مجموعه قوانین موضوعه و مصوبات دوره نوزدهم قانونگذاری/قانون مربوط به خدمت نظام وظیفه مشمولین فارغ‌التحصیل دیپلمه به بالا

از ویکی‌نبشته

قانون مربوط به خدمت نظام وظیفه مشمولین فارغ‌التحصیل

دیپلمه ببالا

مصوب ۴ اردیبهشت ۱۳۳۹

مادهٔ ۱ – از تاریخ تصویب این قانون مدت خدمت نظام وظیفه برای مشمولینی که مدارک تحصیلی آنها معادل دیپلم دوره کامل متوسطه و یا بالاتر است بشرح زیر تعیین میگردد:

الف – دوره زیر پرچم هیجده ماه.
ب – دوره احتیاط پس از پایان دوره زیر پرچم چهار سال.
پ – دوره ذخیره یکم پس از پایان دوره احتیاط چهارده سال.

ت – دوره ذخیره دوم پس از پایان دوره ذخیره اول تا اول فروردین ماه سالیکه در طی آن چهل و شش سالگی شروع میشود.

مادهٔ ۲ – دانشگاهها و دانشسرایعالی – وزارت فرهنگ و سایر وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی و بنگاههای ملی که با موافقت وزارت فرهنگ آموزشگاههای اختصاصی دارند موظفند اسامی کلیه محصلین مشمول و کلیه فارغ‌التحصیلانی را که مدارک تحصیلی آنان معادل دیپلم دوره متوسطه و یا بالاتر بوده و در سنین مشمولین باشند در مهر ماه هر سال به اداره نظام وظیفه ارسال دارند.

مادهٔ ۳ – اداره نظام وظیفه کلیه مشمولین فارغ‌التحصیل مصرح در این قانون را که پس از رسیدگیهای قانونی از لحاظ انجام خدمت نظام وظیفه بلامانع شناخته میشوند جهت طی دوره آموزش مقدماتی نظامی بمراکز آموزش مربوطه اعزام خواهد داشت.

مادهٔ ۴ – بعد از پایان دوره آموزش مقدماتی نظامی کلیه فارغ التحصیلانیکه ارزش تحصیلی آنها معادل لیسانس و یا بالاتر است برای طی دوره مربوطه آموزشگاههای افسری اعزام و در صورت موفقیت در آزمایشهای این دوره بدرجه ستوان دومی مفتخر گردیده و بقیه خدمت زیر پرچم خود را با درجه مزبور انجام خواهند داد.

تبصره – فارغ‌التحصیلانیکه برابر مقررات این ماده به آموزشگاههای افسری اعزام میشوند چنانچه در آزمایش و امتحانات نهایی مردود شوند بدرجه استوار یکمی مفتخر خواهندشد.

مادهٔ ۵ – چنانچه تعداد فارغ‌التحصیلان مصرحه در ماده ۴ این قانون احتیاجات کادر افسری وظیفه را تأمین ننماید کسری تعداد مورد نیاز از بین فارغ‌التحصیلانیکه ارزش مدارک تحصیلی آنان کمتر از لیسانس میباشد با توجه بمدارک تحصیلی آنان (بتناسب عالی و متوسطه) و در صورت یکسان بودن مدارج تحصیلی با در نظر گرفتن معدل نمرات تحصیلی آنها و احتیاجات رسته‌های مختلفه ارتش انتخاب و برای طی دوره مربوطه به آموزشگاههای افسری اعزام و در صورت موفقیت در آزمایشهای این دوره بدرجه ستوانسومی مفتخر شده و بقیه مدت خدمت زیر پرچم خود را با درجه مزبور انجام خواهند داد.

تبصره – فارغ‌التحصیلانیکه برابر مقررات این ماده به آموزشگاههای افسری اعزام میشوند چنانچه در آزمایشهای امتحانات نهایی مردود شوند بدرجه استوار دومی مفتخر خواهند شد.

مادهٔ ۶ – پس از تأمین کسری احتیاجات کادر افسری وظیفه برابر ماده ۵ این قانون باقیمانده فارغ‌التحصیلان جهت تأمین کادر گروهبانی به آموزشگاههای گروهبانی معرفی و پس از طی دوره مربوطه بترتیب ارجحیت با توجه به نتیجه آزمایشهای این دوره بدرجات گروهبان یکمی و گروهبان دومی و گروهبان سومی مفتخر و بقیه خدمت زیر پرچم خود را با درجات مزبور انجام خواهند داد.

مادهٔ ۷ – مدت دوره آموزش مقدماتی نظامی و دوره‌های آموزشگاههای افسری و گروهبانی در مورد مشمولین مصرحه در این قانون بنا بمقتضیات بوسیله وزارت جنگ تعیین خواهد شد.

مادهٔ ۸ – میزان حقوق کسانی که برابر مقررات این قانون برای انجام خدمت زیر پرچم اعزام میشوند بشرح زیر تعیین میگردد:

الف – در مدت طی دوره آموزش مقدماتی نظامی معادل نصف حقوق مبنا (مندرج در ماده ۵۱ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی)
ب – در مدت طی دوره آموزشگاههای افسری معادل حقوق دانشجویان آموزشگاههای افسری جزء کادر ثابت.
ج – در مدت طی دوره آموزشگاههای گروهبانی معادل حقوق دانش‌آموزان آموزشگاههای گروهبانی کادر ثابت.
د – پس از نیل بدرجه افسری و یا درجه‌داری تا موقع ترخیص از خدمت زیر پرچم معادل حقوق و افسران و درجه‌داران هم‌درجه خود در کادر ثابت.

تبصره – مقررات بند (د) این ماده در مورد افسران و درجه‌داران مزبور علاوه بر دوره زیر پرچم در ادوار احتیاط و ذخیره نیز در صورت احضار آنان لازم الرعایه خواهد بود چنانچه این قبیل اشخاص حقوق بگیر ادارات و مؤسسات دولتی یا شرکتها و بنگاههائیکه با سرمایه دولت اداره میشود باشند حقوق خود را از سازمانهای مذکور دریافت خواهند داشت.

این قبیل افسران و درجه‌داران از هر محلی حقوق دریافت دارند که حق بیمه خود را بمأخذ حقوق درجه مربوطه مطابق مقررات قانون بیمه افراد کادر ثابت ارتش و ژاندارمری مصوب ۱۳۳۵/۸/۲۷ بصندوق بیمه ارتش پرداخته و مشمول مقررات قانون مزبور و آئین‌نامه مربوطه خواهند بود.

مادهٔ ۹ – کلیه فارغ‌التحصیلان مصرحه در ماده یک که از تاریخ اجرای این قانون ببعد برای انجام خدمت زیر پرچم اعزام میشوند مشمول مقررات این قانون خواهند بود.

تبصرهٔ ۱ – فارغ‌التحصیلانی که در تاریخ اجرای این قانون مشمول انجام خدمت زیر پرچم هستند تا موقع ترخیص تابع قوانین و مقررات قبلی خواهند بود.

تبصرهٔ ۲ – فارغ‌التحصیلان مشمول مقررات تبصره یک پس از ترخیص از خدمت زیر پرچم و همچنین فارغ‌التحصیلانی که قبل از تاریخ اجرای این قانون خدمت زیر پرچم را بپایان رسانیده‌اند از نظر احتساب ادور احتیاط و ذخیره مشمول مقررات این قانون خواهند بود.

مادهٔ ۱۰ – نحوهٔ اجرای این قانون ضمن آئین‌نامه‌ای که بوسیله وزارت جنگ تدوین میگردد مقرر خواهد شد.

مادهٔ ۱۱ – از تاریخ اجرای این قانون کلیه قوانین و مقرراتی که با آن مغایرت دارند ملغی میگردد.

قانون فوق که مشتمل بر یازده ماده و پنج تبصره است در جلسه یکشنبه چهارم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و سی و نه بتصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی – رضا حکمت

قانون بالا در جلسه ۱۳۳۹/۱/۳۱ بتصویب مجلس سنا رسیده است