برگه:تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران، جلد اول.pdf/۳۶۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
مشیرالدوله میاید

☆ ☆ ☆

مشیرالدوله بکار محکم چسبید، و امیدواریهایی بود که انتخابات در دورهٔ زمامداری مشارالیه بصحت جریان یابد زیرا دلبستگی باحزاب خاص نداشت و مورد اعتماد همه احزاب و دسته‌ها بود.

از طرف سیاست خارجی هم نگرانی زیادی در کار دیده نمی‌شد و امید میرفت که کارها بر وفق صواب پیش برود.

اما نقشهٔ مشارالیه در زمینهٔ استقراضی که از دولت اتازونی در نظر داشت قدری برایش گران تمام می‌شد این بود که بزودی او را از کار بیرون کردند!

☆ ☆ ☆

استقراض از بانکهای آمریک

مجلس روز ۳۱ خرداد ۱۳۰۲ از یکساعت بظهر مانده بریاست مؤتمن‌الملک تشکیل گردید و سه ربع بعد از ظهر خاتمه یافت و مجدداً مقارن غروب در تحت ریاست مدرس تشکیل گردید، پس از تصویب چندین فقره لوایح و پیشنهادات ، موضوع ۵ میلیون دولار قرضه از بانکهای امریکائی که راپرت آن از طرف کمیسیون خارجه و بودجه تهیه شده بود از طرف دولت بشرح ذیل مطرح و تصویب گردید:

مادهٔ اول ـ مجلس شورای ملی به وزارت مالیه اجازه میدهد که معادل پنج میلیون دلار از بانک‌های امریکائی استقراض نماید.

مادهٔ دوم ـ قرضه مذکور در مادهٔ اول برای پرداخت مخارجی است که در دورهٔ تقنینیهٔ چهارم تصویب شده است و بمصرف و خرج دیگری نخواهد رسید.

مادهٔ سوم ـ ربح قرضه مذکوره در مادهٔ اول سالیانه زیاده از صدی هشت نخواهد بود.

مادهٔ چهارم ـ مدت پرداخت قرض مذکور از هشت سال کمتر و پانزده سال بیشتر نخواهد بود.

مادهٔ پنجم ـ بوزارت مالیه اجازه داده میشود که برای انجام قرضهٔ دیگری بجهت مصارف مولد ثروت معادل ۳۵ میلیون دولار با بانکهای امریکا داخل مذاکره شود ولیکن قبل از اینکه نتیجهٔ مذاکرات با قرض‌دهندگان بتصویب مجلس برسد تعهدی در این خصوص ننموده و مجلس شورای ملی در هر حال حق رد قرض مندرجه در این

۳۴۲