پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۷۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف شین بعده الرا
شرق
 

ومثل روز روشن محسوس است (۱) جماعتی منکر استقرانی (۲) دسته حامی آن بهر ترتیب وخیم و هر شرایط ملیت بر باد ده که باشد (۳) فکر جمعی بتأسیس بانک می‌ رسد (۴) جمعیتی مایل بفروش جواهرات. دست هم قرض کم، بعضی قرض کلی را تصویب مینمایند. برخی نیز هواخواه قرض داخلی و بامید سرمایه ایرانیان هندی می‌باشند. تکلیف چیست؟ انکار تهیه نقود و گریز از استقراض بواسطه سبکی عقل و شعور وسلیقه مردمان کوته فکر نزدیک بین بوده و مثل آنکه اصلاح و کسب تمدن جدید وتهیه وصول سعادت و ترقی را بعد از اینهمه خسارت مفکر شوند • آسایش عامه - رفع مسکنت - رواج سکه استقرار امنیت - بکار افتادن سرما به‌های خدا داد در ایران می‌شود مگر بتحصیل سرمایه قدی که ایجاد اعتبار خواهد نمود.... »

مقاله دیگر این شماره انتقاد از مقاله روزنامه ایران نو تحت عنوان (پیش قراولان روس در ایران) نوشته شده و بعد یک سؤال بعنوان (علمی) و سپس وقایع شهری) و (اخبار داخله) و (تلگرافات خارجه) و (اخبار خارجه) و (تلگرافات خارجه) و چند اعلان و اخطار تمام مندرجات شماره مذکور را تشکیل می‌دهد. در این شماره اسم حسین کمائی عنوان مدیر مسئول چاپ شده و روزنامه در (مطبعه پارسیان طهران) طبع گردیده است. نمونه از (وقایع شهری) روزنامه بنقل از شماره ۴۸ روزنامه بدین قرار است: « قضیه تاریخی چنانکه در نمره قبل نوشتیم چندروز است که شاگردان مدرسه دارالفنون بملاحظه عدم مراقبت و پرستاری وزارت علوم و اولیاء مدرسه اجتماعاتی کرده و اظهاراتی که مایه تسهیل طرق تحصیلاتشان است پیشهاد وزارت علوم نموده و از آن جایی که طبعت در سرشت اولیاء معارف ما اهمال خلق فرموده این قضیه را هم مهمل شمردند تا آنکه روز شنبه دیروز شاگردان در صحن دارا افتون مجتمع گشتند و جواب اظهارات و عرایض خود را خواهان بودند که ناگاه عده‌ای ژاند از مه با وصفی وحشت‌انگیز و ترتیبی دهشت خیز بمدرسه ورود نموده و شاگردان معصوم بی گناه را مثل دزدان خیانت کار از مدرسه بیرون ساختند. غرابت مسأله در این است که در جواب سؤالات ما جناب رئیس فرمودند (بجرم اینکه شاگردان سنگر ندی نمودند وزارت داخله حکم باخراج آن‌ها نمود) معلوم است سنگربندی شاگردان و اطفال مدارس جز حمایل ساختن کتب علمی و بدست گرفتن لوازم تحصیلات خود چیست، بلی همواره طرفداران ترقی وتجدد متهم سنگر‌بندی و شورش بوده و هستند. اجمالاً میگو تیم دوره استبداد گذشت مجلس هم دائر شد چنانچه اصلاحات آنی در امور وزارت معارف خصوصاً مدرسه دارالفنون حاصل نشد می‌دانیم چه بنویسیم و بگوئیم. »

از سرمقاله‌های خوب روزنامه شرق سرمقاله شماره ۴۸ تحت عنوان «تجدد معکوس » است.

شرکت روزنامه بوهبه- این عبارت در بالای عنوان روزنامه شرق نوشته شده و منظور از آن اشاره بشرکتی است که در طهران بنام (شرکت اتحادیه روز نامه شرق) تأسیس گردیده و سرمایه آن پانزده هزار تومان بوده است-سرمایه شرکت به هزار و پانصد سهم از قرار هر سهمی ده تومان تقسیم شده است. غرض از تأسیس

-۶۵-