پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۳۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف سين بعده التاء
ستاره شرق ؛ ستاره صبح
 

دارم و این شماره بجای ) میهن یومیه ( که توقیف بوده منتشر شده است و اتفاقا خود همین شماره هم که بجای میهن یومیه نشر شده، بدستور قوام السلطنه توقیف کردیده و ظاهراً بعد از این شماره، ستاره شرق دیگر منتشر نشده است. روزنامه راه نجات چاپ اصفهان، مورخ ۱۱ برج دلو ۱۳۰۱ شمسی راجع باین توقیف می‌نویسد: « جریده ستاره شرق که بجای گرامی نامه میهن یک شماره در طهران انتشار یافت چنگال بیرحمانه ارتجاع گلوی او را گرفت و باز توقیف نموده ما از اینگونه آزادی کشانه قوام السلطنه اظهار تنفر می‌نمائیم. »

(۶۲۴) ستاره شرق

در تاریخ ۲۰ خرداد ۱۳۰۴ شمسی شورایعالی معارف امتیاز مجله ستاره شرق را در طهران مدیری آقای (حسنعلی خان فردوس) تصویب نمود • مجله ستاره شرق بطور هفتگی تأسیس شده است.

(۶۳۵) ستاره صبح

روزنامه ستاره صبح در تهران بصاحب امتیازی (آقا سید حسن مقدس‌زاده قمی) و بمدیری آقای میرزا ابراهیم خان ناهید، مدیر روزنامه ناهید؛ در سال ۱۳۰۴ شمسی منتشر شده است. امتیاز روزنامه ستاره صبح بنام مقدس‌زاده قمی در خرداد ۱۳۰۴ شمسی از تصویب شورای عالی فرهنگ گذشته و شماره اول آن روزشنبه دوازدهم ذیحجه ۱۳۴۳ قمری مطابق ۱۳ تیر ماه ۱۳۰۴ شمسی منتشر گردیده. انتشار روز نامه ستاره صبح بجای روزنامه ناهید (از این روزنامه بتفصیل در حرف نون کتا گفتگو خواهیم کرد و در جلد اول نیز در ذیل روزنامه افلاک مختصر اشاره بدان نموده‌ایم) بوده یعنی پس از توقیف ناهید بمدیری میرزا ابراهیم خان در تاریخ مذکور، اولین شماره ستاره صبح انتشار یافته و بنابراین ستاره صبح همان ناهید است که توقیف گردیده و باز بهمین جهت در ستون اول صفحه اول شماره اول ستاره صبح مقاله بعنوان (افول ناهید - طلوع ستاره صبح) درج شده و در زیر این عنوان این شعر طبع گردیده

در ستاره صبح بر ناهید بست
کله پز برخاست سک جایش نشست
 

و خلاصه مقاله که در حقیقت مقاله افتتاحی روزنامه می‌باشد این است که اساس دنیا بر این است که تا یکی بلند نشود دیگری بجایش نمی‌نشیند؛ مثلا‌امیر کبیر یا فلان وزیر از بین رفت، دیگری بجایش آمد. همچنین تا اعضاء و کارکنان ناهید از بین نرفتند اعضاء ستاره صبح بجای آن‌ها نیامدند. در خاتمه مقاله احکامی بصورت احکام اداری برای اعضاء روزنامه ستاره که بجای اعتماء ناهید ند نوشته است. و نیز در صفحه اول روزنامه غزلی بعنوان (هدیه شاعر حساس ملی حضرت آقای عارف) که با این مطلع شروع می‌گردد، درج است:

توای ستاره صبح و حال و روز‌امید
طلوع کن که شب تیره بخت شد ناهید
 

ستاره صبح مانند ناهید معمولاً در هشت صفحه بقطع وزیری بزرگ و با چاپ سربی

-۲۳-