پرش به محتوا

شرح حال رجال ایران/ابوالفتح‌خان والاتبار

از ویکی‌نبشته

ابوالفتح میرزا ابوالفتح‌خان والاتبار متولد ۱۲۵۳ خورشیدی دارای القاب (منشی باشی – ثقةالدوله – وکیل‌الملک – حشمت‌الدوله) پسر میرزا فضل‌الله‌خان

حشمت‌الدوله والاتبار


وکیل‌الملک وزیر خلوت برادر میرزا محمد رفیع نظام‌العلمای تبریزی بوده ابتدا چون پدرش از سال ۱۳۰۰ قمری منشی‌باشی (رئیس دارالانشاء و رئیس دفتر) مظفرالدین میرزای ولیعهد شده بود و در سال ۱۳۰۲ ق. بلقب دبیرالسلطنه ملقب گردید میرزا ابوالفتح خان هم از سال ۱۳۰۳ قمری در جزء منشیان ولیعهد وارد خدمت شد بعد بعنوان مستوفی در نزد محمد علی میرزا اعتضادالسلطنه (محمد علیشاه) مشغول بکار بود در سال ۱۳۰۸ قمری که پدرش ملقب به وکیل‌الملک شده و در تبریز در دستگاه ولیعهد همه کاره بود میرزا نصرالله‌خان برادرزاده‌اش ملقب به دبیرالسلطنه شده جای وی را در دستگاه ولیعهد اشغال کرد[۱] میرزا ابوالفتح‌خان هم منشی‌باشی ولیعهد گردید. در سال ۱۳۱۱ ق. ملقب به ثقةالدوله شد و در ایام ولیعهدی محمدعلی میرزا و اقامتش در آذربایجان ثقةالدوله منشی‌باشی و خازن مهر وی بود. و بعد وکیل‌الملک پدرش که در اواخر سلطنت مظفرالدینشاه ملقب بوزیر خلوت شد ثقةالدوله ملقب بلقب پدرش وکیل‌الملک گردید و در سلطنت محمد علیشاه ملقب به حشمت‌الدوله شد و در ضمن داشتن اینهمه القاب مناصب امبر تومانی و سرداری نیز داشته است.

در سال ۱۳۲۴ قمری که محمد علیشاه بسلطنت رسید حشمت‌الدوله از جمله درباریان او بود. در کابینه حسن وثوق (وثوق الدوله) در شهریور سال ۱۲۹۵ خورشیدی و همچنین در کابینه دوم وثوق‌الدوله در سال ۱۲۹۸ خ. (۱۹۱۹ میلادی) معروف بکابینه قرارداد بوزارت جنگ معرفی شد و در کابینه حسن پیرنیا (مشیرالدوله) در سال ۱۲۹۹ خورشیدی حشمت‌الدوله وزیر کشور بود و بعد در دوره سلطنت رضا شاه پهلوی دو سال هم (از سال ۱۳۳۶ تا ۱۳۳۸ ه‍. ق. ) حاکم کرمان بوده است و در سال ۱۳۳۷ خورشیدی = ۱۳۸۱ ه‍. ق. در سن ۸۴ سالگی در تهران در گذشت.


  1. بعد در زمان سلطنت ناصرالدینشاه ملقب به ناصرالسلطنه شد.