروانی داشت از افق طهران طالع جریده مزبور بقلم ادیب دانشمند آقای میرزا سلیمان خان خسروی که در مطبوعات عدیده آثار قلمیایشان یادگار گذاشته شده نگاشته میشود و موقتاً بطور هفتگی طبع و سالی پنج تومان وجه اشتراک دارد. مقاله شماره اول آن جریده تحت این عنوان است: نهضت اسلام - قدم اول)>
(۷۰۳) شمس طالع
روزنامه شمس طالع در طاهران در سال ۱۳۲۰ قمری منتشر شده است. برون که شرح مذکور را نوشته (ص ۱۱۲ کتاب مطبوعات و شعر فارسی) اضافه میکند که نمونهای از این روزنامه را در دست ندارم.
(۷۰۴) شورای ایران
روزنامه هفتگی شورای ایران در تبریز از طرف (انجمن مشورت) تأسیس و در سال ۱۳۲۶ قمری منتشر شده است و نمره دوم این روزنامه در تاریخ ۱۹ ربیع الثانی سال مذکور انتشار یافته و ملک آن سیاسی و طرفدار آزادی و مساوات است مؤسسین و نویسندگان اصلی روزنامه سه نفر آزادیخواه مقتول مرحومین (میرزا سعید سلماسی - سید حسن شریف زاده و حاجی علی دوا فروش) میباشند. (تاریخ مطبوعات برون ص ۱۱۲). مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان راجع شورای ایران بطور اختصار یادآور شده مینویسد: روزنامه هفتگی منتشر در تبریز با چاپ سربی از طرف انجمن مشورت در ۱۳۲۶. »
سید حسن شریفزاده - مرحوم سید حسن شریفزاده که از مؤسسین و نویسندگان شورای ایران بوده فرزند مرحوم سید محمد شریف العلمای تبریزیست. نامبرده از مجاهدین بنام مشروطیت در تبریز است. پس از بمخاطره افتادن مشروطیت و اختلاف بین محمد علی میرزا ر و وکلای مجلس شریفزاده از آزادیخواهانی بود که بیش از سایرین مرم را یحفظ مشروطیت وقانون اساسی تشویق میکرد و با نطقهای آتشین شور آنان را دوصد چندان مینمود. پس از اعلان مشروطیت از طرف اهالی تبریز بعضویت انجمن ایالتی تبریز شد و بالاخره در روز ۲۷ رجب ۱۳۲۶، قمری موقعیکه از انجمن بخانه میرفت
-۸۵-