پرش به محتوا
لطفاً فهرست پروژه‌های جاری را در ورودی کاربران ببینید و به انتخاب خود در یکی از آنها مشارکت کنید.

ویکی‌نبشته:سیاست قطع دسترسی

از ویکی‌نبشته
این صفحه یکی از سیاست‌های رسمی ویکی‌نبشته محسوب می‌شود. این سیاست نزد عدهٔ زیادی از ویرایشگران مقبولیت دارد و تفاهم بر آن است که همهٔ کاربران ملزم به پیروی از آن‌اند. جز به هنگام ویرایش‌های جزئی، لطفاً از صفحهٔ گفتگو برای پیشنهاد ایجاد تغییر در متن سیاست استفاده کنید.
سیاست قطع دسترسی
میانبُر:
ون:قطع
ون:بستن
این صفحه به بیان سیاست‌ها و فرآیندهای مربوط به قطع دسترسی کاربران می‌پردازد.

برای دیدن الگوهای مورد استفاده برای اخطار دادن به کاربران به دلیل بروز رفتارهایی که ممکن است منجر به قطع دسترسی شود و یا شده باشد، ویکی‌نبشته:الگوهای اخطار به کاربر را ببینید.

قطع دسترسی روشی فنی برای جلوگیری از ویرایش ویکی‌نبشته توسط حساب، نشانی/محدودهٔ آی‌پی، یا افراد است. در مورد مدیران و دیوان‌سالاران، برخی از مزایای اضافی دسترسیشان تحت تأثیر قطع دسترسی قرار می‌گیرد - آثار قطع دسترسی شدن را ببینید. در تمامی موارد هدف از قطع دسترسی باید پیش‌گیری باشد و نه تنبیه، و فقط در جهت جلوگیری از آسیب رساندن به ویکی‌نبشته به کار رود.

مدت زمان این قطع دسترسی‌ها به قضاوت مدیر بستگی دارد. با این وجود قاعدهٔ سرانگشتی می‌گوید که اگر تعداد کثیری از مدیران با قطع دسترسی مخالف باشند، قطع دسترسی صورت گرفته زیادی از حد بوده‌است. اگر ویرایشگر از رفتار مخرب دست بردارد ممکن است قطع دسترسی او کأن لم یکن تلقی گردد.

تمامی کاربران می‌توانند درخواست‌های قطع دسترسی را در تابلوی اعلانات مدیران و یا سایر مکان‌های فهرست شده در پایین مطرح کنند. در صورت ارائهٔ مدرک موثق دربارهٔ تخطی از سیاست‌ها قطع دسترسی به سرعت انجام خواهد گرفت؛ با این وجود، مدیران مجبور به اعمال قطع دسترسی نیستند.

دلایل قطع دسترسی

[ویرایش]

خرابکاری

[ویرایش]
میانبُر:
ون:خرابکار

خرابکاری به ویرایش‌هایی اطلاق می‌گردد که از روی عمد و برای کاهش کیفیت کتابخانه انجام می‌گیرند. رایج‌ترین انواع خرابکاری جایگزینی متن موجود با الفاظ رکیک، خالی کردن صفحات، و تحریف عمدی متون اصلی است.

واگردانی‌های بیش از حد

[ویرایش]

واگردانی‌های بیش از اندازه در محیط ویکی که همهٔ کاربران با هم برابرند، مضر تلقی می‌شود. اختلاف‌ها باید از طریق بحث حل شوند. کاربرانی که درگیر جنگ ویرایشی می‌شوند ممکن است قطع دسترسی شوند تا فضا آرام شود. تخطی از این قانون برای اولین بار معمولاً تنها ۲۴ ساعت قطع دسترسی در بر دارد، اما این مدت در صورتی که کاربر آشکارا پرخاشجو بوده باشد (مثلاً استفاده از خلاصه ویرایش‌های تحریک‌آمیز) ممک است بیش از این در نظر گرفته شود. اگر چندین نفر از قانون تخطی کنند، مدران با تمامی طرف‌های درگیر یکسان برخورد خواهند کرد.

حملات شخصی

[ویرایش]

حملات شخصی به هر نوع ویرایش یا عملی که به قصد به مخاطره انداختن، ارعاب، تهدید، توهین و یا بدگویی کردن از کاربر دیگری انجام می‌گیرد اطلاق می‌شود. این قانون شامل اعمال انجام گرفته خارج از ویکی‌نبشته، مثلاً از طریق ای‌میل، نیز می‌شود. هیچ بهانه‌ای برای حملات شخصی پذیرفه نیست. ویرایشگران به خاطر تخطی از این قانون ممکن است برای هر بازهٔ زمانی، از جمله بی‌پایان، بسته شوند، و این قطع دسترسی باید در تابلوی اعلانات مدیران مطرح شود.

نیازی به گفتن نیست که خود مدیران نیز به هنگام اختلاف با دیگر کاربران باید با نزاکت و احترام رفتار کنند (و خون‌سردیشان را حفظ کنند).

افشای اطلاعات شخصی

[ویرایش]

کاربرانی که دست به افشای اطلاعات خصوصی دیگر کاربران بدون کسب اجازهٔ آنان می‌زنند، ممکن است برای هر بازهٔ زمانی، از جمله بی‌پایان، بسته شوند، مدت زمان قطع دسترسی به شدت حادثه و برداشت مدیر از احتمال وقوع مجدد آن بستگی دارد. این ماده شامل حال مدیرانی که از دسترسی بازرسی کاربر برخوردارند و در چهارچوب سیاست بازرسی کاربر اطلاعات معینی را بروز می‌دهند نمی‌شود.

اخلال

[ویرایش]

مدیران ممکن است نشانی آی‌پی و یا کاربرانی که در عملکرد معمول ویکی‌نبشته اخلال ایجاد می‌نمایند را قطع دسترسی کنند. این اخلال‌ها شامل تغییر دادن نظرات امضاشدهٔ دیگر کاربران، انجام ویرایش‌های گمراه کننده از روی عمد، اذیت و آزار، و جعل هویت دیگران باشد. معمولاً پیش از قطع دسترسی به دلیل اخلال، کاربران اخطار دریافت می‌کنند.

هم‌چنین ممکن است مدیران حساب کاربران تازه‌ای که تعداد زیادی ویرایش اخلال‌گرانه انجام می‌دهند را ببندند. کاربرانی که پیشتر به دلیل رفتار اخلال‌گرانه بسته شده‌اند؛ پس از بازگشت اگر به رفتار اخلال‌گرانه ادامه دهند و یا به نحوی ویرایش کنند که احتمال بروز مجدد رفتار اخلال‌گرانه برود قطع دسترسی خواهند شد.

قطع دسترسی‌های که به این دلیل انجام می‌گیرد باید در تابلوی اعلانات مدیران مطرح شود.

نقض حق تکثیر و تقلب آکادمیک

[ویرایش]

متون با اجازه‌نامه‌های ناسازگار با ویکی‌نبشته برای کل بنیاد ویکی‌مدیا مشکل آفرینند و لذا در اولویت بالا برای اقدام قرار می‌گیرند. اگر موضوع شک برانگیز است، ویرایشگران باید جانب احتیاط را پیش بگیرند و متن را پاک کنند. ویرایشگرانی که به طور پیوسته محتوای بحث برانگیز وارد ویکی‌نبشته می‌کنند ممکن است برای حفظ پروژه، پس از دریافت هشدار، قطع دسترسی شوند. در مواردی که ویرایشگر با حسن نیت عمل می‌کند، در رابطه با موضوعات حق تکثیر با احتیاط رفتار می‌کند، و احتمال تهدید قانونی قریب‌الوقوع نمی‌رود، نباید کاربر را قطع دسترسی کرد.

استفادهٔ منصفانه از تصاویر در صفحات کاربری مجاز نیست و ممکن است تصاویر از روی صفحه برداشته شوند؛ اغلب بهتر است حذف تصاویر از طریق گذاشتن درخواستی محترمانه در صفحهٔ بحث کاربر صورت گیرد. گذاشتن مکرر تصاویر به صورت استفادهٔ منصفانه در صفحات کاربری ممکن است زمینه‌ساز قطع دسترسی بنا بر مادهٔ بالا گردد. راه حل دیگر حذف تصویر و حفاظت از صفحهٔ کاربر است.

نظرات رسمی:

باید در رابطه با این موارد به شدت برخورد کنیم، بدون ترحم، زیرا این نوع تقلب آکادمیک ۱۰۰٪ با تمامی اصول ما مغایرت دارد. از تمامی مدیران می‌خواهم تا هر کاربری که این کار را می‌کند به محض مشاهده قطع دسترسی کند. شجاع باشید. اگر کسی خواست به این دلیل شما را به هیئت حکمیت بکشاند، هیچ هراسی به خود راه ندهید. ما به هیچ وجه نباید تقلب آکادمیک را تحمل کنیم. جیمبو ولز ۰۴:۲۸، ۲۸ دسامبر ۲۰۰۵ (به وقت هماهنگ جهانی) [۱]

نیازی نیست و نباید قصد داشت تا کینه‌جو بود، ولی در عین حال، نمی‌توانیم تقلب آکادمیک را تحمل کنیم. بگذار تقریباً قاطعانه بگویم که برای من مسائل قانونی مهمند، اما مسائل اخلاقی خیلی خیلی خیلی مهم‌ترند. همهٔ ما دلمان می‌خواهد به ویکی‌پدیا نگاه کنیم و بگوییم: خودمان ساختیمش، بدون دوز و کلک. جیمبو ولز ۱۵:۵۴، ۲۸ دسامبر ۲۰۰۵ (به وقت هماهنگ جهانی) [۲]

نام‌های کاربری

[ویرایش]

مدیران می‌توانند نام‌های کاربری که قبیح یا شهوت‌انگیز باشند، یا به آسانی با یک کاربر باسابقه اشتباه گرفته شوند، یا دلالت بر هر نوع وابستگی به پروژه یا سایر ویرایشگران داشته باشند، و یا به هر نحوی دیگر نامناسب باشد را ببندند. حساب‌های کاربری که برای جعل هویت و یا حملات شخصی به کاربران ساخته شده باشند، بی‌پایان و سریعاً بسته خواهند شد.

حساب‌های «عمومی»

[ویرایش]

رسم ویکی‌مدیا بر این است که حساب‌هایی که نامی معین دارند ولی توسط چندین نفر به کار گرفته می‌شوند نباید مورد استفاده قرار گیرند. These are seen as pretending to a reputation as an individual within the project, while masking anonymity. نیازی به حساب‌های به اصلاح «عمومی» نیست زیرا کاربران گم‌نام می‌توانند آزادانه ویرایش کنند، و هر کس به سرعت و حتی بدون نیاز به نشانی ای‌میل می‌تواند حساب کاربری بسازد. حساب‌هایی که صاحب آن گذرواژه‌اش را برای استفادهٔ عموم فاش می‌کند نیز از این جمله‌اند. چنین حساب‌هایی ممکن است به محض مشاهده بی‌پایان بسته شوند.

ربات‌ها

[ویرایش]

ربات‌ها باید در ویکی‌نبشته:دفترخانه از جامعه مجوز بگیرند، و باید به دقت آزمایش شوند تا اطمینان حاصل شود که از آن‌ها رفتارهای دور از انتظار سر نمی‌زند. مدیران می‌توانند هر رباتی که خارج از کنترل به نظر می‌رسد را به محض مشاهده ببندند.

ربات‌های نیمه خودکار — ربات‌هایی که تحت نظارت مستقیم یک انسان عمل می‌کنند — مجاز به ویرایش‌ هستند به شرطی که به وضوح خود را نیمه خودکار معرفی کنند (در خلاصه ویرایش و یا نام حساب) و به دقت تحت نظارت قرار گیرند. ربات‌های نیمه خودکار در صورتی که غیر قابل پیش‌بینی و یا خارج از رهنمودهای معمول ویرایشی رفتار کنند، ممکن است بسته شوند.

پراکسی‌های باز و بی‌نام

[ویرایش]

پراکسی‌های باز یا بی‌نام باید فوراً بسته شوند و تجدید نظر در قبال باز شدنشان نیز نباید صورت پذیرد.

بنگرید به: ‎[WikiEN-l] "Anonymous proxies (was Re: Desysop Morwen)"‎ (جیمبو ولز ۱۶ فوریهٔ ۲۰۰۴، ساعت ۲۱:۵۲ به وقت هماهنگ جهانی). توجه کنید که «ویکی‌پدیا» در معنای تمامی پروژه‌های ویکی‌مدیا به کار رفته‌است.

تخطی‌گران از سیاست‌ها

[ویرایش]

کاربرانی که مکرراً از سیاست‌ها تخطی می‌کنند، پس از دریافت هشدار، ممکن است قطع دسترسی شوند. چنین قطع دسترسی‌های باید در تابلوی اعلانات مدیران گزارش شوند.

آثار بسته شدن

[ویرایش]

کاربران و آی‌پی‌های بسته شده کماکان قادر به مشاهدهٔ تمامی صفحات ویکی نبشته هستند، اما با کلیک کردن بر لینک «ویرایش» صفحه‌ای با مضمون «دسترسی حساب کاربری یا نشانی آی‌پی شما بسته شده‌است.» ظاهر می‌شود که دلیل قطع دسترسی و چگونگی ارائهٔ درخواست برای پایان دادن به قطع دسترسی را توضیح می‌دهد. Links and template includes all work as normal in the "reason" section.

مدت زمان قطع دسترسی به تاریخ انقضایی که به هنگام بسته شدن وارد شده بستگی دارد، که ممکن است «نامعین» یا «بی‌پایان» باشد (یعنی تا زمانی که صریحاً باز شود).

هنگامی که کاربر قطع دسترسی شده سعی کند ویرایش کند، آی‌پی مورد استفادهٔ او «قطع دسترسی خودکار» می‌شود، بنابراین کاربر نمی‌تواند همان ویرایش را به صورت ناشناس یا تحت نام کاربری دیگری انجام دهد. متغیر داخلی پایان قطع دسترسی خودکار موجود است و مقدار پیش‌فرض آن ۲۴ ساعت می‌باشد، بدین معنی که هرگاه کاربری به صورت «نامعین» بسته شده باشد، آی‌پی مورد استفاهٔ او تا ۲۴ ساعت پس از آخرین مرتبه‌ای که از صفحات بازدید کرده باشد قطع دسترسی خودکار خواهد شد.

مدیران و دیوان‌سالاران در صورت قطع دسترسی شدن امکان واگردانی، حذف و احیای صفحات، و محافت کردن و باز کردن صفحات را نیز از دست می‌هند. اما همچنان می‌توانند کاربران را ببندند و باز کنند، و دیوان‌سالاران کماکان می‌توانند کاربر دیگری را مدیر کنند.

قطع دسترسی‌های تصادفی

[ویرایش]

گاهی اوقات، کاربرانی که از آی‌پی‌های متغیر استفاده می‌کنند متوجه می‌شوند که به طور تصادفی بسته شده‌اند، زیرا آی‌پی فعلی‌شان پیشتر توسط خرابکار یا کاربری که مکرراً قطع دسترسی می‌شود مورد استفاده قرار گرفته‌است. این قطع دسترسی‌ها در صورت تغییر آی‌پی برطرف خواهد شد. اگر تغییر آی‌پی چاره‌ساز یا امکان‌پذیر نیست، باید از طریق ای‌میل قطع دسترسی را به یکی از مدیران گزارش دهید — برای دیدن فهرستی از مدیران ون:مدیران را ببینید.

مواردی که قطع دسترسی نباید صورت بگیرد

[ویرایش]

استفاده از سلاح قطع دسترسی برای پیروز شدن در یک درگیری محتوایی اکیداً مضموم است. به طور مشابه، مدیران نباید کاربرانی که با آن‌ها درگیر جنگ ویرایشی هستند را ببندند. پیش از قطع دسترسی کردن کاربرانی که با حسن نیت عمل می‌کنند آخرین هشدار باید داده شود.

جستارهای وابسته

[ویرایش]