پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۴۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف سین بعده الراء
واژه ناخوانا الاخبار، سرحد
 

آن اینطور نوشته شده: « در این اخبار از حوادث داخله و خارجه و واژه ناخوانا مقالات مفیده درج می‌شود. » در شماره اول سال دوم پس از طبع تمثال‌امیر حبیب الله خان پادشاه افغانستان، مقاله‌ای راجع بآغاز سال دوم روزنامه و تاریخچه داخلی یکساله سراج الاخبار افغانیه درج شده و در این مقاله سال اخبار روزنامه را از ۱۵ شوال ۱۳۲۹ تا بفره شوال ۱۳۳۰ می‌داند و نیز در این مقاله خلاصه از وقایع یکساله افغانستان نوشته. مقاله دیگر این شماره مقاله‌ایست در تاریخچه سایت خارجی که مشتمل بسر ذکر حوادث جهان است بعد از این مقالات، چند صفحه روزنامه مشتمل بر مقالات و مکتوبات وارده و حوادث شهریست.

برای اطلاع از سبک مندرجات روزنامه بهتر آنستکه فهرست مندرجات عضی از شماره‌های آنرا بعنوان نمونه نقل نمائیم. عنوان مندرجات شمار ۱۰۰ سال دوم: جلال آباد. حوادث خارجه. مقاله مخصوصه. مقالات علمیه، ادبیات. ناموران زنان جهان. علم ثروت ملل، فاجعه‌های پاریس.

فهرست مندرجات شماره ۱۱ سال مذکور: عسگرپرور بهای ذات | علیحضرت همایونی، حوادث داخلیه. حوادث خارجیه. باب التفسیر. مقالات فنیه. ادبیات ناموران زنان جهان. علم ثروت ملل فاجعه‌های پاریس ۰ (این قسمت رما نیست که در پاررقی روزنامه در هر شماره در صفحه ۱۵ درج شده است) با انتشار شماره ۲۴ سال دوم روزنامه سراج الاخبار افغانیه خاتمه پیدا کرده و این شماره در تاریخ یکم شوال ۱۳۳۱ قمری مطابق ۱۱ سنبله ۱۲۹۲ شمسی منتشر شده و مقاله‌ای در آن راجع بختام سال دوم درج است. نگارنده فعلا از این روز نامه تا همین شماره را در دست دارم.

در شماره اول سال نهم چهره نما منطبعه مصر؛ مورخ ۱۵ صفر ۱۳۳۰ قمری در جائیکه تقاریظی در باره چند روزنامه فارسی نوشته در باره این روزنامه مینوید: «سیم نامه نامی و روزنامه گرامی سراج الاخبار در هفتگی، فارسی منطبعه دارالسلطنه کابل پایتخت افغانستان اثر خامه مشگین ختامه یگانه دانشمند فرجاد معارفخواه فرزانه آقا محمود طرزی ) طرزی لغت فارسی و بمعنی خیاط است. این روزنامه که در ۱۶ صفحه و ماهی دوبار چاپ و منتشر می‌گردد نخستین جریده ایستکه از شهر شهیر کابل بلکه افغانستان با صفحاتی معرفت ریز از افق غیرت وحمیت رای افغانستان بعالم مطبوعات و جهان ادبیات فارسی زبان، قدم گذاشته و حاوی حوادث درباری و داخلیه افغانان و خارجه می‌باشد. »

(۴۶۳) سرحد

روزنامه سرحد در سال ۱۳۰۳ شمسی در شهر تبریز تأسیس و بطور هفتگی منتشر شده است. نگارنده از این روزنامه نمونه بدست نیاورده و جای بی‌تعجب است که مرحوم تربیت نیز در فهرست جراید آذربایجان از این روزنامه ذکری نکرده است.

-۳۳-