پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۱۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ز بعده الالف
زاینده رود
 

مقتول نمودن یک مشروطه خواه و گاهی مصلوب کردن یک حقوق طلب را می‌شنیدیم گاهی خبر سوق عساکر بآذربایجان و گیلان و اصفهان می‌رسید مع ذلک بواسطه مشاهده استقامت و پای فشاری مجاهدین در استیفاء حقوق ملیت ابداً و حشتی در ما پیدا نمی‌شد و اضطرایی رخ نمی‌داد و با کمال جرئت و جارت بانجام وظیفه خود اشتغال داشتیم و میدانستیم سوء افعال محمد علی میرزا بخود عائد شده کار ملت پیشرفت کامل پیدا می‌کند و اسباب امیدواری در آتیه حاصل می‌شود ولی امال ملاحظه می‌کنیم اثری از آذربایجان سابق باقی نمانده و محمد علی میرزا که غاصب حقوق ملت بود مخلوع و بجای او یک سلطان جوان بخت معصوم نصیب ما شده که هنوز لذت استبداد و فرعونیت نچشیده و سلطنی بجز سلطنت مقیده ندیده. در تمام نواحی فتنه نیست بجز اردبیل که آنهم بهمت اولیاء امور بر طرف خواهد شد ذلک که وحشتی امسال بر وطن خود داریم در سال گذشته نداشتیم چرا پارسال گمان می‌کردیم که پس از رفع مانع دیگر ابواب ترقی و تمدن بر ما ایرانیان گشوده می‌شود.... لهذا برحسب اقتضاء ابن وقت لازمست که تغییر مسلک داده و بهترین مسلکی که بنظر می‌رسد مطالبه اجراء قانون ومواطبت در عدم تخلف از آن است و بهمین مسلک جریده خود را معرفی نموده با کمال حقیقت پیرو همین مسلک خواهیم برد... »

پس از سر مقاله مذکور مقاله تحت عنوان (ظل السلطان) نوشته و در آن از این شاهزاده دفاع کرده است. مقاله دیگر این شماره بعنوان (نقض قانون اساسی) و بعد ) اقدامات انجمن درباره ظل السلطان ) می‌باشد. اخبار این شماره عبارت از طرق تشکیل عدلیه در اصفهان و صورت اسامی و اعضاء آن و صورت محاکمات عدلیه وحوادث اطراف شهر و راپورت اداره نظمیه و در صفحه هشتم حکم رئیس عدلیه اصفهان و تلگراف از طهران درج شده است.

شماره ۴۲ سال سوم روزنامه در تاریخ پنجشنبه ۷ جمادی الاولی ۱۳۳۰ قمری منتشر گردیده و در این سال بقیمت اشتراک روزنامه بدین نحو افزوده شده است اصفهان ۱۸ ریال، سایر بلاد: ۲۲ ریال، در ممالک خارجه ۲۶ قران؛ در سال چهارم که مدیر مسئول روزنامه عوض شده قیمت اشتراک باز هم افزوده گردیده و بترتیب به ۳۰٬۲۴ و ۳۵ قران ترقی کرده است. شماره ۳۷ سال چهار م در تاریخ ۵ شنبه ۲۲ شعبان ۱۳۳۲ قمری منتشر شده و در عنوان آن روزنامه بدینقسم معرفی گردیده: « جریده‌ایست مصور، سیاسی، اخباری از مطالب نافعه بآزادی سخن میراند و مذاکرات بلدیه نگاشته می‌شود عنوان بعضی از سر مقاله‌های روزنامه از این قرار است: « اهمیت جریده با حرف نا شنیده » و « آزادی » و « تربیت نسوان » و « ترک عادات قدیمه » خلاصه مذاکرات انجمن ولایتی پنجشنبه ۱۶ »

میرزا سید عبد الحسین ملقب بمعین الاسلام خونساری معین الاسلام معروف بزاینده رود مدتی در اصفهان روزنامه زاینده رود را تأسیس و منتشر نموده و در وقایع جنک بین‌الملل اول مجبور بمهاجرت از اصفهان بطرف بختیاری گردیده است. مرحوم وحید در جلد اول کتابره آورد (ص۱۰۹) در جائیکه از وقایع محرم ۱۳۳۴ قمری گفتگو می‌کند می‌نویسد، بخلاصه اینکه بمناسبت

-٣-