برگه:Tarikhe 500 Saleh Khouzestan.pdf/۲۲۹

از ویکی‌نبشته
این برگ هم‌سنجی شده‌است.

دیگر اجازه کشتیرانی در آن بخش کارون دریافته‌اند که اکنون چند کشتی و چند «موتوربوت» در آنجا کار می‌کند. نیز کشتی‌های شرکت نفت ایران و انگلیس در آنجا آمد و شد دارد.

کار دیگر برادران لنچ آنکه در سال ۱۳۱۴ به همدستی حاجی علیقلی خان سردار اسعد امتیاز راه کاروان رو از ناصری تا اهواز را از دولت گرفته و آنرا هموار کرده‌اند و بر روی کارون که بر سراه راه است پلی از آهن بسته‌اند که کاروانیان از ناصری تا اصفهان از آن راه آمد و شد می‌نمایند[۱] ولی چون راه خرم‌آباد نزدیکتر و آسان‌تر از آنجاست پس از باز شدن آن این راه از رونق خواهد افتاد.

کوتاه‌سخن؛ کارون تنها راه آبی است که ایران به خلیج فارس دارد که هر چه دولت نیرومندتر گردیده پای خود را در دریا استوارتر گرداند به ارزش کارون خواهد افزود.

پیدایش ناصری یا اهواز نوین

آزادی کارون پایین گام دیگری در راه آبادی خوزستان بود نخستین نتیجه که از آن به دست آمد پیدایش ناصری یا اهواز نوین است که بر روی ویرانه‌های اهواز کهن برپا گردید.

ویرانی اهواز کهن یکی از معماهای تاریخ خوزستان است که نه زمان و نه علت آن را در جایی ننوشته‌اند آنچه ما از جستجو به دست آورده‌ایم زمان آن را آخرهای قرن پنجم یا آغازهای قرن ششم بوده[۲] علت ویرانی را هم دو چیز باید پنداشت: یکی شکستن بند و دیگری


  1. تاریخ جنرال سایکس جلد دوم بختیاری.
  2. تاریخ جنرالف سایکس جلد دوم تاریخ بختیاری.