قانون تشکیل سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی

از ویکی‌نبشته

قانون تشکیل سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی – مصوب ۹ تیر ۱۳۵۳ مجلس شورای ملی و ۶ خرداد ۱۳۵۳ مجلس سنا – این قانون در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۵۳ به توشیح محمدرضا شاه پهلوی رسید.[۱]

ماده ۱[ویرایش]

به منظور تمرکز و توسعه فعالیتهای تحقیقاتی وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و هماهنگ کردن این فعالیتها با پیشرفته‌ترین برنامه‌های‌تحقیقاتی جهانی از تاریخ تصویب این قانون سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی که در این قانون سازمان نامیده می‌شود در وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی تشکیل می‌گردد و کلیه مؤسسات و مراکز تحقیقاتی وزارت کشاورزی و منابع طبیعی تابع این سازمان خواهند بود.

ماده ۲[ویرایش]

سازمان دارای ارکان زیر است:

۱ - هیأت امناء.

۲ - شورا.

ماده ۳[ویرایش]

هیأت امناء مرکب از افراد زیر است:

۱ - وزیر کشاورزی و منابع طبیعی.

۲ - وزیر علوم و آموزش عالی یا معاون آن وزارت به معرفی وزیر علوم و آموزش عالی.

۳ - وزیر دارایی یا معاون آن وزارت به معرفی وزیر دارایی.

۴ - رییس سازمان برنامه و بودجه یا معاون آن سازمان به معرفی رییس سازمان مزبور.

۵ - دبیر کل سازمان امور اداری و استخدامی کشور یا معاون آن سازمان به معرفی دبیر کل سازمان.

۶ - چهار نفر از کارشناسان صاحب نظر و بصیر در رشته‌های مختلف کشاورزی.

تبصره ۱ - ریاست هیأت امناء با وزیر کشاورزی و منابع طبیعی خواهد بود.

تبصره ۲ - رییس این سازمان در جلسات هیأت امناء بدون حق رأی شرکت می‌کند.

تبصره ۳ - اعضاء موضوع بند ۶ این ماده به پیشنهاد وزیر کشاورزی و منابع طبیعی با فرمان همایونی برای مدت سه سال منصوب می‌شوند وانتخاب مجدد آنان بلامانع است.

تبصره ۴ - نحوه تشکیل جلسات و ترتیب کار هیأت امناء طبق آیین‌نامه‌ای خواهد بود که به تصویب هیأت مذکور خواهد رسید.

ماده ۴[ویرایش]

وظایف و اختیارات هیأت امناء سازمان به شرح زیر است:

الف - تصویب تشکیلات سازمان و مؤسسات و مراکز تحقیقاتی مربوط به پیشنهاد رییس سازمان.

ب - تصویب نظامات و ضوابط کلی و مقررات عمومی استخدامی شاغلین خدمات علمی و تحقیقاتی سازمان و مؤسسات و مراکز تحقیقاتی‌مربوط، به استثنای پایه حقوق و حقوق بازنشستگی مستخدمین شاغل خدمات علمی و تحقیقاتی سازمان.

مقررات مربوط به پایه حقوق و حقوق بازنشستگی مستخدمین شاغل خدمات علمی و تحقیقاتی سازمان به پیشنهاد وزیر کشاورزی و منابع طبیعی پس‌از تصویب کمیسیونهای دارایی و کشاورزی و منابع طبیعی و علوم و آموزش عالی و استخدام مجلسین قابل اجرا است.

ج - رسیدگی و تصویب بودجه سازمان (‌اعم از سازمان مرکزی و مؤسسات و مراکز تحقیقاتی تابع).

د - تصویب تعرفه‌های خدمات و ضوابط تعیین بهای فروش تولیدات مؤسسات و مراکز تحقیقاتی سازمان.

ه - اتخاذ تصمیم در مورد پیشنهادهایی که از طرف رییس سازمان مطرح می‌شود.

تبصره ۱ - سایر شاغلین سازمان مشمول مقررات قانون استخدام کشوری و آیین‌نامه‌های مربوط خواهند بود و به هر حال مزایای دریافتی فعلی این‌قبیل کارمندان در مؤسسه رازی در اثر اجرای این قانون کسر نخواهد شد.

تبصره ۲ - آیین‌نامه ضوابط تشخیص محققان با نظر شورا و وزارت علوم و آموزش عالی با رعایت ضوابط مربوط به استخدام هیأتهای علمی‌دانشگاه‌ها تهیه و پس از تصویب هیأت امناء به مورد اجراء گذارده خواهد شد.

ماده ۵[ویرایش]

شورای تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سازمان مرکب از افراد زیر است:

۱ - رییس سازمان.

۲ - رؤسای مؤسسات و مراکز تحقیقاتی.

۳ - سه نفر از متخصصان در رشته‌های مختلف کشاورزی از بخش خصوصی که با روشهای پیشرفته به کار تولید اشتغال دارند به انتخاب وزیرکشاورزی و منابع طبیعی.

تبصره - رییس سازمان سمت ریاست شورا را عهده‌دار خواهد بود.

ماده ۶[ویرایش]

وظایف و اختیارات شورا به شرح زیر است:

۱ - اظهار نظر در آیین‌نامه ضوابط تشخیص محققان و درجات آنها.

۲ - اظهار نظر در مورد تشکیلات مؤسسات و مراکز تحقیقاتی.

۳ - بررسی و تصویب طرحهای تحقیقاتی و تعیین اولویت‌ها با توجه به اعتبارات مصوب.

۴ - بررسی بودجه و اعتبارات سازمان (‌اعم از سازمان مرکزی و مؤسسات و مراکز تحقیقاتی تابع).

۵ - اظهار نظر درباره تعرفه خدمات و بهای فروش تولیدات مؤسسات و مراکز تحقیقاتی تابع.

ماده ۷[ویرایش]

سازمان دارای یک نفر رییس خواهد بود که از بین کارشناسانی که دارای تحصیلات عالی در یکی از رشته‌های کشاورزی، منابع طبیعی وعلوم بوده و حداقل ۱۵ سال سابقه خدمت داشته باشند بنا به پیشنهاد وزیر کشاورزی و منابع طبیعی و به موجب فرمان همایونی منصوب می‌شود.

تبصره - رییس سازمان سمت معاونت تحقیقات وزارت کشاورزی و منابع طبیعی را خواهد داشت و در اجرای وظایفی که طبق این قانون به‌سازمان محول شده همچنین مصوبات هیأت امناء و اداره امور مالی و فنی و اداری سازمان با اختیاراتی که وزیر کشاورزی و منابع طبیعی به او محول‌می‌نماید اقدام خواهد کرد.

ماده ۸[ویرایش]

رؤسای مؤسسات و مراکز تحقیقاتی از بین کارمندان رسمی دولت که متخصص در رشته‌های مختلف کشاورزی یا علوم باشند به پیشنهادرییس سازمان و تصویب وزیر کشاورزی و منابع طبیعی و به موجب فرمان همایونی منصوب می‌شوند.

ماده ۹[ویرایش]

بودجه سازمان شامل اعتبار کمک مصوب در قانون بودجه کل کشور و اعتبارات عمرانی و درآمدهایی است که از طریق انجام خدمات‌علمی و فنی و تحقیقاتی و سایر منابع به دست می‌آید.

تبصره ۹ - اعتبار کمک دولت به سازمان همه‌ساله به طور یک قلم در بودجه کل کشور منظور خواهد شد و مانده اعتبار بودجه هر سال سازمان به‌سال بعد منتقل و جزو منابع بودجه سال آینده سازمان منظور و طبق تصویب هیأت امناء به مصرف اجرای طرحهای تحقیقاتی و توسعه و تجهیز وایجاد مؤسسات و مراکز تحقیقاتی خواهد رسید.

تبصره ۲ - بودجه تفصیلی سازمان (‌اعم از سازمان مرکزی و مؤسسات و مراکز تحقیقاتی تابع) بر مبنای اعتبارات مندرج در ماده ۹ تنظیم و پس ازتصویب هیأت امناء به مورد اجراء گذارده خواهد شد

ماده ۱۰[ویرایش]

سازمان و هر یک از مؤسسات و مراکز تحقیقاتی که تشکیلات آن طبق ماده ۴ به تصویب هیأت امناء می‌رسد دارای یک ذیحساب خواهدبود که توسط وزارت دارایی انتخاب می‌گردد.

ماده ۱۱[ویرایش]

سازمان عنداللزوم می‌تواند با موافقت وزارت دارایی از منابع داخلی وام دریافت نماید. میزان وام به پیشنهاد وزیر کشاورزی و منابع‌طبیعی و تصویب هیأت وزیران خواهد بود.

ماده ۱۲[ویرایش]

سازمان مجاز است با تصویب هیأت امناء روابط تحقیقاتی و علمی و فنی با مؤسسات و سازمانهای مشابه خارجی برقرار نماید و یا به‌عضویت مؤسسات و سازمانهای مذکور درآید. حق عضویت سازمان در این قبیل مؤسسات با تصویب هیأت امناء قابل پرداخت خواهد بود.

ماده ۱۳[ویرایش]

سازمان و مؤسسات و مراکز تحقیقاتی تابع می‌توانند از اشخاص حقیقی یا حقوقی داخلی و خارجی هدایایی را قبول و یا در مقابل انجام‌خدمات حق‌الزحمه دریافت کنند و یا بالعکس انجام تحقیقاتی را به مؤسسات صلاحیتدار واگذار نموده و هزینه‌های مربوط را از بودجه خود پرداخت‌کنند.

ماده ۱۴[ویرایش]

رییس سازمان می‌تواند برای تأمین نیروی انسانی کارآزموده همه‌ساله از بین کارشناسان سازمان کسانی را که حداقل پنج سال سابقه‌کارهای علمی و تحقیقاتی داشته باشند طبق ضوابطی که به تصویب هیأت امناء خواهد رسید برای تحصیلات عالی و گرفتن درجه تخصصی به‌دانشگاه‌ها و مؤسسات تحقیقاتی معتبر داخلی یا خارجی اعزام دارد.

اشخاص مذکور باید قبل از عزیمت با معرفی ضامن معتبر تعهد نمایند که در خاتمه مدت مأموریت آموزشی حداقل دو برابر مدت تحصیل برای انجام‌وظایفی که در سازمان به آنان ارجاع خواهد شد خدمت نمایند و در صورت عدم رعایت تعهد دو برابر وجوهی را که بابت فوق‌العاده و هزینه سفر وحقوق و مزایا و هزینه‌های تحصیلی مصرف شده به تشخیص رییس سازمان مسترد دارند.

ماده ۱۵[ویرایش]

درآمدهای حاصل از تولید و فروش مواد بیولوژیکی، شیمیایی، بذر و نهال و نظائر آن همچنین وجوه حاصل از فروش اموال و خدمات که‌به وسیله هر یک از مؤسسات و مراکز تحقیقاتی سازمان به دست می‌آید جزو منابع اعتبار بودجه سازمان منظور می‌شود و به پیشنهاد رییس سازمان وطبق بودجه‌های مصوب هیأت امناء به مصرف خواهد رسید.

تبصره - درآمد حاصل از پلمب کردن پوست تا آخر سال ۱۳۵۳ طبق این ماده به مصرف خواهد رسید و از سال ۱۳۵۴ به درآمد عمومی کشورمنظور و از طریق خزانه در اختیار این سازمان گذارده خواهد شد.

ماده ۱۶[ویرایش]

سازمان می‌تواند بر اساس ضوابطی که به تصویب هیأت امناء خواهد رسید برای انجام تحقیقات علمی مورد نیاز از کارشناسان خارجی‌حداکثر برای مدت شش ماه دعوت و استفاده کرده و هزینه‌های مربوط را پرداخت نماید و اشتغال بیش از شش ماه منوط به رعایت قانوناستخدام‌متخصصان فنی خارجی مصوب ۱۳۴۹٫۴.۷ خواهد بود.

ماده ۱۷[ویرایش]

سازمان مجاز است طبق آیین‌نامه‌ای که به تصویب هیأت امناء خواهد رسید به منظور تشویق محققان و کارشناسان کشور که اجرای‌طرحهای تحقیقاتی آنها در افزایش تولیدات کشاورزی کشور نقش مؤثری داشته‌است جوائز نقدی بپردازد.

میزان جایزه در هر مورد به پیشنهاد رییس سازمان و تصویب هیأت امناء تعیین خواهد شد.

ماده ۱۸[ویرایش]

امور مربوط به تهیه مایه‌ها و سرمها و سایر مواد لازم جهت تشخیص بیماریها و مطالعات و تحقیقات علمی مربوط به مبارزه با بیماریهای‌واگیر دام و طیور در مؤسسه رازی متمرکز و انجام خواهد گرفت.

تبصره - اشتغال به کار تهیه مایه و سرمها توسط بخش خصوصی که به اشکال مختلف مورد مصرف دامپزشکی قرار می‌گیرد مستلزم موافقت واخذ پروانه از وزارت کشاورزی و منابع طبیعی خواهد بود.

ماده ۱۹[ویرایش]

مؤسسه رازی کلیه سرمها و مایه‌های مورد احتیاج کشاورزی را که تهیه می‌نماید به طور رایگان و یا با اخذ بها بر اساس ضوابط مصوب‌وزارت کشاورزی و منابع طبیعی برای اجرای برنامه‌ها و طرحهای مبارزه با بیماریهای دام و طیور در اختیار سازمانهای مسئول و یا مراجعان دیگرخواهد گذاشت. به علاوه مؤسسه رازی مجاز است بنا به پیشنهاد رییس سازمان و تصویب وزیر کشاورزی و منابع طبیعی داروهای شیمیایی ضدبیماریهای انگلی دام و طیور و همچنین مایه‌ها و سرمهای مورد نیاز سازمان‌های بهداشتی خصوصی و دولتی را ساخته و به بهای تمام شده با سودعادلانه به فروش برساند.

وجوه حاصل پس از وضع هزینه ساختن موادی که به فروش می‌رسد طبق ماده ۱۵ به مصرف خواهد رسید.

ماده ۲۰[ویرایش]

وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مجاز است با تصویب هیأت وزیران ورود هر نوع نهال و بذری را که مصلحت نمی‌داند ممنوع اعلام‌نماید، همچنین کشت و تهیه بذر چغندر و پنبه را در مناطقی که مقتضی نمی‌داند شش ماه قبل از فصل کشت ممنوع اعلام کرده و در صورت تخلف‌کشت ممنوع شده را معدوم نماید.

تبصره - وزارت کشاورزی و منابع طبیعی می‌تواند در موارد بروز بیماری، انتقال هر نوع نهال را از هر نقطه کشور به نقطه دیگر ممنوع و در صورت‌تخلف نهالهایی را که بر خلاف این تبصره حمل شده معدوم کند.

ماده ۲۱[ویرایش]

از تاریخ تصویب این قانون، قانون تأسیس مؤسسه بررسی آفات و بیماریهای گیاهی مصوب سال ۱۳۴۴ و قانون تشکیل مؤسسه تحقیقات‌منابع طبیعی مصوب ۱۳ دی ماه سال ۱۳۴۸ و قانون تبدیل بنگاه اصلاح و تهیه بذر چغندر قند ایران به شرکت سهامی مصوب ۱۳۵۰٫۱۲٫۵ وقانون‌مؤسسه رازی مصوب ۳۷٫۱۲٫۲۶ و قانون مؤسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر مصوب ۴ مهر ماه ۱۳۳۸ و آن قسمت از تبصره ۶۲ قانون بودجه اصلاحی‌سال ۱۳۴۳ کل کشور مربوط به مؤسسه خاک‌شناسی لغو می‌گردد.

تبصره ۱ - اختیارات موضوع مواد ۲ و ۳ و ۴ و ۵ و ۶ قانون تأسیس بنگاه اصلاح و تهیه بذر چغندر قند مصوب ۱۳۳۴٫۴.۶ کمیسیونهای مشترک‌مجلسین به مؤسسه تحقیقات و اصلاح و تهیه بذر چغندر قند تابع این سازمان که تشکیلات و مقررات استخدامی آن طبق این قانون با تصویب هیأت‌امناء تعیین و جانشین آن بنگاه خواهد شد تفویض می‌گردد.

تبصره - تا زمانی که تشکیلات و مقررات سازمان و مؤسسات و مراکز تحقیقاتی مربوط به تصویب نرسیده‌است تشکیلات و مقررات فعلی هر یک‌از مؤسسات و مراکز و واحدهای تحقیقاتی موجود معتبر خواهد بود.

قانون فوق مشتمل بر بیست و یک ماده و پانزده تبصره پس از تصویب مجلس سنا در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۳٫۳.۶، در جلسه روز یکشنبه نهم تیر ماه‌یک هزار و سیصد و پنجاه و سه شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رییس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی

منبع[ویرایش]

  1. مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم - ۹ شهریور ۱۳۵۰ تا ۱۶ شهریور ۱۳۵۴ - جلد دوازدهم - ص. ۶۱۲۲