پرش به محتوا

فواید گیاه‌خواری/آزمایش‌های علمی

از ویکی‌نبشته
فواید گیاه‌خواری (۱۳۰۶ خورشیدی) از صادق هدایت
فصل نهم (آزمایش‌های علمی)

فصل نهم

آزمایشهای عملی

 

کسانی هستند که پس‌از پذیرفتن دلایل گیاهخواری تردید دارند که از روی آن رفتار بنمایند و میترسند که مبادا سبب ناتوانی و ضعف مزاج بشود. این ترس از آنجا پیدا شده که عوام گمان میکنند که گوشت یک خوراک مقوی است و عضلات را تقویت میکند. ما میرویم اجمالا مشاهدات و تجربیاتی را که در هر زمان و در همهٔ آب‌وهواها و نزد مردمان مختلفه شده بنگاریم:

«پیرس دنیس» در مقاله‌ای که در مجلهٔ جغرافیائی نوشته میگوید: «مطابق اسنادی که بدست آمده پادشاه مصر، کئوپس، که بزرگترین اهرام را ساخت برای خوراک عمله‌ها به‌اندازهٔ ۱۶۰۰ تالان نقره پیاز و ترب و سیر فرستاد که یکصدهزار نفر را خوراک میداد ازاین‌رو اهرام نتیجهٔ کار بازوی عمله‌هائی که با نباتات زیست می‌کردند. هرم بزرگ مرکب است از دومیلیون و سیصدهزار تخته‌سنگ که هرکدام دو تن وزن دارد و آنها را بطول نیل تراشیده حمل مینمودند.

یونانیان قدیم بمقدار زیاد انجیرخشک صرف میکردند و آنرا خوراک مقوی دانسته برای تقویت پهلوانان بکار میبردند. افلانون که یکی از نابغه‌های متفکرین بوده با غلات و میوه بخصوص با انجیرخشک زندگانی میکرده و بسن ۸۱ سالگی مرد.

سرشماری بما نشان میدهد که بیشتر اهالی روی زمین گیاه‌خوار میباشند. در هندوستان ۳۰۰میلیون از اهالی آن گیاهخوار هستند یعنی نزدیک خمس ساکنین روی کره. خوراک چینیها از غلات و برنج و سبزی و ماهی ترکیب شده، ژاپنیها خیلی بندرت گوشت ماهی را استعمال میکنند و بیشتر اهالی آن تنها از حاصل کشاورزی زندگانی می‌نمایند. خیلی قانع و کم‌خوراک میباشند هرچند امروز در ردیف ممالک متمدنهٔ درجهٔ اول دنیا بشمار می‌آیند لکن هنوز عادات و رسوم و روش باستانی خود را از دست نداده و تقلید اروپائی‌ها را نکرده‌اند.

کارگران کشتی در مصر کنونی از خیلی قدیم تنها از خربزه و پیاز و باقلا و عدس و خرما و ذرت خوراک خودشان را میگیرند خیلی قوی و پرزور هستند و تمام روز را کارهای شاقه مینمایند.

چاپارهای بومی مکزیک که هر روز چندین فرسنگ راه میروند و خیلی نیرومند میباشند تنها دانهٔ ذرت میخورند. روستایان روسی فقط با نان سیاه و شیر و سبزی زندگانی مینمایند خیلی پرزور و تنومند هستند. بسیاری از قبایل عرب میباشند که تنها از خرما و شیر شتر و نان زیست کرده و در تمام مدت عمر گوشت بلب آنان نمیرسد همچنین خیلی کم‌خوراک هستند ولی در نیرومندی و چالاکی و زرنگی و استقامت در جلو هوای سوزان و بردباری ضرب‌المثل شده‌اند.

همه میدانند که مردمان کوهپایه و دهقانان و برزگران در همه‌جای دنیا از زمان ماقبل تاریخی تاکنون بیشتر از نباتات و میوه زندگانی کرده و از شهریهای گوشتخوار پرزورترند.

«گارسیلازو» در تاریخ «انکاها» نقل می‌کند که بومیان «شیلی» و «پرو» گیاهخوار بوده‌اند و این دو ملت توانستند در جلو لشکر اسپانیول ایستادگی نموده آزادی خود را نگاه دارند. از اختصاصات آنها می‌نویسد که تنها با میوه و نان و سبزی زندگانی میکردند. مردمان آنها خیلی زیبا و خوش‌اندام بوده اخلاق خوب و عادات آرام و مهربان داشتند. او میافزاید که زنان آنها لطافت و جوانی خود را تا بیش از سن شصت‌ودوسالگی نگاه میداشتند.

دسته‌ای از رهبانان مسیحی «تراپیست» هستند که تمام روز را کارهای شاقه و زراعت می‌نمایند. خوراک آنان منحصر است به نباتات، حتی مواد حیوانی را هم نمی‌خورند مطابق عقیدهٔ اطباء خیلی سالم و خوش‌بنه هستند همچنین عمر درازی مینمایند.

در ایران بسیاری از طوایف بادیه‌نشین فقط از گیاهها و نان و شیر چارپایان زندگانی می‌کنند و تمام روز را زحمت میکشند. در دشتستان فارس قبیله‌هائی مسکن دارند که خوراک آنها منحصر به خرما و آرد و نخودچی است و همیشه در گردش بوده خیلی قوی و چالاک میباشند. ولی ایرانی شهرنشین از روی تقلید اروپائیها همچنین اغلب بیش‌از آنها گوشت میخورد و ناخوشیهای آن روزبروز زیادتر میشود اما در ولایات مردمان کوهپایه و روستا تقریباً گوشت نمیخورند و خیلی سالم‌تر از اهالی شهر میباشند.

«نیکلا خانیکف» راجع بخوراک تاجیکهای افغانستان میگوید: «... اما پایهٔ خوراک مردم روی پرورش درخت توت قرار گرفته که غرس آن خیلی وسیع میباشد. توتها را جلو خورشید خشک کرده آرد مینمایند و از آن نان درست کنند. اگر بظاهر اهالی کوهستان قضاوت بنمائیم این خوراک خیلی سالم است و مطابق حساب «ایروین» غرس درخت توت خیلی بیشتر از مردمان را خوراک میدهد که یک کشت‌زار گندم بهمان مساحت نخواهد توانست.»

دکتر «الدفیلد» میگوید: «اگر از من بپرسند آیا کسانی که از خوردن گوشت پرهیز نموده‌اند کم‌بنیه و ضعیف شده‌اند؟ پاسخ میدهم که در بیشتر اوقات به ثبوت پیوسته که آنان جسماً بیشتر قوی شده‌اند و ذهن آنان روشن و جدی گردیده است.»

دکتر «والتر هدون» اظهار میدارد: «آزمایش روی خودم که از گوشت ماهی و چارپایان و پرندگان همچنین مشتقات آن پرهیز مینمایم (باسثتناءِ استعمال کمی شیر و کره و تخم‌مرغ) و تاریخ آن به بیست و پنج سال میرسد که بدون لغزش تا امروز پیروی نموده‌ام.

«خویشاوندان من در سن شصت‌سالگی شروع بهمین امتحان کردند و اکنون هرکدام از آنان ۸۰ الی ۹۰ سال دارند و در کمال صحت زندگانی میکنند.

«من این طریقه را در عملیات طبی خودم امتحان کردم و آنرا یک کمک خیلی بزرگی در بهبودی ناخوشی‌ها یافتم و حقیقةً در بسیاری از مواقع آن را کافی دیدم که بدون دوا معالجه مینماید.»

حیوانات میوه‌خوار از حیث قوت بهیچوجه کمتر از جانوران درنده نمیباشند مثلا میمون لولهٔ تفنگ را گرفته مانند چوب نازک از میان می‌شکند. آیا فیل و گاو و اسب و غیره که حیوانات آرام و بردبار و بی‌آزار هستند و از گردهٔ آنها کارهای شافه میکشند علف‌خوار نمی‌باشند؟

در بلژیک پرفسور فاکولته دکتر «بوتیکو» که گیاهخوار نبوده یک رساله در این خصوص نوشته و در مقدمهٔ آن میگوید: «من گیاهخوار نیستم من این تز را برگزیدم تا عقاید جاریه دربارهٔ گیاهخواری را کمی روشن بکنم. من مطابق نشانیها در حدود پنجاه نفر گیاهخوار را انتخاب کردم از آنان پرسش نمودم و ملاحظه کردم قوت و استقامت آنان چقدر است ایشان مطابق میلشان بمن جواب دادند و شرح همهٔ این گیاهخواران که از روی ذوق و از روی خودپسندی بواسطهٔ ناخوشی یا برای دلایل علمی این خوراک را پذیرفته بودند ثابت کرد که این رژیم آنها را از حال اولیه که داشتند بهتر نموده است.»

دکتر مزبور عملیات لابوراتوار کرده و اظهار میدارد که خستگی عضلات دو دفعه و نیم نزد کسانی که گوشت می‌خورند بیشتر است و مرمت این خستگی پنج مرتبه زودتر نزد گیاهخواران میشود. اینها نتیجه‌ای است که یکنفر گوشتخوار بدون طرفداری مقایسه نموده است.

پروفسور سابق‌الذکر بالاخره ملاحظه کرده مرمت خستگی نزد کسانیکه چندین سال است گیاهخوار هستند زودتر انجام میگیرد تا کسانی که چندین ماه است از گوشت پرهیز میکنند.

اغلب نمیدانند که بکلی برخلاف خرافات عوام خوراکهای نبانی خیلی بیشتر از گوشت مقوی است. امروزه ورزشگران و پهلوانان بزرگ دنیا گیاهخوار و میوه‌خـوار میباشند مانند «کارل مان» در مسابقهٔ «دو گروب» و «مایلز» و «وویت» در «استخلم» و «نورمی». همهٔ آنها گیاهخوارند و بسیاری دیگر در مسابقه‌های بزرگ دنیا از سایر پهلوانان پیشی گرفته‌اند. پس دیده میشود تأثیر گیاهخواری نه‌تنها از نقطهٔ نظر اخلاقی و ذهنی است بلکه بدن را پرزور و خوش‌بنیه ساخته عضلات را نرم و چابک میکند.

انسان بهیچوجه احتیاج ندارد که از خون و گوشت و چربی جسد جانوران تغذیه بکند او میتواند با میوه و گیاهها زندگانی کرده و سالم هم باشد. این یک طرز خوراک ریاضتمندانه نیست بلکه بیشتر با قوانین طبیعت همآهنگ است و بیشتر سالم و گوارا و انسانی است.