ویکی‌نبشته:ربات‌ها

از ویکی‌نبشته
پرش به ناوبری پرش به جستجو
این صفحه یکی از سیاست‌های رسمی ویکی‌نبشته محسوب می‌شود. این سیاست نزد عدهٔ زیادی از ویرایشگران مقبولیت دارد و تفاهم بر آن است که همهٔ کاربران ملزم به پیروی از آن‌اند. جز به هنگام ویرایش‌های جزئی، لطفاً از صفحهٔ گفتگو برای پیشنهاد ایجاد تغییر در متن سیاست استفاده کنید.
سیاست‌ها و رهنمودهای رباتیک
میانبُر:
ون:ربات
این صفحه اهم مطالب در رابطه با ربات‌ها را بیان می‌کند. ربات‌ها اسکریپت‌هایی هستند که به صورت خودکار و یا نیمه خودکار صفحات را ویرایش می‌کنند.

اگر درخواست انجام وظیفه‌ای به وسیلهٔ یک ربات را دارید، ویکی‌نبشته:درخواست‌های ربات را ببینید.

ربات‌ها، فرآیندهای خودکار یا نیمه‌خودکاری هستند که صفحات ویکی‌نبشته را تحت نظارت محدود انسان و یا بدون نظارت، ویرایش می‌کنند. از آنجایی که احتمال وارد شدن فشارِ زیاد به منابعِ سرور و یا ایجاد اخلال توسط ربا‌ت‌ها زیاد است، ربات‌ها باید از سیاست و رهنمودهای تدوین شده در ذیل تبعیت کنند. این سیاست رئوس مطالب دربارهٔ چگونگی بهره‌گیری از ربات‌ها در ویکی‌نبشته را بیان می‌کند. ربات‌هایی که از این سیاست پیروی نکنند، ممکن است فوراً بسته شوند، تا زمانی که متصدی‌شان نقص یا عدم انطباق با سیاست را برطرف کند.

سیاست[ویرایش]

حساب ربات[ویرایش]

ربات باید با استفاده از حسابی مجزا از حساب گرداننده‌اش اجرا شود زیرا نباید به هیچ یک از ویرایشگران انسان پرچم ربات اعطا شود. تمامی حساب‌های ربات در ویکی‌نبشته باید به وضوح و آشکارا واژهٔ "bot" یا معادلش را در نامشان داشته باشند تا به راحتی از ویرایشگران انسان تمیز داده شوند. رایج‌ترین روش برای نام‌‌گذاری ربات‌ها استفاده از واژه‌ای مشتق شده از نام گرداننده‌اش است (مثلاً PedramBot که توسط Pedram.salehpoor اجرا می‌شود).

گردانندگان ربات باید شخصاً نسبت به پاسخ‌گویی اقدام کنند؛ هیچ کاربری مجاز به استفاده از اسکریپت‌های پاسخ خودکار نیست. اگر ربات به نحوی تنظیم نشده باشد که متوجه پیام‌های صفحهٔ بحثش شود، گردانندگان ربات می‌تواندد صفحهٔ بحث رباتشان را به صفحهٔ بحث خودشان تغییر مسیر دهند.

کسب مجوز از جامعه[ویرایش]

ربات‌ها پیش از اجرا شدن باید در دفترخانه از جامعه مجوز کسب کنند (به جز ربات‌های میان‌ویکی). کاربرانی که به دنبال کسب مجوز جامعه برای راندن ربات هستند باید موارد زیر را بیان کنند.

  • هدف (آنچه می‌خواهند بدان برسند)
  • محدوده (هدفتان در کجا محقق خواهد شد؛ شامل فضای نام و محدودیت‌ها)
  • زبان برنامه‌نویسی یا ابزارهای (مثلاً AWB) مورد استفاده، و
  • میزان دخالت انسان (خودکار یا نیمه‌خودکار)

در موارد مربوطه، آن‌ها همچنین باید به چارچوب مورد استفاده و یا زمانی که ربات اجرا خواهد شد (در صورتی که محدود به زمان باشد) نیز اشاره کنند.

اگر پس از گذشت حداقل سه یا چهار روز مخالفتی نشد، می‌توان ربات را با سرعت کم و بدون پرچم اجرا کرد تا نحوهٔ عملکردش مشخص شود. اگر شکایتی وارد شود، ربات باید فوراً متوقف شود تا زمانی که مشکلات رفع شوند. پس از یک هفته عملکرد معقولانه، گردانندهٔ ربات می‌تواند از یک دیوان‌سالار برای رباتش درخواست پرچم کند.

قابل توجه است که ربات‌های پیوند میان‌ویکی، که پیوندهای میان‌ویکی را بین زبان‌های مختلف ویکی‌نبشته هماهنگ می‌کنند، را می‌توان به صورت مستقل و بدون کسب مجوز از جانب جامعه اجرا کرد. با این وجود بقیهٔ سیاست‌ها و رهنمودهای این صفحه در موردشان کارگر است.

استفاده‌های غیر قابل قبول[ویرایش]

  • تغییرات بحث‌برانگیز: ربات‌ها باید برای انجام ویرایش‌هایی که به احتمال خیلی زیاد مورد قبول سایر ویرایشگران ویکی‌نبشته‌است به کار می‌روند؛ هیچ‌گاه نباید از ربات‌ها برای انجام ویرایش‌های بحث برانگیز استفاده کرد. اگر قصد دارید که محدوهٔ ربات را به چیزی فراتر از آنچه مورد حمایت جامعه بود گسترش دهید، لطفاً در دفترخانه به این موضوع اشاره کنید تا اطمینان حاصل شود که جامعه مخالفتی با این امر ندارد.
  • بازیابی داده‌ها: ربات‌ها نباید برای بازیابی حجم وسیعی از مطالب با هر قصدی جز از وظایفی که مستقیماً مورد تأیید جامعه‌است مورد استفاده قرار گیرند. این مورد شامل بارگیری صفحات ویکی‌نبشته از وبگاهی دیگر به صورت پویا نیز می‌شود که سبب می‌شود وبگاه در فهرست سیاه قرار بگیرد و دسترسی دائمی به آن امکان‌پذیر نباشد. اگر می‌خواهید حجم وسیعی از مطالب ویکی‌نبشته را بارگیری کنید و یا وبگاهی آینه از ویکی‌نبشته ایجاد کنید، لطفاً با بارگیری و/یا میزبانی نسخهٔ خودتان از پایگاه داده‌مان چنین کنید.
  • بررسی اشتباهات املایی: هیچ رباتی نمی‌تواند اشتباهات املایی را به صورت خودکار تصحیح کند، بالاخص در فضای نام مقاله. آثار باید دست نخورده باقی بمانند، همراه با اشتباهات املایی‌شان. علاوه بر این، هنوز مشخص نیست که آیا تصحیح غلط‌های املایی به صورت خودکار و با حاشیهٔ خطای اندک از نظر فنی امکان‌پذیر هست یا نه.

رهنمودها[ویرایش]

سرعت ویرایش و ساعات اوج شلوغی[ویرایش]

ربات‌هایی که بدون پرچم اجرا می‌شوند باید با فاصله‌های زمانی بیش از یک دقیقه ویرایش کنند. پس از کسب مجوز از جامعه و گرفتن پرچم، می‌توان آن‌ها با حداقل فاصله‌های زمانی ۵ ثانیه (۱۲ ویرایش در دقیقه) اجرا کرد. باید سعی کرد تا از اجرا کردن ربات‌ها به هنگام ساعات اوج شلوغی اجتناب کرد زیرا آن‌ها به سرعت از منابع سامانه استفاده می‌کنند که در حالت معمول باید برای خوانندگان و ویرایشگران انسان نگه داشته شود. به هنگام ساعات شلوغی، آن‌ها را باید با فاصله‌های زمانی ۲۰ ثانیه (۳ ویرایش در دقیقه) اجرا کرد تا منابع حفظ شوند.

نظارت[ویرایش]

گردانندهٔ ربات باید همواره در دسترس باشد، گاه گاه پیام‌ها را بررسی کند، و آماده باشد تا اگر ربات به صورت مطلوب عمل نمی‌کند و یا شکایتی نسبت به ربات وارد است آن را خاموش کند؛ مگر در مواردی که به صورت عمومی اعلام شده که ربات به صورت خودگردان اجرا می‌شود. اگر گردانندهٔ ربات در دسترس نباشد، ممکن است ربات تا رفع شدن مشکلاتش قطع دسترسی شود.

توسعه و کد منبع[ویرایش]

مؤکداً توصیه می‌شود که گردانندگان ربات، ربات‌هایشان را تنظیم کنند تا کارایی‌شان بالا برود، و یا اگر از چارچوب یا توزیع استفاده می‌کنند مرتباً ربات‌ها را به‌روز کنند. همچنین توصیه می‌شود که کد منبع را (برای عموم و یا در صورت درخواست) در دسترس قرار دهند، اگرچه مجبور به این کار نیستند.

توضیحات[ویرایش]

صفحهٔ کاربری یا زیرصفحات آن مناسب‌ترین مکان برای معرفی وظایفی‌است که رباتتان انجام می‌دهد، و اینکه آیا انجام درخواست‌های دیگر مشارکت‌کنندگان را نیز خواهد پذیرفت یا نه، this can address how the bot is achieving policy goals and technical details. فراهم آوردن این توضیحات به اعضایی از جامعه که ربات شما را در حال کار می‌بیندد کمک می‌کند تا تغییراتی که توسط ربات در صفحات مورد علاقه‌شان اعمال می‌شود را بهتر درک کنند. بدین منظور، بهتر است از خلاصه ویرایشی بهره بگیرید که به صفحاتی که فعالیت‌های رباتتان در آنجا درج شده‌است ارجاع دهد، بالاخص اگر همراه با پیوند باشد. همچنین مهم است که کاربرانی که سؤال دارند را به محلی که پاسخ پرسش‌هایشان را می‌توانند از شما بگیرند هدایت کنید، خواه در صفحهٔ بحث رباتتان، خواه در صفحهٔ بحث خودتان.

جستارهای وابسته[ویرایش]