پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۱۹۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ط بعده الواو
طوفان
 

با و موده‌اند چاپ کرده است و نیز در شماره ۴۰ ساله دوم طوفان می‌نویسد از قم اطلاع می‌رسد که آقای موسوی‌زاده و آقای ضیاء الواعظین دو روز قبل با دستگاه پست وارد و از قرار مذکور طرف کاشان یا اصفهان عزیمت نمودهاند. در شماره ۴۳ تلگراف آندو را از اصفهان بدینقسم درج نموده اصفهان ۲ حوت. طوفان - حضرت آقای فرخی سلامت وارده موسوی‌زاده. ضیاء الواعظین. »

خیلی باعث تعجب است که آقای مکی تبعید ضیاء الواعظین را با فرخی اشتباه کرده‌اند. اصولاً باید در نظر داشت که تبعید موسوی‌زاده وضیاء الواعظین هیچگونه ارتباطی با فرخی نداشته و تبعید این دو نفر بصورت ظاهر پس از محاکمه بوده که تفصیل آنرا فرخی در شماره‌های طوفان نوشته است من جمله در مقاله تحت عنوان (پادشاه و موسوی‌زاده) می‌نویسد: «امروز» اولین روزیست که پس از هفده سال مشروطیت بسمت تساوی حقوق افراد پیش می‌رویم آغاز سعادت خوشبختی ایران امروز است زیرا اصل هشتم قانون اساسی در محکمه قضاوت عملی می‌گردد.... امروز دو ساعت و نیم قبل از ظهر در یکی از محاکم استیناف پادشاه ایران و موسوی‌زاده مدیر قیام محاکمه خواهند شد. اگر شماره سوم قیام و سطوری که در صفحه دوم آنروز نامه در ذیل کلیشه ایران آزاد پادشاه ایران بدبختی‌های ملت را تذکر داده بود از نظر‌ها گذشته باشد خواهید دانست که محاکمه برای چیست؟ .... ما رفته‌ای آزادیخواه خود ضیاء الواعظین و موسوی‌زاده را بابن محاکمه روانه و افتخار عالت را بدرقه راه‌ایشان می‌نمائیم. اگر این محاکمه بضرر ما هم تمام شده و رفقای ما محکوم شوند باز ما خرسندیم که راه قضاوت ورسیدگی بهمت آزادی مفتوح می‌گردد. ما نمی‌دانیم رفقای ما کدامیک مسئولیت محاکمه را قبول نموده و اقبال خواب آلود عدل و نصفت را بیدار خواهند نمود بدیهی است در این محاکمه که قانوق علنی بودن آنرا ایجاب می‌نماید وجوه آزادیخواهان حضور داشته و هیئت منصفین وحاکمه نیز بنام خداوند و انتقام همگین ملت به سنولیت وجدانی و قضاوت عادلانه متوجه شده رای محکمه را بر پا به بیطرفی و عزت نفس خواهند نهاد ۲۰ بادقت در مطالب مذکور بخوبی واضح می‌گردد که در این محاکمه نامی از فرخی بمیان نیست تا اینکه بتوان ادعا نمود که با موسوی‌زده بکرمان تبعید شده باشنده چیزیکه بیشتر خطای آقای مکی را واضح واژه ناخوانا این است که نامبرده می‌نویسد: «تا آنکه والی کرمان که در این موقع سردار معظم خراسانی (نیور تاش ) بود تهران احضار می‌شود. وی نیز در موقع حرکت تلگراف از مرکز تقاضای عفو و استخلاص فرخی را خواستار می‌شود. این درخواست مورد قبول واقع گردید و فرخی واژه ناخوانا تیمورتاش تقریباً پس از سه ماه و کری بشهران ورود می‌نماید. »

با توجه باینکه ضیاء الواعظین و موسوی‌زاده در سال ۱۳۰۱ شمسی از طهران تبعید شده و در این هنگام اسمی از تبعید فرخی در بین نیست و نامبرده در این تاریخ در طهران بانتشار سال دوم روزنامه طرفان مشغول بوده و اخبار تبعید رفقای خود را مرتباً در روزنامه درج نموده از طرفی در سال ۱۳۰۱ شمسی واوائل سال ۱۳۰۲ والی ایالت کرمان سردار معظم خراسانی (نیمورتاش) بوده اشتباه آقای حسین مکی در باره وساطت تیمور تاش واضح می‌گردد موید این گیتار آنکه فرخی در شماره ۷ سال دوم طوفان مورخ ۱۸

-۱۸۰-