پرش به محتوا

مذاکرات مجلس شورای اسلامی/دورهٔ ۱/جلسهٔ ۲۶

از ویکی‌نبشته

مجلس شورای اسلامی دوره ۱ جلسه ۲۶

رئیس جلسه: اکبر هاشمی رفسنجانی

تاریخ: ۱۳۵۹/۰۵/۰۷

شماره روزنامه رسمی: ۱۱۲۱۶

زمان: ۱۰:۲۵ تا ۱۳:۱۰


اعلام رسمیت جلسه و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید

[ویرایش]

رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم . مجلس با اکثریت ۱۹۰ نفر رسمی است ، دستور جلسه را قرائت بفرمائید .

منشی – دستور جلسه روز سه شنبه هفتم مردادماه ۱۳۵۹

  • ۱- تلاوت آیاتی از کلام الله مجید
  • ۲- نطق های قبل از دستور
  • ۳- قرائت نامه آقای بنی صدر ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران به مجلس شورای اسلامی
  • ۴- گزارش کار شعب
  • ۵- رسیدگی به پرونده انتخاباتی آقای بهرام تاج گردون از گچساران
  • ۶- قرائت استعفانامه آقای شجاعی نماینده زنجان و توضیحات آقای رئیس مجلس

رئیس- قرائت قران را شروع بفرمائید .

اعوذبالله من الشیطان الرجیم – بسم الله الرحمن الرحیم

طه . ما انزلنا علیک القران لتشقی ، الا تذکره لمن یخشی ، تنزیلا ممن خلق الارض و السموات العلی ، الرحمن علی العرش استوی ، له ما فی السموات و ما فی الارضض و ما بینهما و ما تحت الثری ، و ان تجهر بالقول فانه یعلم السروا خفی ، الله لا اله الا هو له الاسماء الحسنی ، و هل اتیک حدیث موسی ، اذرا نارا فقال لاهله امکثوا انی انست نارا ، لعلی اتیکم منها بقیس اواجد علی النار هدی فلما اتیها نودی یا موسی ، انی اناریک فاخلع نعلیک انک بالواد المقدس طوی و انا اخترتک فاستمع لما یوحی ، اننی انا الله الا لا اله الا انا فاعبدنی و اقم الصلوه لذکری .

( صدق الله العلی العظیم – نمایندگان صلوات فرستادند )‌

-بیانات قبل از دستور آقایان شهاب محمودی ، محمد غفاری ، حسین حسینی واعظ ، حسینعلی رحمانی

[ویرایش]

رئیس- سخنرانان قبل از دستور را دعوت کنید .

منشی – بسم الله الرحمن الرحیم ، قبلا توضیح مختصری داده میشود ، دیروز به حساب جلسه علنی بعضی از آقایان بعنوان طق قبل از دستور ثبت نام کرده بودند که متاسفانه ما اجبارا همین لیستی که امرو آماده شده و آقایانی که ثبت نام کرده اند بکار می گیریم و از این آقایان دعوت می کنیم که صحبت کنند .

آقای شهاب محمودی بفرمائید .

شهاب محمودی – بسم الله الرحمن الرحیم . رب اشرح لی صدری و یسرلی امری و احلل عقده من لسانی یفقهوا قولی

ملت ایران با توجه به رهنمودهای امام امت در این برهه از زمان این اهلیت و شایستگی را در شما نمایندگان محترم یافتند و این امانت و رسالت را بردوشتان قرار داده اند و چشم های پر از نیاز و امید و انتظار خود را پس از خدا و امام به این دروبه این مجلس و این جلسات معطوف نموده اند .

آنان دعای خیر خود را بدرقه راه ما کردند ولی ما قدمی و حرکتی در جهت اجابت دعای موکلینمان از خود نشان نداده ایم و متجاوز از شصت روز است که از عمر مجلس میگذرد ، متاسفانه نمایندگان انقلابی ملت نمایندگانی که با دردها ، بدبختی ها ، زندانها و محرومیت های مردم پرورش یافته و انس و خو گرفته و از درون آنها جوشیده اند گویا خود و تمام آن مسائلی را که برای آن ماموریت یافته ایم در تهران و در زیر این گنبد خیال انگیز و بهت آور و در روشنی نور این چراغها و لوستر مجلل کاخ سنا به پرده نسیان و فراموشی سپرده ایم .

رئیس- آقای محمودی شما در پیشنهادتان نوشته اید که من درباره مسائل منطقه می خواهم صحبت کنم .

محمودی – الان بعرض میرسان در صورتیکه مردم محروم بخش ها ، روستاها ، عشایر و ایلات در دریائی از جهل ، فقر ، بیماری دست و پا می زنند ( محمد یزدی – حیثیت مجلس را باید حفظ کرد ) ( توکلی – آقا مجلس بفکر مستضعفین است این چه حرفهائی است که میزنید ؟ )‌و ما را برای تهیه نوشدارو فرستاده اند .

رئیس- آقای محمودی ، بشما تذکر میدهم که تخلف نفرمائید شما باید درباره منطقه خودتان صحبت بفرمائید ( یکی از نمایندگان – این حرفها برای تضعیف مجلس است در بیرون میگویند کاری نشده شما هم دارید همین حرف را میزنید ) .

محمودی – ولی متاسفانه قوه مجریه از صدر تا ذیل تارهای مقررات عدم امکانات ، تا تامین بودجه و اعتبارات ، تا اعزام بازرس و ارزیاب ، تا تنظیم طرح و نقسه ، تا پیشنهاد و اعلام ناقصه ، تا گزارش مقامات مربوطه ، تا مطالعات لازمه . و صدها از این تاها را چنان برخود پیچیده و در آن فرو رفته اند که پاره کردن آن تارها نیروی پیل را لازم دارد .

مردم چهار محال و بختیاری بویژه اهالی بروجن ، گندمان ولردجان در دوران ننگین پهلوی بعلل وضع خاص سیاسی وایلی وجهات مختلف دیگر که اگر فرصتی بدست آمد در جلسات بعدی در پیرامون آن وضع وعلل صحبت خواهم نمود مورد قهر و بی توجهی رژیم وعواملی که حیات خودرا در پریشانی و فقر منطقه می دانستند قرار گرفتند .

نه تنها از امکانات بهره ای نبردند بلکه آنچه را هم که بطور سنتی از گذشتگان به ارث برده بود ند از دست دادند . در استان چهارمحال و بختیاری صدی نود ونه مردم ایلات و عشایر و روستاها از نعمت آموزش و پرورش بهداشت ودارو واعتبارات کشاورزی و تعاون روستائی ، مسکن و شهرسازی ، راه برق ، تلفن و غیره بطور کلی وجزئی محرومند. در اکثر روستاها و ایلات بختیاری وسه دهستان تا کنون پای معلوم و روج کشاورزی و پزشکیار و دامپزشکی نرسیده است . وحال آنکه در تهران و مراکز استانها تابلوهای پرزوق و برق پزشکان و مراکز آموزشی و تربیتی از سطح کودکستان تا دانشگاه وساختمانهای مجلل و با شکوه کشاورزی ، راه و مسکن و شهر سازی روح تبعیض ، بیعدالتی ، رفاه گرائی تمرکز عدم توزیع عادلانه خدمات آموزشی و بهداشتی و رفاهی در رژیم گذشته حتی در حکومت انقلاب اسلامی را کاملا مشخص ودر تمام سطوح نمایانگر وفریاد زننده است وتاکنون همه اعتبارات و بودجه ها در مراکز و شهرهای بزرگ مصرف شده و میشود درحالیکه شصت درصد جمعیت ایران که در روستاها وایلات وعشایر متمرکز شده اند از این حقوق قانونی و شرعی بی نصیبند .ومگر این پزشکان متخصص که در هرکوجه و برزن تهران قدم بقدم با عبارات مختلف تخصص و مهارت و حذاقت خود را تبلیغ می کنند وبه رخ مردم می کشند مسلمان وایرانی نیستند ؟ من بنام مردم محروم و بیمار روستا و عشایر دست کمک بسوی آنان دراز میکنم واستمداد مینمایم و فریاد می زنم ( ان لیس لکل الدین فکنتم تخافون المعاد فکونوا احرارا فی دنیا کم ) اگر خدای نخواسته به مبداء و معاد اعتقادی ندارید لااقل انسان وجوانمرد باشید . آخر ای انسان روستائیان گوناگون و مسری میسوزند وزجر م کشند . چزا توی عضو پیکر احاسس درد و زجر نمیکنی مگر قیودات زندگی ، راحت طلبی ، زرو زیور ، تو عضو را بیحس و تخدیر و بخواب نموده اند ؟ از این عالم بیحسی و بی خیالی خارج شو ، فریاد آنان ر بشنو اگر اجابت نکنی مسلمان نیستی ، بپا خیز و بیا بخاطر خدا و شرف پزشکیت لااقل روزی از روزهای هفته ات را به روستاها اختصاص بده و وقت کن ودراین مورد پیشنهاد میکنم بموازات نهضت سواد اموزی نهضت سالم سازی ...

رئیس- شما یکدقیقه وقت دارید .

محمودی – بسیار خوب مردم عشایر وروستاها که مقدم بر آموزش است پی ریزی و تشکیل گردد ، و پزشکان را جهت سالم سازی و معالجه و مداوای روستائیان و عشایر بسوی آن مناطق اگر با اعمال قدرت هم شده بسیج نمایند .

موضوع دیگری را که لازم است بعرض نمایندگان ملت برسانم . پسوند نام آقایان شاپور خان است . بیان کلمه بختیار امکان دارد من باب تداعی معان ایل فداکار و زحمتکش و شیعی مذهب بختیاری را در نظرها و خاره ها بصورتی غیر مطلوب ظاهر و مجسم سازد . بنابر وظیفه ایلی و تذکری که دراین مورد از منطقه رسیده نظریات واحساساتشان را مختصرا بیان مینمایم .

رئیس- وقتتان تمام است .

محمودی – لطفا یکدقیقه فرصت بدهید تمام م یشود . به شهادت تاریخ بویژه مورخین با انصاف ، تاریخ مردم چهار محال بختیاری از آغاز تا بحال انباشته از دلاوریها و فداکاریها و جانبازی د راه حفظ ملیت واستقلال آن مرز وبوم بوده است . آن روزی که ایران سپاه و قشون نظمی نداشت . جوانان غیور و سلحشور آن منطقه در سراسر ایران جان برکف از حدود و ثغور مملکت در برابر مهاجمان ترک ، اوزبک ، افغان ، روس و انگلیس پاسداری و مقاومت و مقابله مینمودند ونقش ایل بختیاری و مردم چهارمحال د رایجاد و استقرار مشروطیت و تصرف اصفهان و تهران و نثار خون هزاران جوان بختیاری فراموش شدنی نیست . و در برابر دشمنان داخلی و خارجی ضعفی از خودشان نشان ندادند ولی در برابر آنانکه خود ر بما آشناو نزدیک می دانستند ولی از ما بیگانه بودند انیان خان و خان زادگان یهستند که بمصداق ( ان الملوک اذا دخلوا اقره افسدوها ) محیط آن سامان را فساد کشاندند و ضعف و تباهی و فقر وجهل و بیماری را بما ارمغان دادند . باین دلائل مردم بختیاری خان را مایه و عامل فساد وانحطاط وخرابی خود دادنسته و سالها از آنان فاصله گرفته وآنان را از مجیط خود طرد کرده اند .

رئیس- دو دقیقه هم از وقت شما گذشت .

محمودی – شاپور خان نه تنها پایگاه و تکیه گاهی در بین مردم چهار محال و بختیاری نداشته و ندارد بلکه مردم با تمام وجود تنفر و انزجار خود را نسبت باو و اعمال ننگین و خائنا نه اش اعلام میدارند و باو خطاب می کنند .

مگسا عرصه سیمرغ نه جولانگهی توست عرض خود میبری و زحمت ما میداری

والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاته .

منشی – آقای محمد غفاری از سلماس د رمورد مشکلات منطقه صحبت می کنند .

رئیس- تا موقعیکه سخنران دوم تشریف بیاورند من تذکری بدهم . آقایان من احساس میکنم که یک توطئه سازمان داده شده ای در خارج از مجلس برای تضعیف مجلس به چشم میخورد البته من به هیچوجه نمایندگان محترم را متهم نمی کنم ( نمایندگان – صحیح است ) و این سبک انتقاد هم مد است و هر کس در انتقاد ممکن است شخصیتی برای خودش بوجود بیاورد . البته انتقاد خوب است ولیکن تخریب لزومی ندارد آن هم تخریب یک نهاد مقدسی که مورد امید مردم است ، هم دل مردم را بشکنید و هم مشکل ایجاد بکنید . در مورد محل مجلس دیروز مطالبی گفته شد که امروز من بطور کوتاه تذکر میدهم برای آقایان روشن است و نقطه مبهمی هم ندارد و مردم ما هم میدانند که تا قبل از تشکیل شورای نگهبان به موجب قانون اساسی ، مجلس غیر از تصویب اعبارنامه کار دیگری نمیتوانست بکند ، چرا برادرانمان را به کم کاری متهم می کنیم ؟ از این اتهام چه نفعی می بریم / از روزی که شورای نگهبان تشکیل شده ملاحظه میفرمائید که ما معمولا روزی چهار ساعت متوالی اینجا جلسه داشته ایم و بعد هم در کمیسیون ها و شعب و کارهای بیرون مجلس و کارهای دیگر که ، معمولا برای کسانی که میخواهند کار کنند روزی هفت الی هشت ساعت کار هست و برای هیات رئیسه که خیلی بیشتر و فکر میکنم الان دیگر متهم کردن به کم کاری هیچ درست نیست . و ما امیدواریم از این به بعد وقتی که کمیسیون ها تشکیل شد سرعت کارمان ا خیلی بیشتر از این هم بکنیم و ان شاء الله هم خواهیم کرد . در مورد محل مجلس اولا در آئین دیده اید با توجه به امکانات دو ماه تعیین شده است و فعلا هم این محل برای مجلس پذیرفته شده است و آئین نامه را هم امضاء کرده ایم ، ما همان روزهای اول البته احساسی نبود که مخصوص شما یا بعضی از آقایان باشد معلوم بود که این ساختمان با این وضع موجود برای مجلس جای مناسبی نیست رفتیم و مجلس قبلی را دیدیم ، ساختمانی که آن جا هست و آن تالاری که آن جا هست غیر از تضییع وقت که قسمت عمده وقت را بخاطر وضع صوتی و کیفیت صندلی ها و تنگی جا و نبودن جا برای شورای نگهبان و خیلی مشکلات دیگر که وجود داشت بعلاوه وجود کمیته مرکزی در آنجا که الان مایه امنیت این کشور است انتقالش به جائی دیگر بآسانی میسر نبود و با وجود مشکلات دیگر ، انتقال به آنجا مشکل بود ، بعلاوه در آن جا هم آثار فراوای از طاغوت از جمله تزئینات و آئینه کاری ها منتها مناسب بیست سال قبل وجود داشت . از طرفی روی این مجلس خرج شده است این تالار با این کیفیت وجود دارد البته به ما پیشنهاد شده بود که برویم در مسجد و یا جای دیگر یا برویم در یک سالن عادی و محاسبه کردیم وقتی که تلف میشود و نیروئی که از دست میرود سرعت کار را کم می کند و این ها همه به ضرر ملت و مملکت است . ما تحمل کردیم که برای مدتی در اینجا بمانیم و از امکانات موجود هم استفاده بکنیم و جدا هم دنبال این هستیم که رفته رفته یک تالار مناسب مجلس شورای اسلامی تهیه کنیم و این تالار را برای کار دیگری مثلا برای موزه یا چیز دیگری بگذاریم ، البته این مساله برای ما مطرح است و از آقایان خواهش میکنم از این به بعد روی مساله که روشن شده دیگر وت مجلس را نگیرن و اما اگر توضیح بیشتری در این مورد نخواستم بیشتر حرف بزنیم و ک مقدار صحبت دیگر راجع به مجلس دارم که در آخر جلسه صحبت خواهم کرد .

محمد غفاری – بسم الله الرحمن الرحیم ، ‹‹‌الذین ان مکناهم فی الارض اقاموالصلوه و اتوالزکوه امروا بالمعروف و نهوا عن المنکر و لله عاقبه الامور ›› چند روز پیش در روزنامه اطلاعات به مطلبی برخوردم که برای بنده خیلی تعجب آور بود به جهت اینکه بنده از اقصی نقاط غرب کشور به مجلس شورای اسلامی آمده ام و موظف هستم وضع منطقه را دراین مجلس تشریح کرده و نمایندگان محترم را درجریان امر بگذارم ، حقیقت اینست که دراین برهه از زمان این مسوولیتی را که ما قبول کرده ایم بازخیلی سنگینی است که بردوش گرفته ایم بایستی فرمایش مولا را که می فرماید ‹‹ فلعل بالحجاز اولیمن من لا طمع له فی القرص ولا عهدله بالشبع ›› هموار مد نظر داده ودرخودمان شدیدا احساس مسوولیت بکنیم مشکلات آن منطقه یعنی آذربایحان غربی یکی دوتا نیست ، چند روز قبل بود که مقامات شهرستان سلماس یعنی منطقه ای که تقریبا ۱۱۰ هزار نفر نفوس دارد و منطقه خیلی خطرناکی است که گاه و بیگاه درآن جا درگیری هائی هم پیش میاید این ۱۱۰ هزار نفر نفوس نه بیمارستان دارند ونه جراح . از این بدتر روستائیهای سلماس در فصل زمستان بعضی ها در مناطق کوهستانی در زمستان بدتر روستائیهای سلماس در فصل زمستان بعضی ها در مناطق کوهستان در زمستان برف را آب می کنند وسد عطش می کنند ودربعضی از روستاهای همان استان در قحط آبی های تابستان بعد از اینکه تمام مزارع از بین رفته ومردم دست خالی ماندند آب آشامیدنی پیدا نکرده جوجه ها و مرغ های روستاها از تشنگی خلاک میشوند دراین حیص وحیص که مملکت با هزاران مشکلات مواجه است چه مناسبتی دارد که شهردار تهران چندی پیش اعلام بکند که دو ماه بعد مترو تهران با یک میلیارد تومان شروع خواهد شد این یک میلیارد تومان صدها روستا را آباد میکند که تولید مملکت را بالا ببرد مگر ایران را درتهران خلاصه خواهند کرد ؟ که هم اکنون در فکر مترو بوده باشند ؟ همین اندازه این چند جمله را به حضور نمایندگان محترم عرض کردم که درجریان باشید وضع منطقه های دور دست خیلی خراب است ، بیت المال درجاهائی صرف بشود که الاهم فالاهم مراعات بشود والسلام علیکم ورحمه الله .

رئیس- خیلی متشکر از آقای غفاری سخنران بعدی را بفرمائید که تشریف بیاورند .

منشی – آقای حسین حسینی واعظ نماینده بخش را میان درباره مشکلات منطقه .

حسینی واعظ – بسم الله الرحمن الرحیم ، سلام بر برادران و خواهران

درد من با درد یارانم یکی است گرچه بسیار است آن یا اندکی است

چون وقت خیلی ضیق است و گفتنی ها بسیار برای اینکه وقت عزیز سروران ارجمند را زیاد نگرفته باشم ، و حاشیه نروم مطالبی را باختصار دریک صفحه نوشته ام واگر وقتم اجازه داد مطالب دیگری را هم به ان ضمیمه خواهم کرد . با کسب اجازه از ریاست محترم و نمایندگان ارجمند مجلس شورای اسلامی ایران و طیببانی که جهت مداوای دردمندان جامعه و تهیه و نسخه های نا فع برای آنان از احکام قران دراین مکان گرد آمده اند که چشم تمام ملت ایران و جهان به آنهاست البته با درنظر گرفتن زحماتی را که دراین مدت تمام سروران ارجمند متحمل شده اند و میشوند . نصدیق میفرمائید که از بدو به ثمر رسیدن انقلاب شکوهمند اسلامی برهبری زعیم عالقدر حضرت نایب الامام ، امام خمینی دامت برکاته ( حضار سه مرتبه صلوات فرستادند ) و جامعه روحانیت و اقشار ملت گفتگو از کوتاه کردن دست مستکبرین و کمک به مستضعفین و بهبود حال کارگران و روستائیان هست که اقداماتی هم شده است و قابل انکار نیست ولی به جهانی نتبجه کامل گرفته نشده وکارهای لازمتری صورت نگرفته و هنوز فریادها بلند است از اغماض و ناسپاسی عده ای که بگذریم به چند علت کارها پیشرفت نکرده و مشکلات بیشتر شده که هرچه زودتر باید به علاج پرداخت کارها این جانب بعنوان یک نماینده مسوول بنده و دو نفر از برادران آقایان حسینی و نوروزی در منطقه گنبد که برادران اهل تسنن ترکمه به هرسه نفر رای داده اند و ما نماینده آن مردم هستیم و همینطور برادران بلوچ و سیستانی . اینجانب بعنوان یک نماینده مسوول آنچه را در حوزه انتخابیه خود دیده وآگاهی دارم و مرتب شکایات میرسد که با تحقیق تصدیق خواهند نمود به عرض میرسانم .( دراینموقع ناطق شکایاتی را به نمایندگان نشان داده و گفت ) این انقلاب و استانداریها وبه ریاست جمهوری و جاهای دیگر مرتب میرسد چون اینجا مطالبی که گفته میشود برله با علیه گوینده ثبت میوشد این را بنده علم دارم بدون مدرک حق نداریم کسی را متهم کنیم یا به کسی تهمت بزنم که خدای نخواسته آبرو ریزی برای فردی یا افرادی بشود مرتب شکایات میوشد که با تحقیق تصدیق خواهند نمود بعرض میرسانم اول دادن کارها به دست اشخاص ناپخته که خود باید تحت نظر کاردانان امینی کار کنند و بصیرت و امانت کامل در صرف بود جه ها داشته باشند که صرف نابجای بودجه ها ودر نظر نگرفتن اهم ومهم کارها بسیاری از کارهای لازم انجام نشده واگر به همین نحو باشد به طور صحیح انجام نخواهد شد و مستحقین به حقوق خود نخواهند رسید زیرا می بینیم در بعضی جاها با بودن امکانات وجوهی صرف شده که اسراف بوده ویا کمتر بودجه ای می توانسته اند آن کارها را انجام دهند وبا صرفه جوئی به دور افتاده ترین روستاها کمک نمایند بنده درزمان انتخابات رفتم به دهات آن سرزیمن که از کوهستان و دست است چون بجه آن سرزمین هستم وجب به وجب تمام سرزمینهای ترکمن صحرا و کوهستان منطقه گنبد کاووس را وارد هستم وباوضاع و احوال تمام برادران آشنامی باشم رفتم به محلی که به چهارده قانچی معروف است که از زمان رضاخان آنجا جاده بین شاهرود و گرگان هست ولی اینها از برق دستشان تهی است امکانات دیگر به قریه ای بنام فارسیان چون بنده دران منطقه معروفیتی دارم مسجد را فرش کرده اند بایک عده ای از دوستان رفتم به مسجد دیدم جوانها و پیرها بیرون ایستاده اند یک محلی است کوهستانی که می شود به همین تالار آنجا را تشبیه کرد هفتصد ، هشتصد خانوار روی هم خانه درست کرده و در یک محیط کوچکی شاید یک کیلومتر در یک کیلومتر بیشتر نباشد حاج آقا حسینی و آقایانی که آنجا واردند میدانند گفتم شما مگر از حاج حسین رامیانی بدتان می آید ؟ همیشه سفارش میکردید گاهی به این مجلس ما سر بزنید چرا این آقایان مسجد نمی آیند ؟ دیدم یک کسی آمد و با عرض معذرت گفت ما چون حمام نداریم و میدانیم جنب به مسجد وارد شدن حرام است لذا نمیتوانیم به مسجد بیائیم آنوقت در مقابل جهاد سازندگی مخارجاتی در مسیر جاده ها و جاهای دیگر کرده است که آنجا من در چند جلسه ای که رفتم آنجا دفعه آخر قبل از عید بود دیده شد با تقسیم مواد غذائی و وجوه نقدی به اشخاصی که فقط به ظاهر آنها نگاه میکردند و غافل از خوی و اندوخته و مرام آنها بودند گداپروری بوجود آوردند و مستحقین واقعی و عفیف محروم ماندند و برای دسته اول تقاضای کمک عادت شده و دسته محروم حسرت خورده و برای ناظرین به این بیعدالتی که نمیوانند دم بزنند بدبینی حاصل میشود و در صورتیکه همان سرمایه را به غیر از آنهائیکه واقعا از کار افتاده و بینوا هستند صرف دستگاههای تولیدی و راه سازی میکردند کارگران تشویق به کار میشدند چون در محیط خودمان دیدم بعضیها آرد دادند روغن دادند برنج دادند گفتند فردا بیا کار بکن گفتند چرا کار کنیم الان که آورده اند و به ما داده اند و هم کارگر بیکار نبود و هم سرمایه به جا مانده و اینهمه فریادها بلند نبود در یک قسمت کوهستانی از بخش رامیان که ۱۲ پارچه آبادی کوهستانی دارد برای یک قرص اگر اینها احتیاج پیدا کنند باید آن چهار فرسخ ، پنج فرسخ را بپیمایند بیایند پای کتل آنجا محلی بنام شش آب یا بیایند رامیان یا از آنطرف بیایند چهل دختر و شاهرود اینها این جور گرفتاری دارند البته تمام دهات و قراء و قصبات ایران گرفتاری دارند آنجا هم این همین گرفتاریها را دارند . سوم دخالتهای بیمورد ناآگاهان در امور زراعتی و درست عمل نشدن در روی زمینها که باعث شد امسال محصول کمتری بدست آید و یا زمینها بی کشت بماند و یا هر هکتار زمینی که در گذشته ۳۵ کیسه گندم میداده امسال به ۸کیسه رسیده و مخصوصا این ۲۰ درصدی را هم که شوراها در آنجا تصویب کردند که این شوراها باید تصیهشدخارحمت کند حضرت آیت الله العظمی طالقانی را که مطالبی همیشه راجع به شوراها می فرمودند .

رئیس- آقای حسینی وقت شما تمام شد .

حسینی – این مختصر را اجازه بدهید عرض کردم تکدی وقت می کنم مجبورم ، هم چنین در اثر گرفتن ده درصد و بیست درصد از گندم و جو از زارعین دشت گرگان و مصادره محصول حتی زارعین جزء که نامه نوشته اند و شکایت کرده اند .

رئیس- آقای حسینی وقت تان تمام شد .

حسینی – چند دقیقه اجازه بدهید .

رئیس- خیر نمیشود در موقع دیگری این موضوع را بفرمائید .

حسینی – بعرض حضار می رسانیم که در مجلس تصویب بشود .

رئیس- اگر آقایان هم اجازه بدهند من اجازه نمی دهم وقت شما دیگر تمام شد . این کار باعث بی نظمی میشود و بجای اینکه اثر مثبت داشته باشد اثر سوء خواهد داشت . سخنران بعدی را بگوئید تشریف بیاورند .

منشی – آقای حسینعلی رحمانی از بیجار درباره اصولی از قانون اساسی و وضع حوزه انتخابیه .

حسینعلی رحمانی – بسم الله الرحمن الرحیم ، الحمدالله رب العالمین والصلوه و السلام علی الانبیاء و المرسلین و الشهداء و الصدیقین و الائمه المعصومین و نوابهم المقارین . آنچه بنظر بنده فعلا میرسد اینست که بیش از آنچه واجب باشد وقت نمایندگان محترم را نگیریم . در مورد چند اصل از قانون اساسی امروز خواستم خدمت نمایندگان محترم عرایضی نموده باشم تا ان شاء الله با توجه به این اصول مصوبه در نظم مجلس همکاری لازم داشته باشیم ، با توجه به این که هیچگونه قانونی ما نمی توانیم وضع کنیم که برخلاف اسلام و یا خارج از اصول مصوبه قانون اساسی باشد ، و از طرفی هم ما خودمان باید عامل به قانون اساسی جمهوری اسلامی باشیم تا عمل ما با ‹‹ کونوا عاذاالناس باعمالکم و اخلاقکم لا باقوالکم ›› مناسبت داشته باشد . بنده نمی خواهم خدمت نمایندگان محترم که بحمدالله همه دارای فضائل هستند و منتخبین این امت هستند عرایضی نموده باشم دلیل بر اینکه در این مدت اموری مورد توجه عموم واقع نشده است . نه از باب اینکه واقعا نقطه ضعفی در نمایندگان باشد بلکه گاهی اوقات علاقه به بهتر شدن اوضاع ایجاب کرده است که در مجلس حتی بعضی اوقات دستخوش احساسات بشوند و این امور گاه ایجاب کرده است که بعضی ها احتمالا از مسیر اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی و یا از مقررات اسلامی بطور ناآگاهانه خارج شده باشیم . اجازه بفرمائید طبق اصل ۸۶ قانون اساسی هیچ نماینده ای را در برابر اظهار نظرهائی که می نماید نمیشود مجازات یا تعقیب نمود . لذا مناسب است جو مساعدی حاکم بر مجلس باشد که هر نماینده ( این منافات با اینکه بحمدالله آزادی کامل در جمیع شوون این مجلس حکمفرما است ندارد ) عرض کردم گاهی اوقات امکان دارد که افرادی در برابر یک اموری بخود اجازه بدهند که احساساتی بشوند و همان وضعی که پیش می آید و به دیگران سرایت می کند موجب میشود که نمایندگانی که حتی می خواهند دفاع از موضع خودشان بکنند قدرت دفاع بواسطه جو حاکم بر مجلس از آنها سلب بشود لذا مناسب است جو مساعدی حاکم بر مجلس باشد که هر نماینده با آزادی کامل بتواند نظر خود را بدهد و عکس العمل نمایندگان جائی که تصمیم اکثریت و امضاء شورای نگهبان معتبر است نظرهائی که احیانا بنظر بعضی شاید مطابق با خط نباشد ایجاد نگرانی نمی نماید پس ایجاد نقطه ضعفی در مجلس نباید بنماید . وقتی که مجلس ، مجلس شورای اسلامی است باید الگوی اسلام باشد برای رعایت این جهت برخورد عقاید نباید بصورت خصمانه باشد گاه دیده شده است بخصوص در مورد جمعی از نمایندگان که اعتبارنامه آنها مورد اعتراض واقع شده بصورت خارج از نزاکت پرده دری ها پیش آمده و گاه بصورتی که مناسب نبوده تا حد ایجاب حد و تعزیر فرا رفته اند . دستورات اسلام ما را متوجه می سازد که در مورد گفتار خود نهایت دقت را بکار ببریم قضیه حضرت علی علیه السلام و حد قصر عین الرابع که قطعا آن سه نفر که آمده بودند و شهادت داده بودند آنها عدول بودند واجد شرایط بودند که حضرت آنها را به شهادت پذیرفته است وقتی که می گوید الان یجی ء یعنی نفر چهارم الان می آید حضرت فرمود ‹‹ حدود ›› یعنی او را حد بزنید ‹‹ فانه لا تاخیر فی حده ›› ما باید خیلی دقت کنیم .

رئیس- جنابعالی دو دقیقه دیگر وقت دارید .

رحمانی – و در قانون اساسی اصل ۳۹ هتک حرمت و حیثیت کسی که بحکم قانون دستگیر ، بازداشت زندانی یا تبعید شده باشد بهر صورت که باشد ممنوع و موجب مجازات می باشد تا چه رسد به متهم ، نه محکوم آن هم نماینده ای که اعتبارنامه او به مجلس آمده است . پس در این موارد خیلی باید با عصا راه برویم و با توجه به اصل ۳۷ اصل برائت است و هیچکس از نظر قانون مجرم شناخته نمیشود مگر اینکه جرم او در دادگاه صالح ثابت گردد در دادگاه محاکمه شود و نظری که در این مجلس داده میشود نمی تواند نظر یک دادگاه صالح باشد به جهت اینکه قوه مقنه از قوه قضائیه کاملا جدا می باشد . اصل ۲۲- حیثیت ، جان و مال ، حقوق ، مسکن یا شغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که قانون معین نماید به مفاد اصل ۶۹ که در اصل ۵۷ آئین نامه داخلی مطرح است باید مذاکرات مجلس علنی باشد تشکیل جلسه در سالن مجلس با حضور اکثریت تقریبا باتفاق نمایندگان و رای گیری و جرایانات کامل آن بیش از آنچه در آئین نامه که حداکثر تا ۴ ساعت است پیش بینی شده بود برخلاف قانون اساسی است که من آنرا به آقای پرورش نایب رئیس دادم ولی توجهی نشد ما چه حرفی داریم که از مردم پنهان باشد ؟ مذاکرات دیروز چقدر خوب بود که جریان آن مستقیما در اختیار مردم قرار می گرفت در شرایط اضطراری هم شرایطی برای تشکیل مجلس هست .

رئیس- وقت جنابعالی آقای رحمانی تمام شد .

رحمانی – که آنهم رعایت نشده که باید با تقاضای ۱۰ نفر از نمایندگان باشد و مصوبات آن با شرایطی معتبر از ۱- حضور شورای نگهبان ۲- تصویب سه چهارم مجموع نمایندگان ۳- گزارش پس از برطرف شدن شرایط اضطراری به اطلاع مردم برسد ، والسلام علیکم و رحمه الله .

بیانات آقای رئیس راجع به نحوه نطقهای قبل از دستور و حمله پلیس امریکا به دانشجویان ایرانی

[ویرایش]

رئیس- من انتظار داشتم که آقایانی که قبل از دستور صحبت می کنند و این تذکر را می دهم برای بعد مسائل اساسی روز که در دنیا اتفاق می افتد و یا در کشور ما اتفاق می افتد سعی بفرمائید که در نطقهای قبل از دستور بگنجانید که من ضرورتی پیدا نکند وقت اضافی از مجلس بگیرم . مساله حمله پلیس امریکا به دانشجویان عزیز ایرانی ما مساله ای نیست که ملت ایران و مخصوصا مجلس شورای اسلامی به این آسانی از آن بگذرد و چیزی نیست که در سرنوشت گروگانهای امریکائی هم بی تاثیر باشد امریکا را ما دشمن می شناختیم و می دانستیم دشمنی که مسلما کینه توزیهایش را روزبروز دارد توسعه می دهد و او ضربه ای که از ایران خورد منافعی که در ایران و در منطقه بخاطر انقلاب ما از دست داد و حیثیتی که عمل قهرمانانه دانشجویان خط امام در دنیا از امریکا برد و این بی محتوا و توخالی بودن این ببر کاغذی را خوب به مردم نشان داد خوب طبیعی است که او هر کار می تواند بکند و امروز دیگر یک عمل دیگری کرد که نشان داد ادعاهای آزادی منشی و دمکراسی و چیزهائی از این قبیل هم غیر از آنجائی که به نفع خود استعمارگر امریکائی است نمی تواند عمل بشود روز قبل اجازه می دهد یک عده ولگرد طاغی ، فراری ، دزد ، جانی ، قاتل که در ایران پرونده دارند و تحت تعقیب می باشند در خیابانها یآمریکا تظاهرات کنند تحت حمایت پلیس و روزبعد که عده ای دانشجو با احساس خطر قطع تحصیل و توکل بخدا در مقابل مشکلاتی که می دانستند برایشان پیش می آید برای اظهار حقشان و فکرشان کاری می خواهند انجام بدهند اینجور سبعانه به جوانان ما حمله می کنند و دشمن ماهیت خودش رابارها نشان داده اسن این هم یکبار دیگر ما با آمریکائیهائی که جاسوس بودند درایران چه کردیم وقتی که مریض میشود درست درهمان موقعی که توطئه آمریکا درایران کشف شده و عمال آمریکا بازداشت شده اند وما ازخطر بمباران عمال آمریکا نجات پیدا کرده ایم آنقدر براعصابمان مسلطیم که امام دستور میدهد ‹‹ مریض آنها را منتقل کنید به کشورشان که برود و معالجه بکند ›› بعد چهره ما را دردنیا خشن و قاتل و غیر دمکرات و مرتجع معرفی می کنند و می خواهند چهره انسانی و تمدن انسانی را ازخودسان نشان بدهند این کافی است یعنی گفتن ندارد من فقط بعنوان اینکه مجلس اظهار نظری کرده باشد تذکر دادم والا مردم قضاوت می کنند مرگ شاه ، شاه مخلوع ما اینرا از اول هم اعلام کرده بودیم که آمریکا برای نجات از مخمصه ممکن است دست به اینکار بزند . برای ما دشمن اصلی شاه نبود ، آمریکا بود مسائل ما با آمریکا در موجود شخص محمد رضا پهلوی خلاصه نمیشد گرچه اسرائیل انگلستان فرانسه و همپالکیهای دیگرشان اظهار تاسف م یکنند از مرگ شاه آنها خوشحال هستند از یک جهت که خیال می کنند راه باز میشود ولی عمیقا هم متاسفند که محور جنایات وامید بسیاری از جنایتکاران به گور رفته در عین حال مامساله مرگ شاه را درجریانات آینده یک مساله کوچکی تلقی می کنیم ضمن اینکه امیدوار بودیم که دردنیا او بیش از این مجازات اعمالش را ببیند و استحقاق داشت زجر بیشتر د ردیدن مو فقیتهای ملت مسلمان ایران در غیاب خود ش ببیند والز ابراز تاثر فرانسه و انگلستان واسرائیل هم تعجب نمی کنیم فرانسه ایکه شاپور بختیار را درآن ساختمان مجلل زیر نظر پلبیس آنگونه حفط می کند وبازهم گاهی ادعای دوستی با ما می کند وبرای ما ماهیتش خیلی مخفی نیست والسلام علیکم و رحمه الله وبرکاته .

برنامه بعد را اعلام کنید .

خلخالی – ما فرستادن سفیر ایالات متحده آمریکا را در مصر در مراسم تشییع جنازه محمد رضای دزد محکوم می کنیم واین عمل را یک عمل خصمانه می دانیم .

رئیس- عمل آمریکا ودیگران بیش از این با ما خصمانه است مساله خیلی بالاتر از اینهاست اینها درتوطئه ویران کردن تهران وایران شرکت داشتند آقایان اطلاع دارید که دیروز درجلسه غیررسمی و غیر علنی مجلس آقا بنی صدر تشریف آوردند ومذاکراتی شد وایشان بدنبال بیرون رفتن از اینجا نامه ای فرستاده اند که دیروز عصر بدست من رسیده و من به اطلاع مجلس می رسانم .

قرائت نامه آقای رئیس جمهور راجع به مسکوت گذاردن رای تمایل نسبت به نامزد نخست وزیری

[ویرایش]

رئیس محترم مجلس شورای اسلامی بعد از حضور درآن مجلس محترم و پیشنهادی که در جلسه خصوصی بتصویب رسید ناگزیر فعلا اخذ رای تمایل نسبت به نامزدی نخست وزیری بی وجه بنظر می رسد بنابراین تا اطلاع ثانوی موضوع را مسکوت بگذارید .

رئیس جمهوری – ابوالحسن بنی صدر

دررابطه با این مساله روزنامه آزادگان تیتری دارد که ملت ایران باید توجه داشته باشند که آن مضمون درست نیست آقای توکلی آن تیتر را بخوانید .

توکلی – بسم الله الرحمن الرحیم – آزادگان با تیتر درشتی نوشته است : نخست وزیری میرسلیم از طرف مجلس رد شد . ردشدن وقتی مطرح است که آن نامه درجلسه علنی مطرح بشود ورای گیری بشود وجنین کاری انجام نشد ضمنا مطلب دیگری نوشته که رئیس جمهور انتخاب نخست وزیر را به مجلس واگذار کرد این هم خلاف است برای انیکه مسؤولیت اینکار بعهده آقای رئیس جمهور است مجلس چنین مسؤولیتی را بعهده نگرفته بلکه برای رشد سریع کار وهماهنگی بیشتر توافق شد که هیاتی متشکل از چند تا از نمایندگان محترم و بقیه آقایان تشکیل بشود تا به این کار رسیدگی بکنند .

رئیس- مشورتی درجریان است وما به انتظار نامه مجدد جناب رئیس جمهور هستم که نخست وزیر جدیدی را وشاید هم شخصی که قبلا معرفی شده بود را معرفی کنند . ما دراین جهت از طرف خودمان چیزی نخواهیم گفت منتظریم که ایشان تکلیف را روشن کنند . از مخبرین شعب بخواهید که به ترتیب بیایند وتقاضای ما اینست که مقداری که مربوط به این مجلس است فعلا دراین جلسه مطرح میشود وآن انتخاباتی است که برای اعضای هیات رئیسه شعب انجام داده اید آنرا بخوانید واما اینکه چه افرادی برای چه کمیسیونی مشترک هیات رئیسه وروسای شعب روی آنها تصمیم گرفته بشود بعد به تصویب مجلس برسد .

معزی – اقای رئیس ایا به کسانی که چنین چیزهائی در روزنامه هاشان می نویسند تذکر داده میشود یانه ؟

رئیس- اقای معزی تذکر دادیم وملت ایران هم فهمیدند . ما امیدواریم روزنامه ها هم مراعات کنند که مسائل تحریف نشود . حالا گزارش انتخابات هیات رئیسه شعب قرائت میشود آقای مهاجرانی بفرمائید .

گزارش انتخابات هیات رئیسه شعب دهگانه وبحث پیرامون ابقاء کمیسیون سابق تحقیق و کمیسیون سابق تدوین آئین نامه

[ویرایش]

مهاجرانی ( مخبرشعبه ۱) – بسم الله الرحمن الرحیم ، پنجمین جلسه شعبه اول مجلس شورای اسلامی ساعت هشت صبح روز سه شنبه ۵۹/۵/۷ درمحل شعبه به ریاست برادر امام کاشانی برگزار گردید وکار رسیدگی به انتخاب بقیه اعضاء کمیسیونها را به ترتیب ذیل ادامه داد :

رئیس- شما اعضای هیات رئیسه را گزارش بدهید .

مهاجرانی – پس این را من خودم اینجا مطرح می کنم درشعبه برحسب انتخاباتی که انجام شد هیات رئیسه شعبه بشرح زیرتعیین شدند .

رئیس ، آقای امام کاشانی .

نایب رئیس ، آقای محمد منتظری نایب رئیس .

مخبر، مهاجرانی .

منشی ، آقایان باباصفری و رهامی .

رئیس- خانم دستغیب مخبر شعبه ۲ بفرمائید .

خانم دستغیب ( مخبر شعبه ۲) – بسم الله الرحمن الرحیم . درتاریخ ۵۹/۵/۳ جلسه ای که تشکیل شد اعضای هیات رئیسه شعبه بشرح زیر تعیین شدند .

رئیس، آقای حاج شیخ محمد یزدی .

نایب رئیس ، آقای محمد مجتهد شبستری .

مخبر، گوهرالشریعه دستغیب .

منشیان ، آقایان خزاعی و موسوی لاری .

رئیس- مخبرشعبه ۳ آقای شجونی بفرمایید گزارش شعبه را بدهید .

مخبر شعبه ۳ (شجونی) – بسم الله الرحمن الرحیم ، ساعت نه ونیم روز شنبه ۵۹/۵/۴ شعبه سوم با حضور اکثریت عضاء رسمیت یافت تعداد حاضرین ۱۷ نفر وبرای انتخاب رئیس شعبه ونایب رئیس و مخبر و منشیان به ترتیب رای گیری بعمل آمد و بشرح زیر نتیجه اعلام میشود .

رئیس ، آقای بجنوردی .

نایب رئیس ، آقای رجائیان .

مخبر، شجونی .

منشی ها ، آقایان خزاعی و فردوسی با اکثریت آراء انتخاب گردیدند .

رئیس- مخبر شعبه چهارم آقای محلاتی بفرمائید .

محلاتی – بسم الله الرحمن الرحیم ، درشعبه ۴ الحمد الله با دو جلسه کار این شعبه پایان یافت و غیر ازانتخاب رئیس قسمت انتخاب مربوط به کمیسیونها راهم انجام دادیم به موجب تصویبی که شده است .

رئیس ، آقای سید محمد خامنه ای .

نایب رئیس ، آقای غلامرضا دانش .

مخبر، محلاتی .

منشیان ، آقایان فواد کریمی واسدی نیا ، و صلاحیت کاندیدا توری اعضای شعبه برای اعضای کمیسیونها مورد بررسی قرار گرفت که نتیجه اش عینا به هیات رئیسه داده شد .

رئیس- متشکر ، مخبر شعبه پنجم آقای هراتی بفرمائید .

مخبر شعبه پنج ( هراتی ) – بسم الله الرحمن الرحیم …

موسوی خوئینی ها – این کاری که الان میشود شبیه همان کاغذ بازی ادارات نیست ؟

رئیس- آئین نامه چنین گفته آقای موسوی ، آئین نامه را باید اصلاح کنیم درآئین نامه دراین مدت که ما برخورد کردیم نواقص زیادی وجود دارد و آقایان از همین حالا دو هفته وقت دارند ،‌که هرچه را احساس می کنند کمبود هست ، یادداشت کنند که آماده باشیم برا ی اصلاح ، تا دو هفته دیگر باید به تنهائی پیشنهاد خودش را به هیات رئیسه بدهد ، آقایث هراتی بفرمائید .

هراتی ( مخبر شعبه پنج ) – بسم الله الرحمن الرحیم ، درجلسه ای که بمنظور تعیین اعضای شعبه شمار ه پنج تشکیل گردید ، افراد زیر با اکثریت آراء انتخاب شدند .

رئیس ، حجه الاسلام آقای سید علی خامنه ای .

نایب رئیس ، حجه الاسلام آقای موسوی تبریزی .

مخبر، هراتی

منشیان ، آقایان کشفی و شهریاری

رئیس- منشکرم ، مخبر شعبه شش آقا ی هادی نجف آبادی بفرمائید .

هادی نجف آبادی ( مخبر شعبه شش ) – بسم الله الرحمن الرحیم ، نتیجه انتخابات شعبه شش بدین قرار است .

رئیس ، آقای دکتر محمد جواد باهنر .

نایب رئیس ، آقای عبدالمجید معادیخواه .

مخبر ، هادی نجف آبادی .

منشیان ـ آقایان رضوی اردکانی و مرتضی محمودی .

رئیس- آقا ی موحدی ساوجی مخبر شعبه هفتم بفرمائید .

موحدی ساوجی ( مخبر شعبه هفت ) – بسمه تعالی ، اولین جلسه شعبه هفت با حضور هجده نفر از اعضاء تشکیل گردید و نخست انتخابات ریاست بعمل آمد واز میان دو نفر کاندیدا آقای محمد صادق حائری شیرازی با سیزده رای برگزیده شد و سپس انتخاب نیابت ریاست و مخبر و منشی ها انجام شد .

رئیس ، آقای محمد صادق حائری شیرازی .

نایب رئیس ، آقای دکتر روحانی ( سیزده رای )

مخبر – آقای موحدی ساوجی ( ۱۰ رای )

منشی ها ، آقایان حسن بهروزیه و علی اکبر دهقان به اتفاق آرائ انتخاب شدند .

رئیس- مخبر شعبه هشت آقای موسوی جهان آبادی بفرمائید .

موسوی جهان آبادی ( مخبر شعبه ۸) – بسم الله الرحمن الرحیم . اینجانب موسوی خراسانی نماینده مشهد مخبر شعبه هشت در ساعت هشت و نیم صبح روز پنجشنبه دوم مرداد ماه ۱۳۵۹ جلسه شعبه هشت با اکثریت قریب به اتفاق تشکیل شد و برادرانی که اسامی آنها هم اکنون یاد می گردد با اکثریت آراء حاضر در جلسه انتخاب گردیدند .

رئیس ، آقای علی اکبر ناطق نوری .

نایب رئیس ، آقای دکتر زرگر .

مخبر . موسوی خراسانی .

منشیان ، آقایان محمد هادی برومند و قربانعلی دری نجف آبادی .

رئیس- مخبر شعبه نهم بفرمائید گزارش شعبه را قرائت کنید .

مخبر شعبه ۹( بشارتی ) –بسم الله الرحمن الرحیم ، در ساعت ۸/۴۵ روز پنجشنبه ۵۹/۵/۲ شعبه ۹بریاست موثت آقای صلواتی تشکیل جلسه داد و ضمن انتخابات که با رای مخفی و با ورقه انجام شد نتایج زیر بدست آمد .

رئیس ، آقای محمد علی رجائی .

نایب رئیس ، آقای فضل الله صلواتی .

مخبر ، علی محمد بشارتی .

منشیان ، آقایان سید ابوالحسن حائری زاده و قهرمان رحمانی .

رئیس- مخبر شعبه دهم آقای زائری بفرمائید .

زائری ( مخبر شعبه ۱۰) – بسم الله الرحمن الرحیم ، اولین جلسه شعبه دهم مجلس شورای اسلامی در ساعت هشت و نیم صبح پنجشنبه دوم مرداد ماه در محل شعبه تشکیل و برای تعیین هیات رئیسه شعبه اخذ رای شد و نتیجه به شرح زیر اعلام شد .

رئیس- آقای مهندس سحابی .

نایب رئیس – آقای دکتر پاک نژاد .

مخبر – زائری .

منشیان – آقایان نجفی و نصیری .

رئیس- دنباله کار شعب که تعیین افراد برای کمیسیونها است تعیین شده و ما به سرعت ان شاء الله کمیسیونها را در اولین فرصت تنظیم میکنیم و شاید امروز بتوانیم وقتی هم بگذاریم برای این کار آقای محمد شبستری بفرمائید .

محمد مجتهد شبستری – توجه بفرمائید قبل از اینکه آقایان هیات رئیسه باتفاق روسای شعب را تعیین بکنند که چه کسانی در چه کمیسیونهائی خواهند بود مطابق آئین نامه تعداد را باید معین بکنند که در هر کمیسیونی چه تعدادی لازم دارند و آن تعداد مربوط به کمیسیون باید قبلا به تصویب مجلس برسد ، بعد از اینکه این کار انجام شد افراد باید به کمیسیونها تقسیم بشوند .

رئیس- شما آن ماده را بخوانید که آقایان روشن بشوند .

محمد مجتهد شبستری – ماده ۳۱ ‹‹ عده اعضای هر کمیسیون با در نظر گرفتن نیازهای کشور و رعایت اولویتها از طرف هیات رئیسه دائمی پیشنهاد و با رای مجلس معین میشود ›› بعد از این میرسد به ماده ۳۲ ‹‹ کمیسیون مشترک از هیات رئیسه و روسای شعب مجموع اسامی داوطلبان پیشهادی شعب را بررسی نموده و با توجه به سوابق و اطلاعات و تمایل نمایندگان اعضاء کمیسیون ها را معین می کنند ›› .

رئیس- شما آن ماده را بخوانید که آقایان روشن بشوند .

محمد مجتهد شبستری – ماده ۳۱ ‹‹ عده اعضای هر کمیسیون با در نظر گرتن نیازهای کشور و رعایت اولویتها از طرف هیات رئیسه دائمی پیشنهاد و با رای مجلس معین میشود ›› بعد از این میرسد به ماده ۳۲ ‹‹ کمیسیون مشترک از هیات رئیسه و روسای شعب مجموع اسامی داوطلبان پیشنهادی شعب را بررسی نموده و با توجه به سوابق و اطلاعات و تمایل نمایندگان اعضاء کمیسون ها را معین میکنند .››

رئیس- یک اخطار قانونی آقای دکتر سامی فرستاده اند که در واقع تذکری است و آن اینست ک وزرائی که انتخاب شده اند از روزی که مجلس با آمدن شورای نگهبان کار خودش را شروع کرده است نمیتواند به موجب قانون اساسی وزیر باشند و سندی را نباید امضاء بکنند البته تا آنجا که من اطلاع دارم همینطور است یعنی این مطلب قبلا مطرح شده است و قرار بر این است که آقایان امضاء نکنند و ضمنا خود آقای دکتر سامی هم در شیر و خورشی توجه داشته باشند که . . .

خلخالی – هلال احمر . . .

رئیس- بله ، هلال احمر موجود اگر باشد ، در آنجا هم توجه داشته باشند که آن هم یک شغل حساب میشود و نباید چنین چیزی باشد .

عده ای از نمایندگان – ایشان استعفا کرده اند .

رئیس- بله من از پیش میدانم عده ای از آقایان منجمله آقای رجائی و دیگران قبلا کسی را تعیین کرده بودند که آنها امضاء میکردند و این در شورای انقلاب هم مطرح شد ، بهرحال این تذکر بجائی بود که آقای دکتر دادند و آقایان به این قسمت توجه داشته باشند ، آقای عباسی تذکر آئین نامه ای دارید بفرمائید .

عباسی – ماده ۱۱(ص ۴) میگوید ‹‹ شعب موظفند پس از تعیین هیات رئیسه خود بلافاصله دو نفر دیگر از اعضائی را که آگاهی بیشتری به مسائل حقوقی داشته و از صلاحیت لازم برخوردار باشند به عضویت کمیسیون تحقیق انتخاب نمایند .

رئیس- اینکه ماه قبل بوده است .

عباسی – بله مال قبل است ولی در این آئین نامه آمده است و آن شعب از بین رفته است . در حال حاضر کمیسیون تحقیق بنظرم میرسد نداریم .

رئیس- این مطلب قبلا مطرح بود و این ابهام وجود داشت که مربوط به شعب قبل بوده در شعبه های بعدی ک بعد از رسمیت یافتن مجلس در دوره اول چنین پیشنهادی شده که این انتخابات زیادی صورت بگیرد دوباره این تذکر نشده است ، گرچه در این شعبه های جدید تذکر اینکه گزارش به مجلس هم باید بدهند داده نشده بود ما گزارش به مجلس را به مقتضای همان مواد قبلی عمل کردیم واگر بخواهیم به مقتضای آن عمل بکنیم باید این قسمت هم عمل بشود من فکر کردم این را در یک فرصتی در مجلس مطرح کنیم اگر نظر بقیه نمایندگان هم همین بود بگوئیم کمیسیون تحقیق و کمیسیون تدوین آئین نامه از نو انتخاب بشود . کسانی که میخواهند صحبت بکنند زیاد وقت نگیرند چند نفری صحبت کنید و حرف تکراری هم نزنید . آقای محمد یزدی بفرمائید.

محمد یزدی – چون در این آئین نامه شعب ابقاء شده اگر اعتبارنامه هائی که حتی ممکن است بعد بیاید در بین این فاصله بالاخره باید کمیسیون تحقیق وجود داشته باشد که رسیدگی بکند و شعبه بررسی میکند بعد به کمیسیون تحقیق باید بدهد آن کمیسیون تحقیق قبلی خود خودبخود از اعتبار ساقط میشود چون معرفی شده از شعب قبلی بوده این شعب بعدی حتما باید این کار را بکند چون باید کمیسیون تحقیق ثابتی همیشه داشته باشیم .

رئیس- شما نظر آقای شبستری را تایید فرمودید .

محمد یزدی – خیر نظر بنده چیز دیگری است .

رئیس- بسیار خوب ، نظر شما چیز دیگر است ، نوبت آقای نقوی است ، بفرمائید .

نقوی – من روز اول یادداشت خدمتتان دادم کمیسیون تحقیق و کمیسیون تدوین آئین نامه تابعی بودند از شعب ، شما اصل شعب را از بین برده اید و مجددا انتخابات کرده اید بنابراین چطور میشود که اصل شعبه را قبول نکنیم و این که تابعی از آن بوده است قبول بکنیم .

رئیس- بله ، آقای یزدی هم همین مطلب را میگویند بناشد آقایان مطالب تکراری را نفرمایند ، آقای محمد شبستری بفرمائید .

محمد مجتهد شبستری – توجه آقایان را به این نکته جلب میکنم که از لحاظ این آئین نامه اعتبار کمیسیون تحقیق مربوط به اعتبار شعب نیست این یک طریقی بوده در آئین نامه که کمیسیون تحقیق از طریق شعب معرفی میشده ولی بعد از اینکه از طریق آن شعب کمیسیون تحقیق به مجلس معرفی شد و مجلس آن کمیسیون تحقیق را قبول کرد ، قطع نظر از آن شعب و اعم از آنکه آن شعب و آن افراد مانده باشند یا نمانده باشند رسمیت و اعتبار قانونی و حقوقی این کمیسیون باقی است مگر اینکه مجلس اعتبار قانونی آنها را فسخ بکند ، روی این حساب بوده است که در کمیسون تدوین آئین نامه لزومی دیده نشد که دوباره پس از تجدید قرعه کشی در شعب دوباره مساله کمیسیون تحقیق و آئین نامه مطرح بشود توجه بفرمائید اعتبار قانونی کمیسیون تحقیق را مجلس تصویب کرده است و تا فسخ نکند به اعتبار قانونی خودش باقی است و شعب طریق بوده ، لاغیر .

رئیس- آقای موحدی ساوجی بفرمائید .

موحدی ساوجی – بنده همین فرمایش ایشان را میخواستم عرض بکنم ، با این توضیح که کمیسیون تحقیق وتدوین آئین نامه در واقع قبلا از آثار و نتایج شعب بوده است وهمانطوری که تصویب اعتبارنامه هایی که قبلا انجام یافته است بوسیله همین شعب یا کمیسیون معتبر است قطعا این اثر وجود ی قبلی شعب هم باید به قوت خودش علی القاعده باقی باشد .

رئیس- آقای سلامتیان بفرمائید .

سلامتیان – بنظر من اگر بنا بود کمیسیون تحقیق اعتبارش فسخ بشود باید درآئین نامه صریحا ذکر میشد و همان ترتیبی که درتیصره ماده ۲۵ بریا شعب صریحا ذکر شده که در دوره اول مجلس پس از تشکیل هیات رئیسپرونده انتخاباتی آقای رئیسه دائم قرعه کشی مجدد برای تشکیل شعب انجام میشود ، اگر تبصره ای هم عین این برای کمیسیون تحقیق یا هرارگان دیگری که مجلس تا بحال انتخاب کرده بود وجود داشت اعتبار این با تغییر شعب از بین رفت بدون چنین تبصره ای کمیسیونی که از طریق قانونی در زمان خودش بوجود آمده وبرای مجلس یک امر انجام شده وواقعی هست به صرف اینکه شعب عوض شده اند نمیشود عوضش کرد مگر اینکه بگوئید اعتبارنامه هائی هم که تا بحال کمیسیون تحقیق بررسی کرده است دو مرتبه باید از نو شروع کرد .

رئیس- آقای دانش بفرمایید .

غلامرضا دانش – شعب موظفند پس از تعیین هیات رئیسه بلافاصله دو نفر دیگر از اعضاء را که آگاهی بیشتر به مسائل حقوقی داشته واز صلاحیت لازم برخوردار باشند به عضویت کمیسیونه تحقیق انتخاب نماید ، یکی از وظایف همین شعبه ای است که به این شکل انجام میشود .

رئیس- این همان بحث قبلی است ، من گفتم ما درمورد گزارش به مجلس هم توی آن شعب جدیدنبود ، ما گفتیم چون کارهای شعب جدید لازم نبوده لابد نویسندگان آئین نامه این جور فکر کرده اند مسوولیتهای شعب همان است که قبلا بودهاست لذا ما این جوری استنباط کردیم که گزارش به مجلس بدهند والا طبق این نوشته جدید این قسمتی که شعبه جدید تشکیل میشود ما نبایستی به مجلس هم گزارش میدادیم ، اگر آن جور بود بایست تصریح میشد بنابراین جزو وظایف شعب قدیم هم گزارش به مجلس آمده وهم تعیین کمیسیون تحقیق آئین نامه قدیم هم در گزارش به مجلس آمده وهم تعیین کمیسیون تحقیق آئین نامه .

توکلی – ماده یازده و دوازده است .

رئیس- درشعب جدید هیچیک از اینها نیامده است وما الان به مجلس گزارش دادیم به مقتضای ان حالت قبلی واین ابهام برای خودمان هم بود و فکر میکنم با این بحثهائی که شد نشان داد که لااقل این اختلاف نظر درمجلس وجود دارد وباید قبول بکنیم که زمینه برای رایگیری باید کاملا آماده باشد که نظر بدهند . آقای کشفی شما فرمایشی دارید بفرمائید .

کشفی – من خواستم عرض بکنم با توجه به سابقه کاری که این دو کمیسیون پیدا کرده اند وتبحری که دراین زمینه برایشان پیدا شده است دیگر بخواهیم دوباره اعضای جدید بریا این دو کار مهم تعیین کنیم واقعا کرای است از نو . من این جور پیشنهاد میکنم که صلاحیت این دو کمیسیون ا زتصویب مجلس بگذرد وآقایان به کارشان ادامه بدهند وما دلیلی برعدم صلاحیت این اقایان نداریم .

رئیس- آقای معین فر بفرمائید .

معین فر – بسم الله الرحمن الرحیم ، عرض میشود علت اینکه این مشکل پیش آمده است بنظر من مشکلی است که دراثر تاخیر در طرح اعتبارنامه هائی است که درکمیسیون تحقیق مطرح بوده الان برای مجلس پیش امده است یعنی درحقیقت درظرف مدت زمانی معین باید کمیسیون تحقیق نتیجه تحقیقات خودش را به مجلس ارائه میکرد به علت تراکم کارهائی که داشتند این کار انجام نشده است والان این ناراحتی ایجاد شده که اگر قرار باشد که کمیسیون تحقیق مجددی را ما تشکیل بدهیم باز روز از نو و روزی از نو خواهد شد و مجددا باید یک عده ای بنشینند و تحقیقات قبلی خودشانرا انجام بدهند ، یعنی به عنوان این مصلحت است که بعضی الان اصرار دارند که میگویند کمیسیون تحقیق گذشته باشد درحالی که اگر واقع امر را بگویم کاملا برخلاف آئین نامه است ، کمیسیون تحقیق گذشته منبعث از شعبه ها بوده است ، شعبه ها دوزه زمانی خاصی داشته اند در دوره اول قوت قانونی شعب ناموقعی بوده است که مجلس رسمیت پیدا کند بنابراین چون قوت قانونی شعب تمام شده است کمیسیون تحقیقی هم که نمایندگان شعب درآن بودند خود بخود اصلا از قانونیت می افتند و بنظر میرسد که حتما باید کمیسیون تحقیق و همچنین کمیسیون آئین نامه مجددا انتخاب بوشد و شکی هم درآن نیست خصوصا به این علت که الان در کمیسیون تحقیق ممکن است اساسا از یک شعبه نماینده ای نباشد واز یک شعبه چند نماینده باشد فلسفه این که در کمیسیون تحقیق از هرشعبه دو نماینده پذیرفته شده بود این بود که باید نمایندگانی در کمیسیون تحقیق از شعب مختلف باشند که اگر مطلبی مربوط به ان شعبه طرح میشود حاضرالذهن باشند درحال حاضر ممکن است اصلا نمایندگانی به مجلس بیایند اعتبارنامه های جدیدی مطرح بشود اعتبارنامه ها یجدید در شعب مختلف میرود وقتی به شعب مختلف رفت موقعی که میخواهد درباره اش تحقیق انجام بدهند ، تحقیق را در کمیسیون تحقیقی انحام بدهند که درآن کمیسیون تحقیق اساسا نماینده آن شعبه نباشد بنابراین به علت اینکه مهلت شعب محدود بوده خودبخود مهلت کمیسیون تحقیق و کمیسیون آئین نامه هم اصلا محدود هست اما مشکل هم که ما داریم بنظر من آن مشکل قابل حل است ، یک مشکل مربوط به بنده است که بعد از دو ماه که از تشکیل مجلس میگذرد هنوز گزارش کمیسیون تحقیق دراینجا مطرح نشده است و یک عده دیگر هم هستند که همین حالت را دارند بنده الان برطبق آئین نامه مصوب مجلس درخواست میکنم که اعتبارنامه من مطرح بشود این حق را دارم دیگران هم میتوانند همینحا درخواست بکنند واعتبارنامه شان مطرح بشود بنابراین دیگر ازاین بابت مشکلی نخواهیم داشت و کمیسیون تحقیق و همینطور کمیسیون آئین نامه را مجددا ما از شعب انتخاب میکنیم ، متشکرم .

رئیس- پنج شش پیشنهاد آمده است برای کفاتی مذاکرات .

غفاری قره باغ – بنده یک تذکر آئین نامه ای دارم .

رئیس- چه ماده است بفرمائید ماده جند است بخوانید .

غفاری قره باغ – ماده دوازده و نه است درذیل این ماده دوازده هست . مادامی که آئین نامه داخلی جدیدی به تصویب مجلس نرسیده است آئین نامه قبلی ملاک عمل خواهد بود پس آئین نامه قبلی که وری آن شعبه ها و کمیسیون تحقیق تشکیل شد ، آنها رسمیت داشتند تا آئین نامه جدید آئین نامه وجدید هم تجدید شعبه ها را پیش بینی کرده است لکن انحلال کمیسیون را پیش بینی نکرده است چون نکرده است پس کمیسیون تحقیق سرجای خودش باید باقی باشد این راجع به آن قسمت درماده نه مطلبی هست …

رئیس- این تذکر آئین نامه ای نیست استدلال است بفرمائید .

غفاری قره باغ – درمادة نهم …

رئیس- این تذکر نیست ، تذکر معنایش این است که ما داریم کار خلافی انجام میدهیم وحال انکه ماخلاف نمیکنیم خواهش میکنم بفرمائید استدلال دررد …

غفاری قره باغ – اجازه بدهید بنده مادة نهم را بخوانم .

رئیس- خیر این تخلف است ومن اجازه نمیدهم .

غفاری قره باغ- خیر تخلف نیست شما اجازه بدهید …

رئیس- چرا . آقا بفرمائید بنشینید من اجازه نمیدهم .

غفاری قره باغ – من تذکر آئین نامه ای میدهم .

رئیس- این که تذکر نبود .

غفاری قره باغ – پس این دومی تذکر است ( خنده نمایندگان )

رئیس- تذکر یست بفرمائید بنشینید .

غفاری قره باغ – شما توجه بفرمائید که تذکر است یا تذکر نیست .

رئیس- تذکر نیست آن تخلفتان کافی است بفرمائید بنشینید .

غفاری قره باغ – شما ببینید اگر تذکر نباشد قبول نکنید .

رئیس- اگر تذکر نبود من شما را بمدت دو روز از صحبت کردن محروم میکنم .

غفاری – من هم آقای هاشمی قبول دارم در ماده ۹هست که ‹‹ هیچ شعبه ای نمیتواند تقدیم گزارش را بیش از ده روز از تاریخ تحویل پرونده به شعب به تعویق بیندازد در صورتیکه تعویق به حکم فلان باشد تا میآید و در غیر این مورد به شعبه دیگر و یا به یک کمیسیون مخصوص ده نفری ›› این کمیسیون مخصوص ده نفری که در آئین نامه پیش بینی شده است این کمیسیون ده نفری بایستی تشکیل شود .

رئیس- این چه ربطی به بحث ما دارد آقای قره باغ ما داریم درباره مواد آئین نامه بحث می کنیم این مطالب که جنابعالی فرمودید دراین باره توضیحی نمیدهند ویا اگر چیری هم توضیح میدهد استدلال است وما تخلفی نکرده ایم بفرمائید بنشینید . پنج پیشنهاد کفایت مذاکرات رسیده است وشش نفر ، هفت نفر از آقایان وقت گرفته بودند که صحبت بکنند ما ناچاریم که پیشنهاد کفایت مذاکرات را به رای بگذاریم فقط دونفر بعنوان موافق یا مخالف پیشنهاد کفایت مذاکرات میتوانند صحبت کنند یکی بعنوان موافق ویکی بعنوان مخالف .

منشی – آقای موسوی خوئینی ها مخالف کفایت مذاکرات هستند .

رئیس- آقای موسوی خوئینی ها بعنوان مخالف کفایت مذاکرات بفرمائید .

موسوی خوئینئی ها – عرض کنم که مساله همین موضوع بحث چون استدلال از دوطرف شده است وبنظرم هردو استدلال ناقص مانده است بنابراین ما به چه چیز میخواهیم رای بدهیم . استدلالی که میگوید احتیاج نیست مجددا اقدام بشود به انتخاب افراد برا ی کمیسیون آئین نامه وهمچنین کمیسیون تحقیق و استدلال به مفهوم آئین نامه میکند درحالیکه انتخاب مجدد کمیسیون تحقیق و کمیسیون تدوین آئین نامه این است که باید افرادی را برای کمیسیون تحقیق و کمیسیون تدوین آئین نامه تعیین نمایند درحالیکه استدلال مخالفین این است که چون ذکر نشده پس به انتخاب مجدد احتیاجی نیست استدلال به عدم ذکر درآئین نامه هست وما با توجه به اینکه این آئین نامه را مکرر می بینیم ناقص است این استدلال عدم ذکر بنظر من استدلال کافی نیست و بیشتر بایستی روی آن بحث بشود .

رئیس- درحقیقت به یک طرف استدلال هم کردید . اقایانیکه با کفایت مذاکرات موافق بودند ووقت گرفته اند اولین نفر آقای کرمی هستند .

کرمی – خدمت برادران عرض بکنم در عرض این مدت که بعضی ها میایند و انتقاد میکنند که مجلس کارنکرده یا فلان است البته این علتی دارد . درواقع نه اینکه آقایان نمایندگان کار نکرده اندویا درمجلس حضور پیدا نکرده اندویا نیامده اندویا زحمت نکشیده اند آمده اندو وزحمت هم کشیده اند و وقت هم گذرانده اند ولی متاسفانه درپی چنین کارهای ریزی که وقت مجلس را بیشتر ازحد معمولی خودش میگیرد کارها به عقب میافتند این یکی از مواردش است . هرمورد خیلی ریز وخیلی کوچک را ما باندازه ای رویش بحث می کنیم که وقت مجلس بی جهت بیهوده تلف میشود این یکی و یکی هم عزیزان من الان موضوع مطرح شد قابل بحث هم هست وخیلی هم درست است ولی بحث کافی روی آن شد هرکس از ما نظر خودش را از اول داشت وباضافه توصیحاتی که برادران دادند خوب کافی است دیگر رای بدهید تا مساله تمام شود .

رئیس- متشکر ، ملاحظه فرمودید که مخالف و موافق کفایت مذاکرات هم صحبت کردند و ما حالا اولا برای کفایت مذاکرات رای بگیریم و بعد در تفسیر آئین نامه آقایانی که با کفایت مذاکرات در این باب موافق هستند قیام فرمایند ( اکثر برخاستند )تصویب شد . از این رای احساس می کنیم که روحیه مجلس و روحیه آقایان با ایم معطلی ها مخالف است یعنی اکثریت نزدیک به تمام رفقای ما مخالفند بنابراین آقایانیکه وقت میگیرند متوجه باشند که اکثر رفقایشان و همکارانشان با کارشان موافق نیستند خودبخود قدم مثبتی برنمیدارند مگر اینکه بدانند ضروری و مفید است و حالا رای میگیریم برای تفسیر آن آئین نامه و دو جهت را هم من مشخص می کنم که بدانیم به چه رای میدهیم . یک نظر این بود که شعب که منتفی شد نتیجه آن شعب هم که دو کمیسیون تحقیق و کمیسون تدوین آئین نامه بود منتفی شدند و باید به مقتضای همان دو ماده ایکه ماده ۱۱و ۱۲ که شعب قبلی وظایفشان را تشریح میکرد کمیسیون تحقیق و تدوین آئین نامه هم مجددا از میان شعب انتخاب بشوند که اگر این کار شد باید برویم و شعب را انتخاب بکنیم این یک نظر است و یک نظر دیگر کمیسیون تحقیق و آئین نامه شبیه مصوبات خودشان که باقی ماندند این دو کمیسیون هم باقی بمانند و معتبر باشند و از این ببعد ما تجدید انتخاب نکنیم . آقای رجائی چه میخواهید بگوئید موجب اتلاف وقت نباشد .

رجائی – بنده پیشنهاد میکنم این دو مطلب را از هم جدا کنیم کمیسیون تحقیق خیلی خوب است و کارش هم خیلی نمانده است ولی در مورد کمیسیون آئین نامه باید توجه کنیم که این برادرانی که این آئین نامه نوشته اند تحت تاثیر آئین نامه های قبلی مجلس قرار گرفته اند و این حرکاتی که می بینیم من فکر میکنم در تجدید نظر هم همان باشد پیشنهاد میکنم . . .

رئیس- بفرمائید بنشینید پیشنهادتان را فهمیدم ولی ما قراردادی که نمیخواهیم کار بکنیم و ما میخواهیم معنای آئین نامه را بفهمیم اینجا فعلا فقط نظر هست آن مصلحت اندیشی اگر خواستیم بکنیم خواهش میکنیم که همان افراد را اگر ممکن بود انتخاب بکنید آن یک بحث دیگری است ما الان میخواهیم بدانیم معنای آئین نامه چیست و مفاد آئین نامه چیست آقای توکلی شما اگر مطلبی غیر از این دارید بفرمائید .

توکلی – خیر روشن شدم .

رئیس- خیلی خوب دیگر به آقایان اجازه صحبت نمیدهیم و میخواهیم رای بگیریم ببینید با آن توضیحی که دادم کسانیکه نظرشان اینست که با تجدید شعب کمیسیونها هم باید انتخاباتشان تجدید بشود قیام بکنند .

یکی از نمایندگان – آقای هاشمی موضوع را نفهمیدم .

رئیس- چرا نفهمیدید . من اول دو نظر را که توضیح دادم که یک نظر این است که حالا که ما شعب را انتخاباتشان را تجدید کردیم کمیسیونهای تحقیق و تدوین آئین نامه هم باید انتخاباتشان تجدید بشود این یک نظر است به استناد آئین نامه . کسانی که اینجور موافق هستند و از آئین نامه اینجوری می فهمند که موافقند آئین نامه اینجوری میگوید که باید کمیسیون تحقیق و کمیسیون تدوین آئین نامه دوباره درباره آنها انتخابات بشود اینها قیام بکنند ( هفتاد و چهار نفر برخاستند )

یکی از نمایندگان – آن یکی را هم به رای بگذارید .

رئیس- بگذارید اول بررسی بکنیم و ببینیم آن یکی را هم به رای بگذاریم یا نه پس معلوم شد که آن نظریه اول رای لازم را نیاورده .

لاهوتی – و اگر شما مشکل تداخل را بیان کنید آقایان مستحضر میشوند الان ممکن است چهار نفر توی یک کمیسیون آمده باشند .

رئیس- خانم دستغیب بفرمائید .

خانم دستغیب – بعد از یک سال که کار شعبه ها تمام میشود باز هم باید آنموقع کمیسیون تحقیق باشد یا نباشد ؟ اگر از حالا نشود دو مرتبه بعد از یکسال هم دو مرتبه میگویند کار کمیسیونها ، کمیسیون تحقیق و آئین نامه کار خودش را ادامه بدهد .

رئیس-‌شما دارید استدلال می کنید و ما داریم نظر میدهیم و الان داریم رای میگیریم و خواهش میشود دیگر وارد بحث نشوید .

خانم دستغیب – و ضمنا آن استدلال آقای معین فر هم بسیار منطقی بود زیرا در بعضی شعبه ها سه و چهار نفر بوظایف خودشان . . .

رئیس- خیلی خوب در رای شا باید تاثیر داشته باشد .

یکی از نمایندگان – باید راجع به کفایت مذاکرات صحبت کنید (همهمه نمایندگان)

رئیس- بلی . شلوغ نکنید من دارم تذکر میدهم ، تذکر من این است که صحبتی که خانم دستغیب کردند تخلف بود در استدلال و در اینگونه چیزها هیچ صحبت نکنید ما الان داخل این جریان هستیم و جراین این است که ما رای گرفتیم و میخواهیم از این جریان مطلب را روشن کنیم که آیا باید برای موافقین هم آنهائی که آن قسمت را رای میدهند رای بگیریم یا نه روی این موضوع هستیم خیلی خوب، اجازه بدهید من هم دارم همین را میگویم شلوغ نکنید ( صباغیان – تذکر آئین نامه ای دارم ) من هم الان منتظر تذکر آئین نامه ای هستم اجازه بدهید روشن بشود چیست . مطلب این است که اگر رای نظر دوم را هم بگیریم قاعده ممکن است آنهم باز اقلیت باشد چون یک عده ای ممتنع هستند اینجا میخواهیم بدانیم از نظر آئین نامه ما باید رای آنها را مشخص کنیم یا نه برای تصویب یک جهت رای اکثریت مطلق در مجلس لازم است . . .

آ”قای خزاعی اگر در این باره صحبتی دارید بفرمائید . آقای خزاعی نه آقای آیت .

آیت – بنده اخطار آئین نامه ای دارم .

رئیس- اخطار آئین نامه ای دارید ؟ بفرمائید .

آیت – در آئین نامه هست که رای ممتنع جز در مورد اعتبارنامه ها جزو رای مخالف حساب میشود بنابراین دراین مورد آن نظریه رد شده است وما دیگر تجدید رای نمیخواهیم دیگر نمیشود رای گرفت وگفت ممتنع چه وچه این همیشه دردنیا رسم است که یکبار را ی میگیرند یک چیزی هست که رد شده .

رئیس- آقای خزاعی اگر تذکر آئین نامه ای دارید بفرمائید .

خزاعی – میخواستم من این تذکر را بدهم که برای وقت مجلس احساس مسوولیت بیشتر بشود .

رئیس- آن که قبلا هم ما خودمان تذکر دادیم .

منشی – آقای صباغیان تذکر آئین نامه ای دارند .

رئیس- اقای صباغیان .

مهندس صباغیان – بسم الله الرحمن الرحیم . من در تذکر آئین نامه ای ایرادم به هیات رئیسه است باتوجه به مسائلی که در دستور داشتیم این مطلب مطلقا در دستور نبود وطبق ماده ۵۹ اگر چیزی بخواهد در دستور تغییر پیدا بکند با پیشنهاد ۱۵ نفر از آقایان نمایندگان باید باشد .

رئیس- ولی چون گزارش کار شعب بود وکار شعب میخواست ادامه پیدا کند وبرنامه مان میخواست ادامه پیدا کند بایستی روشن میشد واین در حقیقت ادامه آن کارمان هست .

مهندس صباغیان – این را الان استدلال می فرمائید اما حق بود چون شما گزارش کار شعب را دادید تفسیر این ماده آئین نامه را هم دردستور میگذاشتنید.

رئیس- بهرحال میخواهم بگویم تخلف نیست دنیال اینکار هستم که بایستی وضع مان برا ی ادامه کارمان روشن بشود . همین الان میخواهیم بقیه کارمان روشن بوشد همینطورکه آقای ایت تذکر دادند این مساله توی ذهن من هم بود ولی یک نکته ایکه باز برای من یک مقدار ابهام ایجاد کرده ایا ما در رای گیری با توجه باینکه آن قسمت را هم مطرح میکردیم باز همنیطور رای میاورد یعنی ما اگر مطرح میکردیم کسانی که موافق هستند کمیسیونها باقی بمانند این جهت راهم میخواستیم مطرح نمائیم باز همینطور رای میاورد وبهرحال مارای گرفته ایم …

جواب من همین است واین را گفتم که این ابهام برطرف بشود وآقایان بعد نگویند که چرا آنطرفش را رای نگرفتید حالا اگر چیزی اضافه ندارید از این مساله بگذاریم اگر مساله ای نیست …

بنابراین آقایان بناشد کمیسیون تحقیق و کمیسیون تدوین آئین نامه به اعتبار خودشان باقی بمانند وکار خودشان را ادامه بدهند ، پیشنهاد آقای معین فر هم مساله جدیدی است که اگر آقایان خواستند تقاضا بکنند اعتبار نامه هایشان مطرح شود ، ما طبق آئین نامه عمل خواهم کرد . این بحث را تمام کردیم ومیرویم سراغ مساله بعدی مان .

طرح و تصویب گزارش کمیسیون تحقیق راجع به اعتبارنامه آقای تاج گردون

[ویرایش]

رئیس- پرونده انتخاباتی آقای بهرام تاج گردون از گچساران است آقای دکتر یزدی تشریف بیاورند وگزارش کمیسیون تحقیق را بدهند .

دکتر یزدی – بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین خواهران و برادران سلام علیکم موضوع گزارش کمیسیون تحقیق درباره اعتبارنامه آقای بهرام تاج گردون نماینده کهکیلویه و گچساران .

پرونده انتخاباتی گچساران و اعتبارنامه آقای بهرام تاج گردون که بعلت اعتراض و مخالفت آقا ی زید بهبهانی به کمیسیون تحقیق ارجاع شده بود مورد بررسی قرار گرفت آقای زید بهبهانی درجلسه کمیسیون تحقیق حضور بهمرسانید ه واعتراض خود را کتبا پس گرفتند کمیسیون تحقیق بعد از بررسی مساله اعتبارنامه آقای تاج گردون را به اتفاق آراء تصویب نمود . با تشکر مخبر کمیسیون تحقیق .

رئیس- رویه گذشته هم این بود که در چنین موردی ما رای نمی گرفتیم وقتی کسی مخالف درمجلس نیست ومخالف قبلی هم مخالفت خودش را کتبا پس گرفته بود . کمیسیون تحقیق هم نظریه اضافه ندارد رای نمی گرفتیم اگر همان رویه مورد قبول امروز هم هست رای نمی گیریم واگر کسی …

نمایندگان – کسی مخالف نیست ؟

رئیس- پس کسی مخالف نیست بنابراین پرونده انتخاباتی گچساران را ما معتبر حساب کردیم واعتبارنامه اقای تاج گردون به تصویب رسید وکسی هم بعنوان مخالف بلند نشده که حتی مخالفی هم باشد پس معلوم است همه موافق هستند ( تکبیرنمایندگان )

رئیس- خوب ، دو قسمت کارهم دربرنامه داریم که اگر تمام شد وفرصتی باقی ماند پرونده آقای سید احمد مدنی هم تازه بدست ما رسیده است همین حالا اقای دکتر یزدی دادند که توی گزارش امروز نگذاشته بودیم اگر دیدیم فرصتی باقی ماند آنرا مطرح می کنیم والا به جلسه بعد موکول میشود ( بجنوردی – همین حالا مطرح بفرمائید ) دیر نمیشود حالا اجازه بدهید ما برنامه قبلی مان را انجام بدهیم وبعد به آن میرسیم برنامه فوریت دارد .

یکی از نمایندگان – آقای هاشمی ، برنامه مان ، استعفای آقای شجاعی بود که شما نخواندید .

بیانات آقا ی رئیس راجع به استعفای اقای انواری وطرح استعفا نامه آقای شجاعی نماینده زنجان

[ویرایش]

رئیس- دوفقره استعفا مطرح است ، یکی استعفای اقای انواری که من قبلا گزارشش را خدمتتان دادم بعد با ایشان صحبت کردیم قرار شد که جلسه ای با ایشان مذاکره بکنیم دراین دو روز بعلت کثرت مشغله وبا توجه به اینکه جلسه مان طولانی می شد زیرا مطالب زیادی بایستی مطرح میشد جلسه تشکیل نشد امروز صبح من باز خدمت ایشان ( آقای انواری ) تلفن کردم و گفتم که چون جلسه تشکیل نشده و پرونده آقای شجاعی مطرح است وباید استعفانامه ایشان را بخوانم درمورد استعفانامه آقای انواری با ایشان صحبت کردم که میخواهید چه کار کنید معلوم شد که در مرکز روحانیت مبارز جلسه شورای مرکزی روحانیت با آقای انواری صحبت کردند وجهات مختلف را به ایشان تذکر دادند واز ایشان خواهش کردند که ایشان در مجلس تشریف داشته باشند . عده ای از نمایندگان دیگر و منجمله خود بنده هم با توجه به شرایط موجود از ایشان درخواست کردم که اصراری روی این مسائل نداشته باشید ایشان به خواهش ما ترتیب اثر دادند و گفتند که فردا به مجلس تشریف میاورند و بمن گفتند که دیگر استعفانامه من خوانده نشود . با این قرار و بااین مقدمه بنابراین ایشان تشریف خواهند آورد ( تکبیر نمایندگان ) واما در مورد استعفانامه آقای شجاعی نماینده محترم زنجان وقتی که ایشان دیروز استعفانامه خود را به من دادند من با زاز ایشان تقاضا کردم که بعد از جلسه باشند باهم درباره این موضوع صحبت کنیم ایشان از دست من دررفتند برای اینکه با من صحبت نکنند یعنی تا آخر وقت نماندند وحالا نمیدانم به چه دلیل نماندند . من با زهرجا میتوانستم تلاش کردم تلفنی با ایشان تماس بگیرم و یک مقدار با ایشان صحبت بکنم که یک کار عجولانه ای انجام نشده باشد حالا با ایشان نبودند ویا نخواستند با من صحبت بکنند بهر حال من موفق نشدم بنابراین من با این مقدمه ایکه گفته میوشد دیگر دلیلی ندارم واین را نخواندم .لذا از آقای توکلی خواهش میکنم اول متن استعفای آقای شجاعی را بخوانند و من ضرورت میدانم که بعد از اینکه استعفای ایشان خوانده شد توضیحاتی دراین باره بدهم .

نمایندگان – آقا ی هاشمی نخوانند .

یکی از نمایندگان – اقای هاشمی امکان دارد که قرائت استعفای آقای شجاعی را به فردا موکول نمائید .

رئیس- خیر آقا دیگر آئین نامه به ما اجازه نمیدهد چونکه ایشان نخواستند واز طرفی کسانی هم هستند واصرار دارند که استفعا نامه خوانده بشود .

باباصفری – درمورد استعفا نامه آقای انواری هم عده ای خواستار بودند که خوانده بشود .

رئیس- خودشان گفتند که نخوانید اما آقای شجاعی نگفتند .

باباصفری – منظور این است که خودشان برخلاف آئین نامه این تقاضا را کردند .

رئیس- خیر ، من که ائین نامه را برای شما خواندم . شما چرا آقای باباصفری اصرار دارید اینجوری وقت مجلس را بگیرید .

( متن استعفانامه آقای شجاعی بوسیله آقای توکلی بشرح زیر قرائت گردید )

بسمه تعالی

ریاست محترم مجلس شورای اسلامی

سلام علیکم پیرواستعفانامه ایکه درتاریخ جهارم مرداد یکهزار و سیصد و پنجاه ونه بعد از ختم جلسه علنی درجایگاه هیات رئیسه خودم به جنابعالی تقدیم کردم ومی بایست درجلسه علنی روز یکشنبه پنجم مرداد طبق آئین نامه اعلام میفرمودید ونکردید ودرجواب سوال آقای رجائیان نماینده زنجان که چرا استعفای فلانی را اعلام نمی کنید فرموده اید که چنین نامه ای بمن برسیده است دوباره بدین وسیله اعلام می دارم که توصیه هائی امام امت از موضع ولایت چیزی نیست که برای کسی پوشیده باشد . توصیه هائی که درجهت حفظ وحدت وهماهنگی بین نمایندگان و دولت و رئیس جمهور می باشد تا جائی که در پیام اخیرشان همراهی نمایندگان با دولت و رئیس جمهور وبالعکس را واحب شرعی اعلام فرمودند مساله ولایت فقیه و تبعیت ازولی امر تا آنجا که من می فهمم جائی برای بعضی از توجیهات باقی نمی گذارد وچگونه امکان دارد که مدعی خط امام وصراط مستقیم باشیم و دیگران را درانحراف بدانیم وخود در مقام عمل جوی بسازیم که درخلاف جهت دستورات امام باشد . من نم فهمم که رای سفید درخصوص یک نماینده بعنوان مخالفت با بنی صدر چه مفهومی دارد ؟ من نمی فهمم که درمجلس شورای اسلامی اجازه دادن به شهادتهای له و نه به شهادتهای علیه چه معنائی در بردارد وبا ز نمی فهمم که خفه کردن بعضی ها در اظهار نظرها آنهم کسانی که سوابق مبارزاتی آنان قابل انکار نیست با کجای اسلام وموازین اسلامی تطبیق می کند . و چه تناسبی با مجلس شورای اسلامی دارد . خصوصا آنجا که از ناحیه هیات رئیسه بصورت جدی جلو آنان گرفته نمیشود . و نمی فهمم که اعضاء ویا طرفداران بعضی از احزاب که خود مدعی خط امام هستند چگونه سعی می کنند با تایید رای گیری علنی و جو سازی یک رای گیری معمولی را به یک رای گیری سیاسی تبدیل کنند و بگویند ما می خواهیم خطها روشن شود آنهم معلوم است که برای چه ؟ ودر برابر که ؟ ومتاسفانه با ز جلو آنان گرفته نمیشود جریان رای گیری آقای آیت وجو ساخته شده چیزی نبود که کسی نفهمد . و خلاصه اینکه نمیفهمم این چگونه خطی است که بنام خط امام ترسیم میشود . د ریک چنین مجلسی ادای وظیفه شرعی برای من مشکل ویا محال بنظر می رسد و گرچه امام فرمودند که سنگرها نباید خالی بشود ولی من در خودم با این وضع قدرت انجام وظیفه وحفظ سنگر برای انجام نمی بینم والا امتثال امر امام برای همه یک واجب شرعی است واگر قبل از انقضای مدت که در آئین نامه هست در خودم قدرت امتثال امر امام را دیدم مسلما به حکم وظیفه باید برگردم وانجام وظیفه کنم بنابراین استعفای خود را از نمایندگی مجلس اعلام می دارم .

نماینده زنجان – محمد شجاعی

شجونی – آقای هاشمی ، این نماینده خودش ( خطاب به آقای محمد شجاعی ) تخلف از امر ولایت فقیه کرده است .

رئیس- اجازه بدهید من صحبتم را بکنم اگر چیزی باقی ماند ممکن است دوباره تذکر بدهید یا یادداشت بفرستید به دفتر هیات رئیسه ، بسم الله الرحمن الرحیم ، شما متن این استعفانامه را شنیدید چند قسمت اینج هست که من تذکر می دهم بعد رویش تصمیم می گیریم اولین تذکر اینکه ایشان تقریبا مرا متهم کرده اند که استعفانامه شان را که روز اول بمن دادند ندیده گرفته ام ونخواسته ام که بخوانم . واقعیت این است که وقتی که جلسه تمام میشود آقایان دیده اید که مراجعات فراوانی میشود واصولا من از در مجلس ک وارد میشوم کسان زیادی نامه دست من می دهند این نامه طولانی که مثل بقیه چیزها یک نامه معمولی تلقی میشود چو ایشان به من دادند نگفتند که استعفا نامه است . من نامه ها را جمه می کنم وبه دبیرخانه وروابط عمومی می دهم می گویم که اینها را خلاصه گیری کنید چون ممکن است روزی دویست تانامه باشد ، خلاصه گیری کنید تا در یکساعت معین من بیایم و نامه ها را ببینم ، داده بودم برای خلاصه گیری که اصلا بفکر اینکه استعفانامه ای بدست من رسیده و کسی چیزی گفته باشد هیچ همچنین چیزی در ذهن من نبود وذهن من خالی بود . آقای رجائیان نماینده محترم دیگر زنجان روز بعد از من بازخواست کردند که چرا استعفا نامه آقای محمد شجاعی خوانده نشد ه ؟ من اصلا اینجا برایم بی سابقه بود وبه ایشان نوشتم که چنین چیزی بدست من نرسیده است روز بعد ، آقای محمد شجاعی خودشان آمدند و دوباره متن جدیدی آوردند و گفتند که چون تو آنجوری گفتی ، این متن جدید را هم ببین وآن مقدمه راهم اضافه کرده بودند که آن مقدمه را گفتم بخوانند که مطلب گذشته هم روشن بشود خوب این جریان کار بود که من طبق وظیفه خودم آنطوری ک تشخیص دادم وروشن شده عمل کرم . اما مساله ایشان دراین نامه مطالبی نوشته اند برای اینکه درآینده وضع مان روشن بوشد بار این نامه را من خواندم . اما درآینده این مساله را مجلس باید برای همیشه روشن کند که اگریک نماینده ای خواست استعفا بدهد آیا هرچه مطلب ثابت نشده ای نیست به مجلس و یا نماینده دیگری خواست اینجا مینویسد واین نسبت باید از تریبون مجلس خوانده بشود وهمه مردم بفهمند وبعد آیا دفاع موثر باشد یا نه آیا باید این جوری باش یا آنکه ایشان حق دارد متن ساده استعفانامه اش را بنویسند وبعد حرفهای دیگرش را در چای دیگری وبشکل دیگری مطرح کند طرف مقابل هم این حق برایش محفوظ است که اگر اتهامی بود به مقامات مربوطه مراجعه کند واگر این اتهام ثابت نشد واگر ثابت شد با هر دو طرف بمقتضای عدل رفتار بشود این را الان نمیخواهم مطرح کنم درآینده روی این یک تصمیمی خواهیم گرفت درباره محتوای نوشته های ایشان چیزهائی است ک لااقل قابل سوال اس من قبل از هرچیز از همین جا ازصد ا و سیما مخصوصا سیمای جمهوری اسلامی ایران میخواهم که شرح جلسه آنروزی که پرونده آقای غضنفرپور وروزبعد که پرونده اقای آیت مطرح بود آنرا بطور کامل پخش کنند برای اینکه مردم روی آن جلسات یک قضاوتی داشته باشند چون بیشتر حرفها مربوط بان دو جلسه بوده برای اینکه مردم بفهمند ...

انصاری – بفرمائید از شبکه اول پخش شود .

رئیس- بله گفتم از شبکه اول مخصوصا پخش کنند برای اینکه مردم ممکن است بیشتر آنرا ببینند چون وسعت بیشتری دارد ومردم در روزنامه ودر رادیو چیزهائی شنیده اند برای مردم ما روشن بشوند وبفهمند وجامعه نظرش را بدهد . اما محتوائی که بهرحال ما باید روی آن مسائل رسیدگی کنیم ایشان چیزهای زیادی دارند .

غضنفرپور – خواهش میکنم بفرمائید که سانسور نکنند .

رئیس- خیر سانسور نمیشود ! جنابعالی که خودتان آنجا بوده اید اگر این رسم بوده خود سرکار هم تشریف داشتید ...

سلامتیان – درشبکه اول احتمال این هست که بیشتر سانسور کنند .

رئیس- خیر سانسور نمیشود ! جنابعالی که خودتان آنجا بوده اید اگر این رسم بوده خود سر کار هم تشریف داشتید . . .

سلامتیان – در شبکه اول احتمال این هست که بیشتر سانسور کنید .

رئیس- احتمال سانسور ، خیلی خوب ، شما دخالت کنید آقایان دخالت کنید بروید آنجا که سانسور نکنند تمامش را پخش میکنند و شما نظارت کنید .

یکی از نمایندگان – پیشداوری نباید کرد .

غضنفرپور – چون من خودم وارد هستم و میدانم که سانسورش زیاد است .

رئیس- آقایان ببینید همین حرف ها را از تریبون مجلس به همین شکل زدن اگر بنا باشد رسیدگی شود همچون ساده تلقی نمیشود شما این را میتوانید بعد از جلسه بیائید بمن بگوئید و اگر حسن نیت در کار باشد من میخواهم بگویم خودتان را من مامور میکردم میرفتید آنجا که سانسور نکنید من میخواهم بگویم روی حرفها حساب بشود همین جور حرفی در جلسه نپرانید ، ایشان نوشته اند که جوی ساخته اید بر خلاف دستورات امام است ما این را خواندیم اما این مساله باید پیگیری بشود و من از امام امت هم تقاضا میکنم البته آن دو جلسه را ایشان تعقیب میکنند تقاضا میکنم آن دو جلسه را از تلویزیون ببینند که اینجور بوده یا نبوده ؟ جوی چنین وجود دارد یا نه ، تهمت بعدی حالا ، نگویم تهمت ادعای بعدیشان این است که شهادت های له را اجازه دادید و شهادتهای علیه را اجازه ندادید این را مجلس دیده آقای غضنفرپور که مطرح بودند دیده شد که ما هم له و علیه اگر بودند حتی من جلوی آقای دکتر هادی را گرفتم چون دیدم که از شهادت تجاوز میکرد و ما اینجا تذکر دادیم که شهادتها تجاوز نکند آقای محلاتی که میخواستند شهادت بدهند مقدمه ای بر شهادتشان بود که خواستند نظریه امام را در مورد یک مساله ای اول توضیح بدهند و بعد از آن نظریه مطلبی که در کاشان شنیده بودند نقل بکنند من اعتراضم بایشان این بود که شهادت لازم نبود که نظریه امام را قبلا بگویند چون این تخلف شده بود تشخیص دادم که جلو این باید گرفته بشود در اینجا دیگران شهادت دادند آقای اصفهانی بلند شدند شهادت دادند جلوشان را نگرفتم بنفع بود و با اینکه بعد که فهمیدم مضمون آن هم خیلی شهادتی نبود این را یکبار دیگر به فیلم نگاه کنید من تا آنجا که فکر میکردم که وظیفه مسوول و مدیر مجلس است سعی میکردم بیطرفی را کاملا حفظ بکنم در مورد هر دو خطابه آقایان اکیدا قدغن کردم که کسی حرف نزند که جو مناسب باشد و بتوانند حرفهایشان را بزنند و وقتشان تلف نشود در عین حال اگر مجلس قضاوتی داشت و مطلبی بود که تخلفی شده باشد حتما تذکر دهید که در آینده تکرار نشود من فکر میکنم تا آنجائی که مطلب بمن مربوط میشود آنرا مراعات کرده ام .

حجتی – جلو سوال من را گرفتید و نگذاشتید . . .

رئیس- اما جنابعالی ، موقع سوال از طرف آئین نامه اصلا مطرح نبود .

آئین نامه این را میگوید که نماینده دفاع خودش را میکند و شهادت هم در آئین نامه نیست ما بخاطر یک رویه قبلی مطرح کردیم بخاطر آن رویه ای که قبلا عمل شده بود البته من پشیمان شدم و از این ببعد اگر پرونده ای مطرح شد . شهادت دیگر مطرح نخواهد شد برای اینکه معلوم شد که از کیفیت شهادت سوء استفاده میشود . یا اینکه عواقب ناگواری بدنبال خواهد داشت . جنابعالی نمیخواستید شهادت بدهید . بلکه وارد یک مساله ای شدید ک هیچ ضرورتی ندارد .

حجتی – اگر سوال مرا مطرح میکردید مطلب روشن میشد .

رئیس- از نظر من که رئیس مجلس هستم تشخیص من این بود که این اظهار شما با کیفیت کار مجلس و با آئین نامه نمیسازد (‌حجتی – من سوال را مطرح نکرده بودم شما از کجا میدانید ) مکرر هم از شما تقاضا کردم و خواهش کردم ولی شما باز هم مطرح کردید و این را البته در فیلم خواهید دید .

حجتی – سوال را من مطرح نکرده بودم شما جلو من را گرفتید .

رئیس- اصلا جای سوال آنجا نبود ، جای سوال نبود و آنموقعیکه سرکار بلند شدید علیرغم همه تذکرات من ، و آن فیلم پخش خواهد شد و آقایان موقعیکه دیدید متوجه میشوید آقایان آئین نامه را هم خوانده اید که آقای حجتی در آن جلسه چه مقدار تذکرات من را نقض کردند و به اخطارهای من توجه نکردند و بمرحله ای رسید که آئین نامه بمن میگوید که آقای حجتی را میبایستی اخراج میکردم .

حجتی – اگر اجازه سوال میدادید این وضع پیش نمیآمد .

رئیس- خوب اگر اجازه ندادم ، میگویم آن تشخیصم بود که ندهم ولی جنابعالی بایستی مراعات میکردید حالا هم ببینید همان است شما وقتیکه من بعنوان مسوول حفظ نظم جلسه تشخیص میدهم ولو یک تشخیص غلط ، شما باید آنجا تبعیت میکردید و اینقدر اعصاب مجلس را متشنج نمیکردید .

حجتی – دیگران هم . . .

رئیس- البته دیگران هم دخالت کردند ، مساله بعدی همین است که الان شما مطرح کردید اگر عجله نکرده بودید حالا موقعش بود من بعضی از اظهار نظرهای آقایان که من جمله جنابعالی مصداقش هستید و بعضی از آقایان دیگر ، گفتم که به تشخیص من اظهار نظر در آنجا موقعش نیست در اینجا بعضی از آقایان در جلسه بخاطر اینکه دیدند به اخطارهای رئیس توجه نمیشود دخالت کردند و با الفاظ سالم و ناسالم ، تند یا غیر تند که من آن را تجویز نمیکنم و از این ببعد هم اعلام میکنم ، که بگذارید خود من مسلط باشم شما که صدای نان بیشتر از صدای من که از اینهمه میکروفن منتشر میشود نخواهد بود بنابراین دخالتهای آقایان هم از نظر من قابل قبول نبود ولی جو جلسه جوی نبود که یکنفر و دو نفر باشند هر گوشه مجلس کسی یک صدائی میداد و کس دیگری در همانجا جواب میداد . مساله رای گیری علنی جزو ادعاهای بزرگ ایشان است . من بهیچوجه نمیتوانستم جلو رای گیری علنی را بگیرم بهیچوجه مگر اینکه تازه آنهم مشتبه است از نظر آئین نامه چون این دو حق با هم تزاحم پیدا میکند که بعدا بحث میکنیم مگر اینکه ۱۵ نفر از آقایان تقاضا میکردید رای گیری مخفی باشد .

محمد شبستری – مجال داده نشد .

رئیس- اتفاقا من فکر میکردم که شما این حرف را خواهید زد اجازه بدهید باز دخالت نکنید این فاصله آنقدر شد که ما مقداری رای گرفتیم و دوباره گرفتیم که این کیفیت رای گیری مخدوش است باید بیایند اینجا رای بدهند این فاصله وقت تلف شد و آقایان اگر در آن فاصله میخواستید و حتی خود آقای شبستری بعد آمد اینجا بمن تذکر داد من گفتم شما که متذکر بودید چرا پیشنهاد نکردید که پانزده نفر مخالف اسم بنویسند یعنی مجال گفتن یک کلمه هم برای آقایان نبوده ببینید عذر را . اگر میخواستید مینوشتید البته آنهم نامعلوم است چون دو حق تزاحم پیدا میکند باید آنرا بعدا در آئین نامه بحث بکنیم یک نماینده ای خواسته و آئین نامه هم تصویب شده و من روی آن آئین نامه عمل کردم و آقایان آنرا بعنوان یک جو غیر اسلامی و سیاسی هر چه اسمش را بگذارید البته کسی که رای علنی را میخواهد ممکن است نظرش سیاسی باشد ممکن است چیز دیگری باش کسانیکه آئین نامه را مینوشتند باید این را پیش بینی میکردند و از این ببعد هم پیش بینی بکنید این هست و رئیس مجلس بهیچوجه حق ندارد جلو این حق را بگیرد مگر اینکه آن ۱۵ نفر باشند و آن نقطه هم روشن بشود آقای شجاعی نتیجه گیری میکنند که برای من محال است اول مشکل و بعد مشکل بلکه محال شده که در جو موجو مجلس تکالیف شرعی را انجام بدهم من قضاوت آنرا بعهده شما میگذارم که چنین ادعائی علیه مجلس شورای اسلامی که در شرایطی قرار گرفته که هیچ مسلمانی یا حداقل ایشان بعنوان یک نماینده نمیتوانند آن وظایف شرعیشان را انجام بدهند .

معرفی زاده – اجازه بدهید من یک پیشنهاد بدهم .

رئیس- بنویسید بدهید مساله بعدی ، ایشان برای اینکه آنجا جواب سوال مقدر را بدهند نوشته اند چون فرمان امام را شنیده اند که گفته اند سنگر را خالی نکنید فرمودند که در این سنگر ما دیگر نمیتوانیم کار بکنیم یا سنگر نیست و یا اگر سنگر باشد ما نمیتوانیم در این سنگر وظفه مان را انجام دهیم اینجا این اظهارنظرهای ایشان هست که در این مورد کرده اند من مساله کلی که میخواستم مطرح کنم در رابطه با این موضوع چون برایم خیلی مهم است بعنوان رئیس مجلس .

شیخ محمد یزدی – در اینمورد بحثی نداریم این موردی را که ذکر کرده اند اهانت به تمام نمایندگان مجلس شده است و این درست نیست .

رئیس- اجازه بدهید من حرفم تمام شود اگر نگفتم اگر حرفی را نزدم شما بیائید بگوئید . بهرحال مجلس تشکیل شده و کارش را شروع کرده و من احساس میکنم آن حرفی را که قبلا اشاره کردم البته آقای شجاعی را بهیچوجه متهم نمیکنم ایشان را می شناسم سوء نیتی ندارد و مساله تهمت بایشان نیست مخالفین انقلاب اسلامی با احساس این که این مجلس ماهیتش شبیه مجلس خبرگان هست مساله مجلس خبرگان دارد تکرار میشود از گوشه و کنار می فهمیم ( رجائیان – بگذارید توضیح بدهم ) من حرف شما را فهمیده ام آقای رجائیان یادداشت بفرستید میخوانم بله گفتم از گوشه و کنار می فهمیم البته در حد حرفهائی که میگویند بنای تضعیف مجلس جدی است بعد از تصویب کلمه شورای اسلامی یک ضربه زده این قضیه یعنی احساس کرده اند که دیگر این ها آنقدر سلبند در ماهیت اسلامی من میخواهم بیدار باش بدهم برای آینده ببینید دارد چه میشود کسی که استعفا میدهد استعفا حق او است ولی اینهمه مسائل را که اهانتبه محیط مجلس ، اهانت به رئیس مجلس ، اهانت به نمایندگان مجلس و ادعا که قبلا باید ثابت بشود اینها همه را مطرح میکنند و بیش از آنکه ما بخوانیم مساله را به روزنامه منتقل میکنند و اینجا برای من مهمتر مساله روزنامه کیهان نقش آیندگان را در برابر مجلس اسلامی که آن نقش را آیندگان در برابر خبرگان عمل میکرد اجرا بشود شما ببینید .

دکتر یزدی – اجازه بدهید توضیح عرض کنم .

رئیس- شما اجازه بدهید آقای یزدی من اجازه میدهم شما هم دفاع کنید . در صفحه اول کیهان که رئیس مجلس انتخاب میشود و عکسش را نمیاندازند و بهتر که نیندازند آقای انواری با آن عکس شاد و خندان و مظلومانه خاصی با آن شرح مفصل در صفحه اول کیهان چاپ میشود ما اگر خودمان روزنامه نگار نیستیم حداقل باین فنون کم کم آشنا شده ایم آن سرمقاله آیا واقعا ضرورتی داشت که در این شرایط با آن استدلالها چاپ بشود من کار بشخص ندارم برای آقای آیت رای مخفی ، علنی . مخالف ، موافق هرچه میخواهد باشد مسائل از حد آیت تجاوز کرده بود و انتشارات تابعه کیهان و حالا در اینجا اسم نمیبرم خودتان آنرا پیدا کنید مصاحبه مفصلتری در آنجا نقل شده و باز خط مشخصی را نشان میدهد که دارند چه میکنند . روزنامه انقلاب اسلامی هم اینجا بیکار ننشسته و من بعنوان مسوول مجلس و بعنوان مدیر مجلس و بعنوان کسی که نمیتواند از حق مجلس در مورد دفاع از حیثیت مجلس بگذرد این مساله را بطور جدی و برای آخرین بار مطرح میکنم که از این ببعد اینگونه برخوردها نسبت به مجلس را به صرف تذکر نمیشود اکتفا کرد . مسوولان باید تذکر کافی ، بحث کافی ، استدلال کافی بکنند و ثابت بشود که غرضی نیست یک نمایند دیگر استعفا میدهد و نماینده دیگری که تعقیب میکند که این استعفانامه باید خوانده بشود من این حق را برای همه نمایندگان میدانم خوب فرق میکنند ، کیفیت کار .

اینها را در نظر بگیرید و مجموعا متوجه باشید که این مجلسی که همه امید ملت به اینجا بسته است ، این مجلسی که اگر این نباشد ملت مایوس ما دیگر نخواهند توانست تجدید حیات روحی بکنند زیرا ضربه خورده به خیلی از روحیه ها !!

آقایان این را آسان ندانید این را ما مواجه با انقلاب تلقی میکنم و متاسفانه در اظهاراتی هم که گاهی میشود به یک شکل رندانه قضیه را به امام هم یک جوری میرسانند که کانه امام هم از این اظهارات ناراضی نباید باشد چون لااقل سکوت کرده است . و من اظهار امام را اگر لازم شد بعدا صریحا خواهم گفت که حالا ضرورتی نمی بینم بنابراین با توجه باین نقطه مهم من الان این است :

این آقا استعفایشان را دادند من خواندم حق برگشت طبق آئین نامه دارند این سوال برای بیشتر نمایدگان مطرح شده زیرا که با من مطرح کردند که آیا : مساله صلاحیت ایشان با توجه باین اقدامی که کردند از نظر مجلس نباید مطرح بشود بعنوان اینکه ایشان با ملس در آینده با حسن نیت برخورد خواهد کرد یا نه ؟ آیا تذکر اینکه ممکن است من برگردم خوب اینکه توی آئین نامه بود همین را توی ذهن نمیآورد که آدم از یک تریبون استفاده بکند و روز بعد هم سرجایش بنشیند این را آقایان مطرح کردند که البته از نظر من برای برخوردهای آینده جدی مطرح خواهد بود که این عواقب را هم آقایان در نظر بگیرند حالا کسانی که میخواهند .

معرفی زاده – من یک پیشنهاد حضوری دارم .

رئیس- یادداشت کنید آقای همتی تذکر آئین نامه ای دارند . بفرمائید .

همتی – تذکر آئین نامه ای که دارم نسبت به این موضوع نیست . نسبت به مطلب دیگری است .

رئیس- پس بگذارید ببعد .

رضوی – من اخطار آئین نامه ای دارم .

رئیس- بفرمائید .

رضوی – اصل ۱۷۶ آئین نامه استعفا مطرح است نه علل استعفا در این جلسه علل استعفا خوانده شده .

رئیس- ایشان خواندند .

رضوی – خوب همین نباید خوانده بشود فقط متن استعفانامه و علل استعفانامه لازم نیست خوانده بشود و این خلاف آئین نامه است .

رئیس- من خودم این تذکر را گفتم برای آینده .

رضوی – این متنی است که علل ذکر شده است شما نباید میخواندید .

رئیس- توی متن نوشته بود و من گفتم برای آینده این تصمیم را مجلس بگیرد که آیا ما متن را . . .

رضوی – این از نظر آئین نامه روشن است .

توکلی – توجه بفرمائید حدود دوازده سیزده نفر اسم نوشتند من میخوانم .

رئیس- عیبی ندارد کوتاه کوتاه صحبت کنید که همه صحبت بکنند .

توکلی – آقای رجائیان اول هستند .

آیت – من هم قانونا حق دارم صحبت کنم .

رجائیان – بسم الله الرحمن الرحیم ، جناب آقای هاشمی جمله ای راجع بمن فرمودند که ‹‹ رجائیان من را مورد بازخواست قرار دادند که استعفا را بخوانم ›› خوشبختانه آنروز من جایم عوضی بود و پیش آقای رجائی نشسته بودم ، روز شنبه بود یکی از برادرها از بیرون یادداشتی برایم آوردند ، خواندم ، و به آقای رجائی دادم . گفتم ببینید . آقای رجائی گفت ‹‹ خوب این یادداشت را برای آقای هاشمی بفرست ›› یادداشتی که از بیرون برایم آورده بودند آقای شجاعی کسی را فرستاده بود که من از رادیو گوش کردم استعفای من خوانده نشد ، تو چرا تذکر نداده ای ؟ شاهد آقای رجائی اینجا هستند که گفتند : ‹‹ یادداشت را برای آقای هاشمی بفرست ›› من فرستادم .

با توجه به توضیحی که آقای هاشمی اول مجلس فرمودید که یک دستهائی در کار هست و همچنین الان یک توضیحاتی فرمودید که من شما را مورد بازخواست قرار دادم من از شما گله میکنم چون شاهد آقای رجائی هست (رئیس- این را من نمیدانستم ) من نظری نداشتم عینا یادداشتی که برای من داده بودند م حتی روز اولی که استعفا را بشما داده بود و شما جزء کارهای تان قاطی شده بود از ایشان گله کردم گفتم آقای شجاعی لااقل با ما نماینده های زنجان صلاح و مشورت میکردید و بعد این کار را میکردید ، گفت ‹‹ من ناراحتم و نتوانستم اینکار را بکنم ›› این تو هم با این جمله ای که فرمودید پیش نیاید که خداینکرده من نظری داشتم ، من نظری نداشتم حتی از ایشان هم گله کردم که کارتان صحیح نبوده است لااقل با ما صلاح و مشورت میکردید و این کار من بود .

رئیس- من تذکر آقای رجائیان را کافی میدانم این توضیحشان برای من کاملا کافی است منتها آن روز اینها را بمن نفرموده بودید من نامه ای اینجا دریافت کردم و الان هم همان خبر را گفتم .

رجائیان – الان هم کسی از بالا بمن اشاره کرد ، الان هم که یادداشت خدمتتان دادم باز در مورد همین بود . یعنی در اثر فشار ایشان بود ، نظر خاصی من نداشتم .

رئیس- بسیار خوب ، بهرحال از شما متشکرم آقای چراغزاده بفرمائید .

چراغزاده – خدمتتان که عرض کنم مساله ای که مهم بنظر میرسید مساله خطرات یا خطری است که مجلس را تهدید میکند و ممکن است از این موارد استفاده بشود همانطوری که خود شما آقای رفسنجانی فرمودید . رادیو و تلویزیون این نقش را باید در این زمینه ایفا بکنند چرا مردم شهرستانهای ما این صحنه ها را نمی بینند تا بعد قضاوت بکنند جمله جالبی فرمودید ، فرمودید که ‹‹ رادیو تلویزیون اقدام بکند تلویزیون این صحنه های جلسات گذشته را نشان بدهد ›› استعفای ایشان هم که مطرح شده ، مردم خودشان برداشت خواهند کرد پس تا زمانیکه این مساله انجام نشود که متاسفانه کرارا قبلا گفته شد و کوچکترین توجهی هم نشده و باز هم معلوم نیست توجه بشودو تلویزیون چه وقت میخواهد این برنامه های مجلس را برای مردم نشان بدهد معلوم نیست . این وضعیت هست و بعد من فکر میکنم تذکرات شما روی بحث استعفای آقای شجاعی زیاد بود یعنی ایشان استعفائی نوشته اند و داده اند و مجلس هم موظف است بخواند آنچه هم بوده است نماینده ها برداشت کرده اند و بحث روی استعفا در آئین نامه نیامده است .

رئیس- استفای ساده ای نبود ، همه را متهم کرده بود .

توکلی – آقای معرفی زاده .

معرفی زاده – بسم الله الرحمن الرحیم ، مساله اول در مورد استعفانامه آقای شجاعی است که بنظر من پیشنهاد میکنم این برنامه را در اختیار مجلس بگذاریم با رای مخفی که نوشته آقای شجاعی تایید میشود یا نه ؟ و این برنامه را ، تلویزیون نشان بدهد که مردم درست قضاوت کنند اگر ما رد کردیم ، چون مردم احترام به نماینده ها میگذارند ، بنابراین رد خواهند کرد اگر که ما رد نکردیم بنابراین نوشته ایشان مورد تایید قرار میگیرد .

مساله دوم آقای هاشمی شما میفرمائید که خط نباید وجود داشته باشد من این سوال را دارم برای تعیین نخست وزیر آیا عده ای از نمایندگان بعنوان نظر خواهی در خط امام جائی دعوت شده اند یا خیر ؟ این سوال در بین بعضی از نمایندگان است که چرا بعضی دعوت شده اند در حالیکه ما همه در خط امام هستیم .

رئیس- خوب آقای معرفی زاده ببینید اولا از بحث خارج شدید به اینجا مربوط نیست حالا بنشینید تا من هیچ توضیح را بعد بدهم باز سوء استفاده از تریبون بعنوان یک تذکر به جنابعالی شما میبایستی برای اینموضوع بحث میکردید ( معرفی زاده ) بلی فعلا بنشینید تا من تذکر را بدهم .

معرفی زاده – تذکر سوم .

رئیس- نه دیگر اجازه نمیدهم چون از موضوع خارج شدید بنشینید ببینید همین آقایان خواهند گفت که این تلقی میشود در آینده بعنوان جلوگیری از اظهارنظر من میکروفن را میدهم دست یک آقائی پا میشوند و مساله دیگری را مطرح میکنند .

معرفی زاده – آقا شما فرمودید خط نباید پیش بیاید .

رئیس- ربطی به این مساله ندارد . توی حرفم خیلی از چیزها بوده حالا بفرمائید بنشینید ، شما برای این موضوع میکروفن را به دست گرفتید بفرمائید بنشینید من توضیح بدهم .

معرفی زاده – آقای هاشمی ، همین جای بحث هست .

رئیس- نه هر چه ، حالا بفرمائید ، آقا سوالش این بود برای اینکه در ذهن دیگران باز مساله ای ایجاد نکند سوالش این بود برای تعیین نخست وزیر شما مسانی را به عنوان خط امام دعوت کردید بجائی یا نه ؟ برای اینکه بفهمید که نه . آقای بیت اوشانا و بعضی از برادران خارج از اسلام و بعضی از کسانی که صریحا ما میدانیم با ما مخالف بودند در آن جلسه تشریف داشتند ما بهر کسی که رسیدیم گفتیم بیائید تا مشورت بکنیم و همانجا اگر فرض می کنیم که چنین چیزی بوده است بلندگو اعلام کرد و ثانیا اگر چیزی بوده این حق نمایندگان در یک مجلسی است که کسانی را که با خودشان هم فکر میدانند در هر موضوعی بخواهند و مشورت بکنند ببینید که میخواهد خفقان ایجاد کند ؟

معرفی زاده – این سوال بود .

رئیس- این اعتراض بود سوال که نبود من را که نمیتوانید گول بزنید خیلی خوب جواب سوالتان را دادم گفتم اولا که عمومی بود و با بلندگو دعوت کردیم و افراد همه جور تشریف آورده بودند حالا با تخلفی که کردید باز حرفی دارید بفرمائید بقیه حرف تان را بزنید .

معرفی زاده – من میخواهم این خواهش را از شما بکنم و همچنین بقیه نماینده ها کسی که پا میشود صحبت میکند نظری دارد از طرف عده ای از مردم انتخاب شده و اگر بنا باشد ما در این چهار دیواری فقط باید تبادل نظر کنیم و نظر مردم برای ما شرط نباشد . این همان برنامه ای است که شاه مخلوع پیاده کرد و نتیجه نگرفت خفقان بوجود آورد اگر بنا باشد ما بخواهیم (همهمه نمایندگان) ( خوئین ها – مودب باشید )

رئیس- آقایان ببینید ملت ایران هم بفهمد که آقای معرفی زاده . . .

معرفی زاده – آقای خوئینی ها من مودبم ولی جنابعالی که در پشت تریبون میفرمائید با رئیس جمهور مملکت مخالفت میکنم .

رئیس- خیلی خوب شما چرا دخالت میکنید .

معرفی زاده – توهین بمن کرده اند .

کیاوش – آقای معرفی زاده شما از مساله خارج میشوید .

رئیس- برای اینکه این جمله را سرکار گفتید و از تریبون باز هم سوء استفاده کردید ، من این تذکر را بدهم من با یک واسطه از آقای یزدی شنیدم که امام گفته اند که جمله آقای موسوی که فرموده اند آقای بنی صدر نباید بدشان بیاید و چیزی است که ایشان باید تحمل مخالفت ها را بکند این نظر من هست برای اینکه بفهمید که یکدفعه از تریبون سوء استفاده نکنید و یک چیزی را بعنوان یک خیانت معرفی میفرمائید این است حالا بفرمائید بنشینید اگر به نفع ش از این تریبون باز استفاده بکنید من یک چیزی کوتاه بگویم آقای امام ما میفرمودند که مادر زمان جوانی مان هفت نفر بودیم با هم جلسه داشتیم یکی در بین ما بود که باماها نمیساخت و همیشه هم او ادعا میکرد که شماها اتحاد ندارید ، دائما میگفت اتحاد ندارید وضع ما این است ، یک عده معدودی از آقایان که نظرات خاصی ، البته نظر اسلامی است ، صحیح فکری دارند ، فکرشان هم صحیح است اگر فکرشان در مجلس توجیه نشود و مورد قبول نشود این را به عنوان خفقان میخواهند تلقی کنند پس جایی که اکثریت و اقلیت است اقلیت همیشه باید این حال را داشته باشد و با برخورد دموکرات مآبانه این نیست این را اصل قرار بدهید آقای بعدی را دعوت کنید .

توکلی – آقای محمد یزدی .

محمد یزدی – در این زمینه بحثی نبود خواستم همان جمله ای که عرض کردم ک نوع توهینی شده این باید به نحوی جبران بشود یعنی حیثیت مجلس نمیاید در این صحنه ها آسیبی ببیند .

توکلی – چه کسی توهین کرده این توضیح را بدهید .

محمد یزدی – جریان آن چه که در نامه جناب آقای شجاعی آمده بود یک نوع توهینی برای همه نمایندگان بود و در چنین شرایطی این باید به نحوی جبران بشود .

رئیس- آقای دکتر یزدی بفرمائید .

دکتر یزدی – بسم الله الرحمن الرحیم من دو تا مطلب دارم یکی اینکه جناب آقای هاشمی در طرح استعفانامه آقای شجاعی مطلب را قاطی کردند استعفانامه ایشان هیچ ربطی به روزنامه کیهان نداشت

رئیس- کیهان در صفحه اول مفصل نوشته بود .

دکتر یزدی – بلی عرض کنم آن کسی که استعفا داده است حق دارد و حق داشته است و خودش مستقیما به همه خبرگزاری ها داده است به اعتقاد من این اندازه اهمیت دارد وقتیکه در آستانه شروع کار رسمی مجلس نماینده ای با این طرز استعفا میدهد حائز آن اندازه اهمیت است که در صفحه اول بیاید ممکن است شما بفرمائید خیر ، خوب این اختلاف سلیقه هست ولی حق نبود در ایجا مطرح بشود خصوصا که من می بینم هر کاری را که روزنامه های دیگر بکنند اشکالی ندارد اگر چنانچه لیست غائبین را بدون اجازه ریاست محترم مجلس روزنامه اطلاعات هم چاپ بکند و کیهان هم چاپ بکند روزنامه کیهان است که بایستی در اینجا مطرح بشود و به آن حمله بشود . (همهمه نمایندگان)

رئیس- آقایان اجازه بدهید صحبت هایشان را بفرمایند مزاحم نباشید .

دکتر یزدی – و من هیچ انتظار نداشتم که جناب آقای هاشمی از متد تکفیر استفاده بفرمایند بگویند که کیهان هم شده آیندگان خیلی ممنون و متشکر هستیم این به ازای زحمت و انجام وظیفه ای است که من قبول کردم باید اینجوری با من برخورد بشود چرا ؟ برای اینکه من در یک خط مشخص و معینی که بعضی ها علاقه دارند نیستم من قضاوت نسبت به این امر را به امام که بمن این ماموریت را دادند و به ملت و مردم واگذار میکنم و دراینجا هم بهیچوجه قصد دفاع ندارم اینکه آیا روزنامه کیهان در خط تضعیف مجلس هست به یادداشت های من مراجعه بفرمائید اولین و مفصل ترین تحلیل را در مورد مجلس من بعنوان گزارش به موکلین نوشتم و مخالفت کردم با کسانی که وقتی یک لیوان آب را می بینند که نصفه هست میگویند که این لیوان نصفش خالی است همیشه کمبودها را می بینند من از جمله کسانی هستم که اگر لیوان آب را می بینم ولو اینکه نصفش خالی باشد میگویم موارد دفاع کردم بتصدیق آنچه را که نوشته ام قضاوت را هم همانطور که عرض کردم بر عهده امام و ملت ایران می گذارم آنها قضاوت بکنند ، وقتی یک نماینده این درخواست رای علنی را می کند و شخصا می گوید که من می خواهم بدانم که هر کس در چه خطی هست هر نماینده ای که رای مخالف میدهد حق دارد بموکلین خودش گزارش بدهد که چرا من باین آدم رای مخالف دادم ( آیت – حرف موافق را هم باید بنویسد ) شما هم بنویسید من چاپ می کنم اما نه اینکه بروند در مساجد بگویند ، همین دیشب در مسجدی گفته شده من حالا تکرار نم کم چه چیزهائی گفته شده و نمیخواهم این مسائل را باینجا بکشانم بنابراین من با این گله ایی که از برادر بزرگوارم جناب آقای هاشمی کردم که مساله را مخلوط کردند با اعتبارنامه آقای شجاعی من استدعا می کنم که یک وقت دیگری بم بدهید من روزنامه کیهان و روزنامه اطلاعات و روزناهجمهری اسلامی و آزادگان را بیاورم و همه را مقایسه بکنم ببینم چه کسانی دارند این مجلس را تضعیف می کنند عرض دیگری ندارم قبلا هم بعضی از آقایان نمایندگان مطالبی را که موهن بود نسبت بمن در مورد تصدی من در وزارت امور خارجه گفتند با وجودیکه حق نداشتند بگویند مسئله مطرح نبود من طی یادداشتی از آقای رئیس درخواست کردم که من هم آیا باید از اینجا بلند شوم و فریاد بزنم یا اگر یادداشتی دادم که این آقایی که این مطلب را اینجا گفته باید من جوابی بدهم باید این حق را بمن بدهند که جواب بدهم من از اینهم صرفنظر می کنم مطلب دیگری بدون اینکه من اطلاع داشته باشم نوشته که بله ‹‹‌آقای دکتر یزدی هم رفته است پیش امام برای استعفا ›› خیر بنده برای استعفا از نمایندگی مجلس پیش امام نرفته بودم مساله اینکه بعضی از نمایندگان مصرا استعفا را مطرح کرده اند با امام عنوان کردم و امام فرمودند که بگوئید که سنگرها را خالی نکنند و هیچ کس حق ندارد از سنگر مجلس بیرون بیاید عینا اینرا من منعکس کردم والسلام علیکم .

منشی ( توکلی ) –آقای کیاوش

کیاوش – بسم الله الرحمن الرحیم ، من اولا بعنوان یک نماینده از خودمان تقاضا می کنم که خدای نکرده برای کسب شخصیت یا برای تهیه غذا برای روزنامه ها یا برای تطهیر خود بهانه تراشی نکنیم و مجلس را وجه المصالحه قرار ندهیم این یک مطلب . مطلب دوم بعنوان شخصی که در هیات رئیسه هستم از مطبوعات تقاضا می کنم که اگر باین بهانه اینجا می آیند که از آب گل آلود ماهی بگیرند و تیراژ روزنامه شان را بالا ببرند و به پول و پله ای برسند بمحض اینکه تشخیص بدهیم با چنین نیات سوئی وارد می شدند بدون هیچ تبعیضی برای همیشه از مجلس اخراجشان خواهیم کرد .

عابدین زاده – جمله تان را اصلاح کنید ، آب گل آلود نیست !

شجونی – از نمایندگان بخواهید امام را بیش از اندازه خرج نکنند .

رئیس- این را خودتان بخواهید

کیاوش – مساله سوم درباره فرمایشاناقای دکتر یزدی است نه فقط این کوچکترین تشبیهی که کرده اند برادرمان آقای هاشمی زیاد خلاف نبود بلکه من از برادرمان آقای دکتر یزدی گله می کنم خود ایشان عملا آورده اند ، تیتر روزنامه کیهان دیروز را بخوانید در یکجا فرموده اند که حضور امام رفته اند و امام فرموده اند گروههای منحرف را معرفی کنید درست بغل همان تیتر آمده اند مجلس را کشیده اند با آن مقاله ای که نوشته اند آنجا که نباید بکشند مسلما خودشان هم میدانند واردند در تیتر گذاری در روزنامه ، که این نوشته در جوار آن نوشته راجع به مجلس ، خود این تضعیف مجلس است اگر شما می خواهید از روزنامه دفاع کنید اول از خودتان دفاع کنید آقای دکتر یزدی والسلام .

منشی (‌توکلی ) – آقای رحمانی .

نمایندگان – ظهر است و وقت نماز است .

رئیس- نزدیک ظهر است آقایان از وقتشان استفاده نکنند چند نفرند ؟

توکلی – زیادند ۱۵ نفرند ولی من از رئیس مجلس خواهش می کنم چون خطای من بوده که ایشان نوبتشان عقب افتاده اجازه بدهند ایشان صحبت کنند .

رئیس- خیر ، خطای خودشان بوده است آقای رحمانی باید امروز از وقتشان استفاده نکنند برای آن تخلفی که کردند و جایشان را عوض کردند آقای بعدی .

محمد شبستری – الان با چه ضوابط آئین نامه ای دارید پیش می روید .

رئیس- ضوابط آئین نامه ای ؟ یک مساله اساسی در مجلس مطرح شده و بعضیها اظهار نظر می کنند .

یکی از نمایندگان – حیثیت مجلس است آقا .

محمد شبستری – شما استعفانامه ایشان را خوانده اید و مطالبی را هم در این زمینه گفته اید ، مساله بعدی خارج از ضوابط است .

رئیس- آقای فواد کریمی کوتاه در دو سه جلسه مطلبتان را بفرمائید .

فواد کریمی – از آنجا که مدتهاست یکعهده از روزنامه ها دارند این مسائل را مطرح می کنند و باعث تضعیف مجلس میشوند من از مقام هیات رئیسه و از مجلس می خواهم که برای روزنامه هائی که این چنین توطئه می کنند مجازات تعیین بشود .

رئیس- متشکر ، اقا اجازه بدهید یکی دو نفر که اسمشان را برده بودیم توی صحبتها آنها حق دارند چون اسمشان آمده دفاعی بکنند از خودشان .

نمایندگان – آقا وقت نماز است بماند برای فردا .

رئیس- بسیار خوب پس اسم غائبین را بخوانید .

منشی ( دکتر قائمی ) – بسم الله الرحمن الرحیم . اسامی غائبین را بسرعت می خوانم . غائبین روز شنبه ۵۹/۵/۴ آقای محمد محمدی بیمار بودند و آقای انواری سید محمد تقی حسینی طباطبائی ، آقای بهرام تاجگردون ، آقای قهرمان رحمانی ، آقای ارسلان فلاح ، آقای حسنی بزرگ آباد ، آقای محمد خلیلی با اجازه آقای سید محمد احمدی ، اعظم طالقانی ، محمد تقی کمالی نیا ، علی آقا محمدی فتحعلی صاحب الزمانی مرخصی با اجازه . آقای باهنر آقای جعفر توکلی ، سید سجاد حججی با اجازه . سید حسین موسوی جهان آبادی ، آقای یدالله سحابی که بیمار بوده اند ، آقای عباسعلی ناطق نوری ، آقای سید حسین پورمیر غفاری با اجازه ، آقای ابوسعیدی منوچهری . مرخصی با اجازه ، آقای علی گلزاده غفاری .

تاخیر کنندگان – آقای هاشم صباغیان ۲۵ دقیقه –آقای علی علم الهدائی ۲۷ دقیقه – آقای رحمان استکی ۳۴ دقیقه – اسامی غائبین روز یکشنبه آقای عبدالکریم شرعی با اجازه ، آقای انواری ، آقای موحدی ساوجی حاضر بوده ولی دفتر را امضاء نکرده آقای کشفی هم بهمین صورت آقای محسن رهامی با اجازه ، آقای ارسلان فلاح حجت انصاری بیمار آقای محمد خلیلی با اجازه ،‌,‍،إ‌ِ}آْ’، آقای فتحعلی صاحب الزمانی با اجازه ، خانم اعظم طالقانی ، آقای جعفر توکلی آقای علم الهدائی . آقای اسدالله بیات . آقای دکتر سحابی بیمار ، آقای ابوسعیدی منوچهری با اجازه ، آقای سید حسین پورغفاری با اجازه .

دیر آمدگان – آقای قاسم صادقی ۳۵ دقیقه ، آقای شاهرخی ۷۰ دقیقه آقای نجف آبادی ۷۵ دقیقه ضمنا توجه بدو نکته ، نکته اول – طبق تصمیم هیات رئیسه قرار شد از جلسه آینده اسامی غائبین با ذکر حوزه انتخابیه قرائت بشود نکته دوم – وقتی که اعلام میشود جلسه در راس ساعت ۹تشکیل میشود آقایان نمایندگان باید از دو سه دقیقه قبل در مجلس حاضر باشند در جلسه حداکثر یکربع بعد تاخیر به حساب می آید .

پایان جلسه

[ویرایش]

رئیس- جلسه فردا ساعت ۹صبح خواهد بود .

( ساعت سیزده و ده دقیقه جلسه پایان یافت )

رئیس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی رفسنجانی [۱]

منابع

[ویرایش]