پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۱۷۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ط بعده الواو
طوس
 

آقایان برای پیشنهاد مقاصد ملت خواهانه نزد مرحوم مظفرالدین شاه فرستاده شد در سال ۱۳۲۵ روزنامه مجلس را تأسیس نموده ایجاد و ابتکار روز نامه یومیه و ترتیب آن بطرز ممالک خارجه و نشر روزنامه بوسیله اطفال در کوچه و بازار از آثار ایشان است در سال ۱۳۲۶ با جمعی از علما از طرف لشکر استبداد دستگیر و چند روز در باغ شاه حبس و چند روزی در شمیران توقیف و مورد صدمات اشرار بود تا اینکه بامر محمد علی میرزا از ایران تبعید شده یکسال در ممالک خارجه در جمعیت‌های ایرانی و غیر ایرانی شامل و مشغول خدمت بود در سال ۱۳۲۷ مقارن فتح طهران از راه روسیه بایران معاودت و در مشهد مقدس بخانواده خود ملحق شده چند روز بهم در مشهد بخدمات مالیه اشتغال داشت و بعد از فتح طهران با خانواده خود بطهران مراجعت نمود بعد از ورود بطهران از طرف اهالی خراسان بسمت وکالت انتخاب و شامل اعضاء محترم مجلس شورایملی گردیدند مزید توفیقات‌ایشان را خواستاریم. شماره‌ای که شرح حال مذکور را از آن نقل کردیم شماره ۱۸ سال اول و بتاریخ • شنبه ۱۰ محرم ۱۳۲۸ قمریست.

سبک روزنامه در طول مدت انتشار بیک نحو است. از روزنامه طوس جمعا ۵۸ شماره منتشر شده و آخرین شماره منتشره آن شماره ۵۸ در تاریخ پنجشنبه ۱۹ شعبان المعظم ۱۳۲۸ بوده است. برون در کتاب مطبوعات و شعر فارسی (ص ۱۱۷) آخرین شماره منتشره طوس را شماره ۵۷ مورخ ۱۵ شعبان ۱۳۲۸ ضبط کرده در صورتیکه طبق نمونه موجود آخرین شماره نمر ۱۵۸۰ست. پس از نشر شماره ۱۸ روزنامه ظاهراً بدستور حکمران خراسان، شاهزاده نیر الدوله توقیف گردیده و در هنگام بمباران مشهد از طرف روسهای تزاری طوس توقیف بوده و منتشر نمی‌شده است. (واقعه بمباران صحن وحرم حضرت رضا علیه السلم در سال ۱۳۳۰ قمری بوده است).

روزنامه طوس تا ربیع الاول ۱۳۳۲ قمری منتشر نمی‌شده و در این سال مجدد ا با بدایره انتشار گذاشته است. نگارنده نمونه از این دوره روزنامه طوس را در دست ندارم ولی روزنامه چهره نما منطبعه مصر در شماره ۴ سال ۱۱ خود مورخ غره ربیع الثانی ۱۳۳۲ قمری بعنوان تقریظ در باره تجدید انتشار طوس اینطور می‌نویسد: « روزنامه گرامی طوس منطبه مشهد نگارش ارجمند یگانه دانشور فرزانه (م. هاشم) می‌باشد. این روزنامه نامی چند گاهی بود در سحاب عطالت رخسار معارف بار فرو برده بود و ما در شماره پنجم سال دهم چهره نما تحت عنوان (جراید مظفری و طوس) از حرمان او شطری نگاشتیم. »

آنچه مدار چهره نما در شماره مذکور نوشته این است: « جراید مظفری و طوس. هنوز جان‌ها از فرقت حجاب احتجاب نامه نامی مظفری بوشهر در التهابست که می‌شنو بم روز نامه طوس هم در مشهد بحکم شاهزاده نیر الدوله توقیف گردیده. ما علت العلل توقیف این دو جریده را آنهم در این دو مرحد معتبر ندانسته‌ایم از چیست و جلو گیرنده آن‌ها کیست. پس از تجدید انتشار روزنامه طوس تا سال ۱۳۳۴ قمری

-۱۶۶-