توضیح
آهنگهای محلی هر ملّتی بهترین نمونهای از تطّور روحی اوست. جمع آوری آنها خدمت بزرگی بتاریخ روحیات و زبان و موسیقی آن ملت میکند. غور در آنها پیشرفت تمدن و ارتباط ملل را روشن میسازد. این کار مخصوصاً در قرن بیستم علمای تاریخ و زبان را شیفته خود کرده و همت بسزا و مخارج هنگفتی برای این منظور مصروف میدارند.
اداره موسیقی از ده سال پیش بوسیله هنرآموزان سرود شهرستانها اقدام به جمعآوری آنها نمود ولی اهمیت این موضوع کاملاً درك نشد. باین جهت در دو سال اخیر با روش بهتری باز بکار پرداخت و اينك دفتر اول که دارای مقداری از آهنگ های محلی سواحل دریای مازندران (گرگان - مازندران - تنکابن - گیلان) است توسط وزارت فرهنگ بچاپ میرسد.
آقای لطفالله مبشری در جمعآوری آنها کوشش و ذوق بخرج داده و آقای روحالله خالقی معاون اداره موسیقی مقدمهای بر آن نوشته و در تنظیم و تصحیح این ترانهها همت گماشتهاند. این جانب در اصالت آهنگها گمان نزديك به يقين دارد و چون کشور ما ایران از سه هزار سال پیش مورد هجومها واقع شده و معبر طوائف و ملل مختلف بوده و نیز بهتر از هر چیز شعر و موسیقی است که خاطرات و یادبود سوانح را نگاهداری میکند احتمال میدهم که ایران از لحاظ آهنگهای محلی از هر کشور دیگری غنیتر باشد.
امیدوار است که وزارت فرهنگ برای دنبال کردن این موضوع تشویق و مساعدتهای بیشتری نماید تا شاید آهنگهای محلی تمام نواحی ایران بتدریج در آتیه جمع آوری شده و در دسترس دوستداران هنر گذارده شود.