پرش به محتوا

برگه:مجمع التواریخ میرزا محمدخلیل.pdf/۴۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.

نیز در کار طلبی و شایستگی پیشقدم بود خان لار و بندر نموده محمد مؤمن خان جهرمی خطاب یافته با سپاه و سرانجام شایسته متوجه عمان گردید و او چون ببندر کنگ رسید نیز بسبب فقدان جهازات و سرانجام سفر دریا یک‌چندی بلیت و لعل گذرانیده مراجعت بحضور نمود و فرقۀ عمانی بعد از رفتن او سرانجام نموده متوجه جزیرۀ بحرین گردیدند و این جزیرۀ بحرین معمورترین و بهترین جزایر فارس است زیرا که طول او که از جانب جنوب بجانب شمال است قریب بچهارده فرسخ و عرض آن که از مشرق بجانب مغرب است از سه‌تا نه فرسخ است، مجموع آن مشتمل بر عیون نابعه و انهار جاریه و نخلستان بسیار و زراعت بیشمار برخلاف جزایر دیگر آن دریا که بعضی کم‌آب و اکثری بی‌آب واقع شده، و از جمله منافع عمدۀ جزیرۀ بحرین مغاص مروارید است که در اطراف و جوانب عالم در آبداری و خوبی و گرانبها بودن مثل مروارید بحرین بهم نمی‌رسد.

القصه بار اول در سنۀ هزار و یک‌صد و بیست و هفت (۱۱۲۷) هجری لشکر عمانی در یک جهاز بر سر بحرین آمدند. حاکم بحرین که آن را سلطان خطاب می‌بوده و در آن وقت حاکم مهراب سلطان بوده باتفاق مردم بحرین هجوم‌آور شده باقبح وجهی جمعی کثیر از آنها را کشته بقیة السیف را گریزانیدند و تاریخ این واقعه را مردم بحرین: «قتلت اهل عمان» یافته بودند، و باز مرتبۀ دیگر در سنۀ هزار و یک‌صد و بیست و هشت (۱۱۲۸) هجری اهل عمان با جمعیت بسیار و لشکر بیشمار و هفت جهاز جنگی بر سر بحرین آمدند. مهراب سلطان چون دید که از عهدۀ این فوج نمی‌تواند برآمد کشتیهای جلدر را ببندر ری‌شهر فرستاده و استعانت از حاکم دشتستان نمود.

حاکم دشتستان با جمعیت معقول به معاونت حاکم بحرین رسید و در این مرتبه نیز اهل عمان جمعی را بکشتن داده و شکست خورده مراجعت نمودند.

مرتبۀ سیوم در سنۀ هزار و یک‌صد و بیست و نه (۱۱۲۹) هجری چهارده جهاز را سرانجام نموده با افواج و لشکر بسیار سه چهار چند دو مرتبۀ سابق بر سر بحرین