در حرف الف تفصیل این روزنامه را ذکر کرده باشیم ولی برای رفع این اشتباه و اینکه تصور نشود شرح روزنامه (شیراز) از قلم افتاده باین مجلد موکول کردیم اکنون بتفصیل خصوصیات روزنامه (اخوت شیراز) میپردازیم:
روزنامه اخوت شیراز در شهر شیراز بمدیری (خادم استان فقرای نعمت اللهی عبد الکریم معروفعلی) و معاونت (میرزا سید حسینخان طهرانی دبیر تاج الشعرا) بصاور هفتگی تأسیس و شماره اول آن با چاپ سنگی در (مطبعه اسلامیه) طبع و در چهار صفحه بقطع وزیری در تاریخ ۱۴ شهر ربیع الثانی ۱۳۲۶ قمری توزیع گردیده است. اسم روزنامه (اخوت شیراز) با خط نسخ درشت نوشته شده: و در بالای آن تصویر دو دست که جمله (یدالله فوقایدیهم) زیر آن چاپ گردیده، رسم شده است. عنوان مراسلات: انجمن اخوت شیراز. قیمت اشتراک سالیانه شیراز ۱۵ قران؛ سابر بلاد ایران ۱۷ قران. خارجه قیمت خارجه قیمت پست اضافه میشود.
مقاله افتتاحی روزنامه که در شماره اول طبع گردیده بدینقسم شروع میشود: «بر اخوان بصیر و دانش پژوهان روشن ضمیر که روی گفتار ما با آنان است پوشیده و پنهان نیست که سبب ترقی هر مملکتی از ممالک متمد نه نخست و هله نشر جراید با فواید و افکار بکار صاحبان اخبار است که بدون غرض ومرض مطالب مهمه را که مبتنی بر ترقی وطن و رفاهیت ابناء زمن است اشاعه دهند... » در شماره اول تلاوه بر سرمقاله مذکور اخبار شیر از تحت عنوان (ورود موکب فیروزی کو کب مسعودی) و نیز اخبار دیگر شهری راجع باداره نظمیه و غیره و هم چنین در صفحهی مطالبی تحت عنوان (سؤال و جواب) بامضای «معروفعلی» درج است. شماره دوم اخرت شیراز در تاریخ جمعه ۲۱ ربیع الثانی ۱۳۲۶ قمری منتشر شده و از شماره سوم تصویر (تبرزین و کشکولی) در عنوان روزنامه اضافه گردیده است. از روزنامه اخون شیر از نگارنده فعلا تا شماره پنجم آنرا در دست دارم.
(۷۱۶) شیرکوه
روزنامه شیر کوه در شهر یزد بصاحب امتیازی و نگارندگی «شیخ احمد مدیر» تأسیس و در ذیقعده ۱۳۴۰ قمری منتشر شده است. اسم روزنامه «شیرکوه» بخط نستعلیق در وسط مربعی چاپ و در چهار زاویه آن کلمات (رنجبر - کارگر دهقان - زارع) درج شده است. شیر کوه روزنامه هفتگی بوده و با چاپ سنگی (مطمه شیرکوه یزد) طبع میشده. قیمت اشتراک سالیانه آن یزد ۳۰ قران سایر بلاد اجرت بست اضافه میشده است تاک نمره ۷ شاهی. قیمت اعلانات سطری دو قران و لواح و مکاتیب خصوصی در حکم اعلان است. محل اداره: وزد اداره شیر کوه.
شماره ۱۲ سال دوم شیرکوه روی یک ورق بزرک با چاپ سنگی طبع و در تاریخ ۱۹ ربیع الاول ۱۳۴۲ قمری مطابق ۱۶ برج عقرب تنگوزئیل ۱۳۰۲ شمسی انتشار یافته سرمقاله این شماره تحت عنوان «تصورات باطل» بدینقسم شروع میگردد «ممکن است بعضی از افراد ملت تصور کنند که فقط لفظ مشرومله در هر ملکنی بزبان ملت جاری
-۹۴-