دهند. در داخل سرلوحه اسم روزنامه (صور اسرافیل) بخط نسخ درشت و با خط ریز كلمات حریت-مساوات - اخوت) نوشته شده، در بالای سرلوحه آیه (و نفخ فی الصور فاذا هم من الاحداث الى ربهم یتسلون) و در پائین آن آیه (فاذا نفخ فی الصور فلا انساب بینهم) درج گردیده. و نیز خصوصیات روزنامه در زیر سرلوحه بد ینقسم ثبت شده است: قیمت اشتراک سالیانه طهران ۱۲ قران سایر بلاد ایران هفده قران. ممالك خارجه دو تومان. قیمت تك نمره طهران ۴ شاهی - سایر بلاد ایران ۵ شاهی عنوان مراسلات. میرزا جهانگیرخان شیرازی و میرزا قاسم خان تبریزی. طهران. خیابان ناصری. کتابخانه تربیت. هفتگی. سیاسی. تاریخی اخلاقی. مقالات و لوایحی که موافقت با مسلك ما داشته باشد با امضا پذیرفته میشود در طبع وعدم طبع اداره مختار است.
روزنامه صور اسرافیل یکی از روزنامههای مهمی است که در آغاز مشروطیت ایران تأسیس شده و با مسلك و روش انتقادی خود كمك بزرگی بیبیداری و آزادی ایرانیان نموده است روزنامه هفتگی صور اسرافیل روزنامهایست سیاسی، تاریخی اخلاقی و بیشتر سرمقالههای آن مربوط باوضاع سیاسی و انتقاد شده از اوضاع استبدادی دربار است. از لحاظ ابتكار سبک جدید نثر فارسی که در ستون مخصوص عنوان ( چرند و پرند) قلم ( دخو ( در این روزنامه چاپ شده، تاکنون نیز نظیر آ در جراید فارسی دیده نشده است. برون مستشرق معروف در کتاب تاریخ ادبیات ایران جلد چهارم ص ٣١۵ ترجمه » روزنامه صور اسرافیل را یکی از بهترین و مفیدترین جراید بعد از انقلاب دانسته و مخصوصاً از این جهت که درتونهای چرند و پرند آثار بسیار خوب و مفید از شر فارسی در آن مندرج است. قبل از آنکه بتفصیل در باره این ثر ابتكار وستون چرند و پرند صور اسرافیل گفتگو نمائیم لازم است مقاله افتتا روزنامه را بعینه نقل نمائیم:
«بسم الله الرحمن الرحیم محمد خدیرا که ما ایرانیان ذلت ورقیت خود را احساس کرده و فهمیدیم که باید بیش از این بنده عمر وزید و مملوك ابن و آن نباشیم که تا قیامت بارکش خویش و بیگانه نباید بود. لهذا بایك جنبش مردانه در چهاردهم جمادی الآخر سال ١٣٢۴ هجری قمری مملکت خویش را مشروطه و دارای مجلس شورابیلی (پارلمان) نموده و بهمت غیورانه برادران محترم آذربایجانی ما در بیست و هفتم ذیحجه ١٣٢۴ دولت علیه ایران رسما در عداد دول مشروطه وصاحب كنستیسیون قرار گرفت. دوره خوف و وحشت باخر رسید و زمان سعادت و ترقی گردید عصر نکبت و فترت منتهی شد و تجدید تاریخ و اول عمر ابران گشت. زبان و قلم در مصالح امور ملک و ملت آزاد شد و جراید و مطبوعات برای انتشار نیك و بد مملکت حریت یافت: روزنامههای عدیده مثل ستارگان درخشان با ملکهای تازه افق طهران را روشن کرد. وسران معظم بنای نوشتن و گفتن گذاشتند. ما نیز با عدم لیقت و بضاعت مزجات قلم بر داشته که بخر است خدا شاید بتوانیم بدین و دولت روطن و ملت خود خدمتی کنم و با بنای
-۱۳۰-