برگه:تاریخ روابط ایران و انگلیس (جلد۲).pdf/۸۰

از ویکی‌نبشته
این برگ هم‌سنجی شده‌است.
۴۶۴

دولت امپراطوری رضایت کامل دارد از اینکه دولت انگلیس با اطمینان و اعتماد کامل حاضر است در مسائلی که راجع بدولت عثمانی میباشد با دولت امپراطوری روس که از خود صمیمیت و وفاداری نشان داده است موافقت کند، امپراطور کل ممالک روسیه این اعتماد و اطمینان را بی اندازه قدردانی میکند و مایل است که روابط معنوی بین دولتین خیلی نزدیک و صمیمی باشد. امپراطور روسیه سلطان عثمانی را متحد خود میداند و خود را مجبور میبیند که از او حمایت کند و محمدعلی پاشا را یکی از اتباع یاغی سلطان عثمانی میداند. آیا دولت انگلیس نیز در این فکر موافقت دارد که بهترین راه اصلاح همان خواهد بود که مصر را به حکومت دائمی محمدعلی پاشا واگذار کنند و این حکومت ما بین اولاد او نیز ارثی باشد و باقی ایالات دیگر را که در اختیار محمد علی پاشا است گرفته بسلطان عثمانی تسلیم کنند. بنابراین دولت روس نیز با پیشنهاد دولت انگلیس موافقت نمود که هر گاه محمدعلی پاشا با این پیشنهاد و طریق اصلاح راضی نشود بنادر مصر و شامات را محاصره کنند.

اما از آنطرف، اگر محمدعلی پاشا بخواهد بطرف استانبول حرکت نماید در اینصورت یک عده از دول متحد باید بکمک پادشاه عثمانی نیرو بفرستند تا سلطان عثمانی بتواند استانبول را حفظ کند. در این باب نیز قرار بر این شد نظر باینکه دولت امپراطوری روس نزدیک بسرحدات دولت عثمانی میباشد این کمک را آن دولت بسلطان عثمانی بدهد اما نه بموجب معاهده سال۱۸۳۳ که بین دولتین روس و عثمانی بطور سری منعقد شده است، بلکه بموجب قرار داد فعلی که در میان دول متحد و سلطان منعقد میشود.»

«در اینموقع بارون برونو به تقسیم عمل قائل شد و پیشنهاد کرد هرگاه این مساعدت در مصر و شامات مورد احتیاج سلطان عثمانی واقع گردد دول انگلستان، اطریش و فرانسه این کمک را در این نواحی بکنند و آن مساعدتهائی که در تنگه‌های بوسفور و داردانل و آسیای صغیر باید بشود بعهده دولت امپراطوری روسیه باشد و علاوه نمود هر گاه قراردادی باین ترتیب بین دول ذینفع منعقد گردد امپراطوری کل ممالک روسیه از تجدید و مراجعه بمعاهده سال ۱۸۲۳ که معروف به معاهده سری انکیار اسکله‌سی می‌باشد صرف نظر خواهد نمود. اگر چه مشارکت دولت