پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۸۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الخا
اخگر
 

در عنوان روزنامه، اخگر روزنامه اجتماعی - اقتصادی – علمی – ادبی معرفی شده و از همان شماره اول مقالات گوناگونی از قبیل ( از مسائل صحی، قسمت تفریحی؛ جهان زنان ) و یك قسمت پاورقی در صفحات دووسه از آثار (بوکانشو) بعنوان (مرغابی ‌های فلورانس ) درج است سرمقاله این شماره بنام خداوند بخشنده مهربان و بعنوان ( روزنامه و روزنامه‌نگار ) نوشته شده که نا تمام است.

اخگر سال بسال رو بتکامل رفته و با پشت کار و جدیت مخصوص آقای‌امینی مدیر آن؛ علاوه بر تهیه مطبعه مخصوص برای چاپ روزنامه؛ مقالات و ترجمه‌های مفیدی در آن چاپ رسیده علاوه بر این یك قسمت از اعلانات ثبت عمومی چند بخش اصفهان در این روزنامه چاپ گردیده است؛ روزنامه اخگر تا سال ۱۳۲۲ شمسی منتشر شده و در این سال بعلت توقیف عموم جراید کشور این روزنامه نیز توقیف و پس از چندی بجای آن روزنامه اصفهان منتشر شده است.

آقای‌امیر قلی‌امینی؛ با اینکه از اوان طفولیت بعلت عارضه دچار فلج گردیده و نیمی از بدن‌ایشان بی‌حس مانده است. مع ذلك دارای پشت کار زیاد و اراده قوی است و با وصف بیماری توانسته است با تأسیس پرورشگاه یتیمان و عضویت و ریاست انجمن شهرداری خدمات گرانبهائی بهمشریان خود بنماید بقسمیكه خدمات ایشان در پرورشگاه مورد تحسین عموم قرار گرفته و با گرفتن اعانه از خیر خواهان و نیکوکاران توانسته‌اند متجاوز از یکصد نفر كودك یتیم را سالیانه تربیت نمایند پرورشگاه‌امینی اکنون یکی از مؤسسات عام المنفعه و مفید شهر اصفهان است و همه ساله جمع زیادی پسر و دختر با فرا گرفتن معلومات لازم و یاد گرفتن یکی از اقسام هنر‌های زیبا؛ دنبال کسب ‌می‌روند. مهمترین خدمت‌امینی بنای برورشگاه است که بتدریج و در ضمن سالیان دراز موفق شده‌اند عمارت آبرومند و بزرگی برای پرورش پسران و دختران جداگانه بنا نمایند و اکنون هر دو بنا موجود و حکایت از کمال جدیت و قدرت اراده و توانائی این مرد می‌نماید.

آقای‌امینی نه فقط اوقات خود را صرف خدمت بهمشهریان خود نموده بلکه در نتیجه مطالعات دائم خود چند مجلد کتاب نیز تألیف و یا ترجمه نموده‌اند. مهمترین آن‌ها عبارت است از داستان‌های امثال در دو مجلد. کتاب مذکور که با عباراتی سلیس و شیرین تدین یافته مشتمل بر شرح مورد استعمال و پیدایش بیشتر امثال فارسی است.

(۵٢) اخلاق

روزنامه اخلاق را آقای فرخ دین پارسای ) در سال ۱۲۹۳ تأسیس و منتشر نموده است.