پرش به محتوا

قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون هیات‌های امنای موسسات عالی علمی دولتی

از ویکی‌نبشته

قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون هیات‌های امنای موسسات عالی علمی دولتی - مصوب ۸ امرداد ۱۳۵۳ مجلس شورای ملی و ۱۶ امرداد ۱۳۵۳ مجلس سنا - این قانون در تاریخ ۲۲ امرداد ۱۳۵۳ به توشیح محمدرضا شاه پهلوی رسید.[۱]

ماده واحده - قانون هیأتهای امنای مؤسسات عالی علمی دولتی مصوب ۲۱ اسفند ماه ۱۳۵۰ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده یک

[ویرایش]

اول - ماده یک به شرح زیر اصلاح می‌شود:

وزارت علوم و آموزش عالی مکلف است برای هر یک از دانشگاههای دولتی و غیر دولتی و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی دولتی‌هیأت امنایی طبق مقررات زیر تشکیل دهد.

ماده دو

[ویرایش]

دوم - ماده دو به شرح زیر اصلاح می‌شود:

مقامات و اشخاص زیر در هیأت امناء هر یک از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی عضویت دارند.

الف - وزیر علوم و آموزش عالی یا نماینده تام‌الاختیار او.

ب - وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه یا نماینده تام‌الاختیار او.

ج - دبیر شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور.

د - چهار تن از شخصیتهای بصیر و مطلع که نقش مؤثری در توسعه و پیشرفت مؤسسه مربوط داشته باشند.

ماده سوم

[ویرایش]

سوم - ماده سه به شرح زیر اصلاح می‌شود:

اعضای بند د ماده ۲ به پیشنهاد وزیر علوم و آموزش عالی و به فرمان همایونی برای سه سال منصوب می‌شوند و در یک زمان فقط می‌توانند عضویت‌یکی از هیأت‌های امناء را دارا باشند و تجدید انتخاب آنان بلامانع است. در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی خارج از پایتخت استاندار و رئیس‌انجمن استان مربوط به اقتضای سمت خود نیز عضویت هیأت امناء را خواهند داشت.

ماده جهارم

[ویرایش]

چهارم - ماده چهار به شرح زیر اصلاح و تبصره آن حذف می‌شود:

در مؤسسات آموزش عالی یا مؤسسات پژوهشی وابسته به وزارتخانه‌ها یا مؤسسات دولتی وزیر یا مسئول دولتی به اقتضای مقام خود نیز ریاست یاعضویت هیأت امناء را خواهد داشت. اعضای هیأت امنای این قبیل مؤسسات از طرف وزیر مربوط به وزارت علوم و آموزش عالی پیشنهاد و به‌تقاضای وزیر علوم و آموزش عالی و فرمان همایونی منصوب می‌شوند.

ماده پنجم

[ویرایش]

پنجم - ماده پنج به شرح زیر اصلاح می‌شود:

رئیس هیأت امناء دانشگاههایی که تحت تولیت عظمی یا ریاست عالیه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر هستند به فرمان همایونی منصوب‌می‌شوند. ریاست عالیه هیأت امناء هر یک از دانشگاههای دیگر و دانشسرای عالی بنا به استدعای وزیر علوم و آموزش عالی به فرمان همایونی تعیین‌خواهد شد.

در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی که هیأت امناء آنها دارای ریاست عالیه نمی‌باشد وزیر علوم و آموزش عالی رئیس هیأت‌امناء خواهد بود.

ماده ششم

[ویرایش]

ششم - ماده شش به شرح زیر اصلاح می‌شود:

رؤسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی بدون حق رأی در جلسات هیأت امناء شرکت خواهند کرد.

ماده هفتم

[ویرایش]

هفتم - ماده هشت و بندهای یک تا نه آن به شرح زیر اصلاح می‌شود:

وظائف هیأت امناء به شرح زیر است:

۱ - پیشنهاد انتصاب رئیس دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی یا مؤسسه پژوهشی که به استدعای وزیر علوم و آموزش عالی به موجب فرمان همایونی‌منصوب خواهد شد.

۲ - تصویب سازمان اداری دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی یا مؤسسه پژوهشی بر اساس ضوابطی که از طرف شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات‌آموزش عالی کشور تهیه و پیشنهاد می‌شود و سپس به تأیید وزارت علوم و آموزش عالی و سازمان امور اداری و استخدامی کشور می‌رسد.

۳ - رسیدگی و تصویب بودجه دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی یا مؤسسه پژوهشی بر اساس خط مشی‌هایی که توسط شورای مرکزی دانشگاهها ومؤسسات آموزش عالی تهیه و پیشنهاد می‌شود و سپس به تأیید وزارت علوم و آموزش عالی و سازمان برنامه و بودجه می‌رسد.

۴ - تصویب حسابهای سالانه دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی یا مؤسسه پژوهشی.

۵ - جلب و قبول کمک و هدایا از افراد و بخش خصوصی اعم از داخلی یا خارجی به صورت نقدی، ساختمانی و یا تجهیزاتی.

۶ - تصویب مقررات استخدامی هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی و سایر مستخدمان آنها که تابع قانون استخدام‌کشوری نیستند همچنین مقررات استخدامی مربوط به معلمان و اعضای هیأت علمی غیر ایرانی بر اساس ضوابطی که از طرف شورای مرکز دانشگاههاو مؤسسات آموزش عالی کشور تهیه و سپس به تأیید وزارت علوم و آموزش عالی و سازمان امور اداری و استخدامی کشور می‌رسد.

مقررات مربوط به پایه حقوق و حقوق بازنشستگی مستخدمین رسمی هیأت علمی به پیشنهاد وزارت علوم و آموزش عالی و تأیید سازمان امور اداری‌و استخدامی کشور پس از تصویب کمیسیونهای علوم و آموزش عالی و دارایی و استخدام مجلسین قابل اجراء خواهد بود.

۷ - تصویب آیین‌نامه‌های مالی و معاملاتی بر اساس ضوابطی که از طرف شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور تهیه و به تأییدوزارت علوم و آموزش عالی و وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه می‌رسد.

۸ - تصویب میزان فوق‌العاده مخصوص اعضای هیأت علمی دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی یا مؤسسه پژوهشی بر اساس ضوابطی که از طرف‌شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی تهیه و به تأیید وزارت علوم و آموزش عالی و تصویب شورای حقوق و دستمزد می‌رسد.

۹ - تعیین نحوه اداره امور واحدهای تولیدی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی به صورت بازرگانی یا با مشارکت مؤسسات‌دیگر بر اساس ضوابطی که از طرف شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی تهیه و به تأیید وزارت علوم و آموزش عالی و سازمان اموراداری و استخدامی کشور می‌رسد.

ماده دهم

[ویرایش]

هشتم - ماده ۱۰ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

اعتباراتی که برای هر یک از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی در بودجه‌های سالانه کل کشور منظور و تصویب می‌شود به‌صورت کمک خواهد بود.

وزارت امور اقتصادی و دارایی در اول هر سه ماه اعتبار سه‌ماهه را به مأخذ سه‌دوازدهم بودجه مصوب کلاً در اختیار هر یک از دانشگاهها و مؤسسات‌آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی خواهد گذاشت.

ماده یازدهم

[ویرایش]

نهم - ماده ۱۱ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

امور مالی و معاملاتی دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی یا مؤسسه پژوهشی جز در مورد ذیحسابی موضوع ماده ۲۴ قانون محاسبات عمومی مشمول‌سایر مقررات قانون مزبور و آیین‌نامه معاملات دولتی و سایر قوانین و مقررات مربوط به مؤسسات دولتی نخواهد بود. ترتیب رسیدگی به امور مالی وجاری و حسابها و همچنین ترتیب مصرف کلی اعتبارات و اجازه وصول درآمدهای اختصاصی و اخذ وام از منابع داخلی و مصرف آن بر طبق مقرراتی‌است که در حدود این قانون به وسیله دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی یا مؤسسه پژوهشی تهیه و به تصویب هیأت امناء می‌رسد.

ماده دوازدهم

[ویرایش]

دهم - ماده ۱۲ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

رسیدگی به حسابهای سالانه دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی بر اساس آیین‌نامه‌ای خواهد بود که به وسیله وزارت علوم وآموزش عالی تهیه و به تأیید وزارت امور اقتصادی و دارایی می‌رسد.

ماده سیزدهم

[ویرایش]

یازدهم - ماده ۱۳ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

شمول قانون هیأتهای امناء مؤسسات عالی علمی دولتی و این قانون درباره دانشگاههایی که تحت تولیت عظمی یا ریاست عالیه اعلیحضرت همایون‌شاهنشاه آریامهر هستند با اجازه تولیت عظمی یا ریاست عالیه خواهد بود.

تبصره - مؤسسات پژوهشی دولتی که بر اساس ماده ۹ قانون اصلاحی قانون تأسیس وزارت علوم و آموزش عالی غیر مشمول شناخته می‌شوند، ازجهت تشکیل هیأت امناء نیز بر طبق قانون و مقررات مربوط به خود عمل خواهند کرد.

ماده جهاردهم و پانزدهم

[ویرایش]

دوازدهم - ماده ۱۴ حذف و ماده ۱۵ به صورت ماده ۱۴ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

مادام که هیأتهای امناء دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی بر اساس قانون هیأتهای امنای مؤسسات عالی علمی دولتی و این‌قانون تشکیل نشده و آیین‌نامه‌های اجرایی مورد نیاز به تصویب نرسیده‌است موقتاً طبق مقررات سابق عمل خواهد شد.

ماده شانزدهم

[ویرایش]

سیزدهم - ماده ۱۶ به صورت ماده ۱۵ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

آیین‌نامه‌های اجرایی قانون هیأتهای امناء مؤسسات عالی علمی دولتی و این قانون به پیشنهاد دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی یا مؤسسه پژوهشی تهیه و پس‌از موافقت سازمانهای مربوط و تأیید وزارت علوم و آموزش عالی به تصویب هیأت امناء می‌رسد.

ماده هفدهم

[ویرایش]

چهاردهم - ماده ۱۷ به ماده ۱۶ تبدیل و مواد ۱۸ و ۱۹ و ۲۰ قانون هیأتهای امنای مؤسسات عالی علمی دولتی از تاریخ تصویب این قانون ملغی‌می‌گردد.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده پس از تصویب مجلس شورای ملی در جلسه فوق‌العاده روز سه‌شنبه هشتم امرداد ماه ۱۳۵۳ در جلسه فوق‌العاده روزچهارشنبه شانزدهم امرداد ماه یک هزار و سیصد و پنجاه و سه شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف‌امامی

منبع

[ویرایش]
  1. مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم - ۹ شهریور ۱۳۵۰ تا ۱۶ شهریور ۱۳۵۴ - جلد دوازدهم - ص. ۶۲۷۸