برگه:Tarikh-e-Sistan Bahar.pdf/۵۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.
–۲۱–

....................................

....................................

اینان اندر علم و بزرگی بدآن جایگاه بودند که هیچکس اندر عالم فضل ایشان را منکر نیارد شد و بسیار بودند که نامشان نبردیم و اکنون هستند، اما چون شرط اندر جمع کردن این کتاب اختصار بود قصه دراز نکردیم از هر طایفه مقداری باد کردیم و القلیل یدل

شرایط آبادانی سیستان بر سه بند بستن نهاده آمد


بستن بند آب و بستن بند ریگ[۱] و بستن بند مفسدان، هرگاه که این سه بند اندر سیستان بسته باشد اندر همه عالم هیج شهر بنعمت و خوشی سیستان نباشد و تا همی بستند چنین بود، و چون ببندند چنین باشد و روزگار آن را قوام باشد.

نامهاءِ سیستان

سیستان و زاول و زرنگ و نیمروز

اما سیستان از بهرآن گویند که ضحاک اینجا مهمان بود بنزدیک گرشاسب و عادت او آن بود که بایَله[۲] نشستی - وا کنون اَیله را بیت المقدس گویند - وشراب


  1. بندریگ را مورخان و صاحبان مسالک وممالک غالبا یاد کرده اند منجمله اصطخری ص ۲۴۲ و هم در در کتاب عجایب البلدان منسوب بأبوالمؤید بلخی گوید: گرداگرد سیستان ریگیست بسیار و آنجا باد باشد و آسیاهاشان بباد گردد و مردم از بیم آن باد سدها و بندها کرده‌اند تا ریگ را باد در شهرها و دیهها نبرد و با این همه احتیاط بسیار مواضعرا و دیه را باد (ظ: ریگ) فرو گرفته است... (نسخه خطی نگارنده)
  2. یاقوت اَیله را شهری در ساحل بحر احمر و در سرحد حجاز و شام و بین مصر و حجاز داند. از اقلیم سوم عرض آن سی درجه - و بقولی آنرا جزء جبل رضوی بین مکه و مدینه خواند - و ایلیاء - ایلیا - الیاء را بیت المقدس داند و بانی آنرا ایلیاء بن ارم بن سام بن نوح (معجم ص۳۹۱).