برگه:تاریخ روابط ایران و انگلیس (جلد۶).pdf/۶۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
– ۵۳ –

ظاهراً با روس کنار آمد با عثمانی آغاز مخالفت نمود و روسها را نیز بکمک خود خواند خود نیز در مصر مشغول شد در این بین آلمانها زمینه را خالی دیده خودی بترکها نزدیک کردند اما طوریکه اسباب حسد انگلستان نشود و قضیه را بشکلی در آورند که با انگلستان مخالفتی ندارند. در مصر بانگلستان کمک مینمودند، در استانبول بسلطان عبدالحمید نزدیک می‌شدند انگلیسها هم این نزدیکی را بنفع خود تصور مینمودند چونکه اقدامات آلمانها در استانبول بضرر روس و فرانسه تمام میشد این هم بدون تردید بنفع انگلیسها بود.

در این تاریخ دست‌اندازی آلمانها بکشور عثمانی عنوان تجارت داشت چونکه آلمان نیز برای متاع خود دنبال بازار میگشت. ممالک عثمانی نیز یکی از آن بازارهای دنیا برای متاع اروپا محسوب میشد حال باین کار نداریم که تجارت یک دولت قوی در مملکت یک دولت ضعیف مقدمه نفوذ سیاسی است ولی آلمانها در وهله اول این ادعا را نداشتند و بتوسط تجارت خود مشغول شدند علاوه بر اینکه متاع تجارتی برای فروش فراوان تهیه میکنند این ایام بیک صفت دیگر نیز شناخته شده بودند آن عبارت از این بود که آلمان یک دولت نظامی است و نظامیان آن سرآمد نظامیان آن عصر اروپا شناخته شده بود دولت عثمانی نیز برای تعلیم قشون نظامی عدهٔ هم از صاحب منصبان آلمان را استخدام نمود در نتیجه جنرال فون در کلتز[۱] با یک عده صاحب منصبان مجرب برای تعلیمات قشون و ژاندارمری بترکیه مأمور شدند. اینها حقیقتاً قشون عثمانی را تربیت صحیح کردند چونکه همه آنها صاحب منصبان لایق بودند و از روی میل بدولت عثمانی خدمت کرده یک قشون آبرومندی برای سلطان تشکیل دادند اثرات آن نیز در جنگ با یونان در سال ۱۸۹۷ ظاهر گردید.[۲]


  1. General van der Goltz
  2. در سال ۱۸۹۶ یونانیها غفلتاً به جزیره کریت حمله کردند دولت عثمانی بدول مراجعه نمود آنها بدولت یونان اعتراض کردند و گفتند باید کریت را تحویل دولت عثمانی بدهند یونان گوش نداده قشون عثمانی در تحت فرماندهی ادهم پاشا قشون یونان را کاملا شکست داد و کریت را پس گرفت بعلاوه قسمتی از تسالی و چهار میلیون لیره غرامت جنگ گرفت صلح در آخر سال ۱۸۹۷ برقرار گردید.