راهنما:آوا

از ویکی‌نبشته
راهنما آوا

ویکی‌نبشته کاربران را تشویق می‌کند تا از متون منبع موجود پیوندهایی را به پرونده‌های صوتی همان متون قرار دهند. (کتاب‌های صوتی)

در این صفحه می‌کوشیم تا به دو گروه کمک کنیم: (۱) کسانی که می‌خواهند به پرونده‌های صوتی گوش دهند و (۲) کسانی که می‌خواهند پرونده‌های صوتی خود را به ویکی‌نبشته بفرستند.

نکته: پرونده‌های صوتی را می‌توان به دو جا فرستاد:

پخش[ویرایش]

پخش پرونده‌های Ogg Vorbis[ویرایش]

برخی از افراد لازم نمی‌بینند تا اطلاعات کاملی درباره‌ی شیوه‌ی ضبط پرونده‌های صوتی کسب کنند و تنها می‌خواهند بدانند که چطور می‌توان پرونده‌های صوتی در قالب Ogg Vorbis را که از ویکی‌نبشته دریافت می‌کنند پخش کنند.

به طور کلی بسیاری از رایانه‌ها، نرم‌افزارهایی دارند که می‌توانند به سادگی پس از کلیک روی نام فایل مربوطه، پرونده‌ی صوتی مورد نظر را باز کرده و پخش کنند.

اما تنها تفاوتی که در این جا وجود دارد این است که قالب پیش‌فرض در ویکی‌نبشته سیستم Ogg Vorbis با پسوند (ogg.) است. بسیاری از نرم‌افزارهای پخش پرونده‌های صوتی از این قالب پشتیبانی می‌کنند. اما اگر رایانه‌ی شما قادر به پخش این نوع پرونده‌ها نیست، می‌توانید برنامه‌ای ساده به نام Zinf را دریافت کرده و از آن برای پخش این گونه پرونده‌ها استفاده کنید. برای دریافت این برنامه روی این پیوند کلیک کنید. این برنامه ضمن این که بازمتن است، ایمن و رایگان نیز می‌باشد.

همچنین برای شنیدن پرونده‌های صوتی بر روی رایانه‌ی خود، باید اسپیکر یا هدفون نیز داشته باشید.

تبدیل به MP3[ویرایش]

برخی تمایل دارند که پرونده‌های صوتی موجود را روی دستگاه‌های پخش MP3 خود ریخته و به آن‌ها گوش دهند اما مشکلی که وجود دارد این است که بعضی از این دستگاه‌ها قادر به پخش پرونده‌های ogg نیستند.

ساده‌ترین راه برای تبدیل پرونده‌های Ogg Vorbis به MP3 استفاده از برنامه‌ای رایگان و بازمتن به نام CDex است.

هنگامی که برای نخستین بار از این برنامه استفاده می‌کنید، لازم است که مشخص کنید که CDex باید پرونده‌های مورد نظر شما را به چه قالبی تبدیل کند. این کار را با رفتن به منوی «Options» و انتخاب «Settings» انجام دهید. سپس روی «Encoder» کلیک کرده و از میان قالب‌های موجود، «MP3» را انتخاب کنید.

پس از انتخاب قالب فایل‌های مورد نظر، کار شما آسان می‌شود. اکنون می‌توانید در منوی اصلی CDex سراغ «Convert» رفته و «Re-encode Compressed Audio File(s)» را انتخاب کنید. سپس فایل‌هایی را که می‌خواهید تبدیل کنید انتخاب کرده و روی «Convert» کلیک کنید.

به این شکل پرونده‌های شما به قالب MP3 تبدیل می‌شوند.

ضبط روی رایانه[ویرایش]

برای ضبط صدا روی رایانه‌ی خود به چند نرم‌افزار و سخت‌افزار بسیار ساده نیاز دارید:

سخت‌افزار[ویرایش]

برای انجام این کار به دو قطعه‌ی ساده‌ی سخت‌افزاری نیاز دارید:

  • یک میکروفون که مستقیماً به رایانه متصل بشود. قیمت یک میکروفون ساده با کیفیت خوب در اکثر نقاط دنیا در حدود ۱۰ دلار آمریکا است.
  • اسپیکر یا هدفون برای شنیدن چیزی که ضیط کرده‌اید. امروزه اکثر رایانه‌ها به همراه اسپیکر فروخته می‌شوند.

نرم‌افزار[ویرایش]

برای ضبط صدای خود نیاز به یک برنامه‌ی ضبط صوت دارید. به بیان ساده‌تر، شما نیاز به برنامه‌ای نرم‌افزاری دارید که یک کلید «Record» داشته باشد تا با کلیک روی آن بتوانید به شکل خودکار صدای خود را روی آن ضبط کنید. پس از اتمام صحبت خود هم باید بتوانید با کلیک روی کلید «Stop» در صفحه‌ی نمایشگر، یک پرونده‌ی صوتی تولید کنید.

برنامه‌های زیر را می‌توان به منظور ضبط صدا و بسیاری کارهای دیگر مربوط به صدا استفاده کرد. تمام برنامه‌های زیر رایگان، ایمن و بازمتن می‌باشند:

  • Audacity - استفاده از این برنامه را بیش از همه توصیه می‌کنیم.
  • CDex - برنامه‌ای ساده و مفید که می‌توان آن را در کنار Audacity و بیشتر به منظور تبدیل پرونده‌های صوتی استفاده کرد.
  • HardDiskOgg - برنامه‌ای بسیار ساده برای ضبط صدا!

ضبط[ویرایش]

توصیه می‌شود از برنامه‌ی Audacity استفاده کنید.

  • اطمینان حاصل کنید که میکروفون روشن است. (البته اگر کلید روشن و خاموش دارد.)
  • روی کلید «Play» (علامت گرد صورتی رنگ) در صفحه‌ی نمایشگر خود کلیک کنید تا عملیات ضبط صدا شروع شود.
  • اگر خواندن متن خود را به پایان رسانده‌اید روی کلید «stop» (علامت مربع زرد رنگ) کلیک کنید.
  • روی منوی «File» کلیک کرده و گزینه‌ی «Save Project As» را انتخاب کنید تا پرونده‌ی صوتی ذخیره شود.

شما اکنون یک پرونده‌ی صوتی در قالب Audacity دارید!

ویرایش پرونده‌ی صوتی[ویرایش]

شایسته است پس از ضبط صدای خود، تلاش کنید تا با استفاده از امکانات Audacity که در زیر توضیح داده شده‌اند کیفیت صدا را افزایش دهید:

  • تقویت صدا - اگر صدای خود را با استفاده از یک میکروفون ساده که به رایانه متصل شده است ضبط کرده‌اید، به احتمال زیاد صدای ضبط شده بسیار کم است. برای افزایش صدا مراحل زیر را انجام دهید:
    • در منوی Edit روی گزینه‌ی Select رفته و سپس از منوی فرعی بازشده گزینه‌ی All را انتخاب کنید. (یا این که کلیدهای Ctrl+A را در صفحه کلید فشار دهید.)
    • در منوی Effect روی Amplify کلیک کنید.
    • در پنجره‌ای که باز می‌شود روی کلید OK کلیک کنید.

نکته: با استفاده از میله‌ی افزایش و کاهش صدا در سمت چپ نواری که نشانگر آوای ضبط شده است می‌توانید اندازه‌ی صدا را در موقع ضبط مشخص کنید.

  • فشرده‌سازی - با انجام این عمل می‌توان بخش‌های نرم‌تر صدا را بالاتر برده یا به همان اندازه نگاه داشت و بخش‌های بلندتر صدا را پایین آورد به شکلی که بتوان صدایی یکنواخت به دست آورد.
    • در منوی Edit روی گزینه‌ی Select رفته و سپس از منوی فرعی بازشده گزینه‌ی All را انتخاب کنید. (یا این که کلیدهای Ctrl+A را در صفحه کلید فشار دهید.)
    • در منوی Effect روی Compressor کلیک کنید.
    • در پنجره‌ای که باز می‌شود روی کلید OK کلیک کنید.
  • رفع همهمه یا خش صدا - اگر در زمینه‌ی صدایی که ضبط کرده‌اید صدای خش یا همهمه شنیده می‌شود باید آن را حذف کنید. معمولاً پس از ضبط صوت، صداهای مختلفی نظیر صدای هوم رایانه در آن شنیده می‌شود. برای حذف این صداها می‌توانید از قابلیت Noise Removal استفاده کنید. شیوه‌ی کار این قابلیت به این شکل است که در ابتدا باید بخشی را که سکوت وجود دارد و شما در آن حرف نزده‌اید با استفاده از اشاره‌گر ماوس انتخاب کنید و سپس به برنامه بفهمانید که می‌خواهید چنین صداهای خش خشی را از کل صوت ضبط شده حذف کند. برنامه کار خود را به درستی انجام می‌دهد ولی کمی اعوجاج در صدا ایجاد می‌کند.
    • با استفاده از اشاره‌گر ماوس بخشی از صدای خش را انتخاب کنید. (بدون صدای شما یا موسیقی)
    • در منوی Effect روی Noise Removal کلیک کنید.
    • در پنجره‌ای که باز می‌شود روی کلید Get Noise Profile کلیک کنید.
    • حالا همه‌ی صوت ضبط شده را مانند موارد قبل انتخاب کنید.
    • دوباره از منوی Effect گزینه‌ی Noise Removal را اننتخاب کنید.
    • حالا روی Remove Noise کلیک کنید.

نکته: در پنجره‌ی Remove Noise این اختیار را دارید که صدای خش بیشتر یا کمتری را از صوت ضبط شده حذف کنید. هر چه قدر که صدای خش کمتری حذف کنید، اعوجاج صوتی کمتری نیز خواهید داشت.

نکته: بهتر است پیش از آغاز و پایان عملیات ضبط صوت یک یا دو ثانیه را صحبت نکنید تا صدای خش به تنهایی و بدون وجود صدای شما ضبط شود. این پیشنهاد برای افزایش کیفیت قابلیت Noise Removal و چند مورد دیگر است.

تبدیل قالب پرونده‌ها[ویرایش]

تبدیل قالب‌های صوتی درAudacity آسان است: روی منوی فایل کلیک کرده و یکی از گزینه‌های Export as WAV یا Export as Ogg Vorbis یا Export as MP3 را انتخاب کنید.

برای کنترل کیفیت و اندازه‌ی قالب‌های فشرده از منوی Edit گزینه‌ی Preferences را انتخاب کرده و از پنجره‌ای که باز می‌شود زبانه‌ی File Formats را کلیک کنید.

برای انجام این کار در CDex به ترتیب کارهای زیر را انجام دهید: "Optoins" > "Settings" > "Encoder

پیوندهای بیرونی[ویرایش]

اطلاعات مفیدی درباره‌ی ضبط صدا در وبگاه LibriVox وجود دارد. این اطلاعات مربوط به ضبط آثاری است که در قلمروی عمومی قرار دارند.