پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۷۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الخا
اختر
 

نویسنده آنست. فشار و سخت گری عمال حکومت عثمانی مدیر و نویسنده اختر را در فشار میگذاشت تا اینکه بالاخره هر دو دست از نامه نگاری شسته و نویسنده اختر خدمات صادقانه خود را بصورت دیگری در آورد.

توضیح آنکه پس از توقیف روزنامه اختر مرحوم میرزا مهدی نویسنده اختر بترجمه كتاب ( ابراهيم بيك ) پرداخت و این کتاب را که بزبان انگلیسی نوشته شده و مشتمل بر شرح اوضاع و احوال سیاسی و اداری ایران است بیارسی ترجمه نمود و چون خود قادر بر طبع کتاب نبود مرحوم ( حاجی زین العابدين تاجر مراغه مقيم اسلامبول ) که از آزادیخواهان و وطن پرستان است مخارج طبع آن را عهده دار گشت و بصورت آبرومندی آنرا منتشر ساخت.

از خدمات دیگر آنمرحوم تاسیس مطبعه ( خورشید ) در اسلامبول است که پس از مرك او با جميع كتب نفیسه اش از طرف حکومت عثمانی ضبط ومصادر. شد مرحوم اختر در سن ۷۰ سالكي بمرض قلبی دوچار و بهمین مرض فوت نمود و پس از خود جز نام نيك وفرزندی بنام ( محمد ابراهيم بيك ) چیز دیگری باقی نگذاشت[۱] روزنامه معمولا در ۸ صفحه بقطع ۸٫۵ در ۱۳ با چاپ سربی ؛ بوضع و کاغذ خویی چاپ شده و قیمت اشتراك سالیانه آن بدین قرار است در عثمانی ه مجیدیه ، در ایران ۲۵ قرآن ؛ در اروپا بیست و پنج فرانك.

و اما اطلاعاتیکه از متن شماره اول سال اول اختر اقتباس و گرفته شده از این قرار است نومره ۱ فى ١٦ ذى حجه ۱۲۹۲ پنجشنبه ۱ کانون ثانی سنه ۱۳۹۱ ؛ ۱۳ ژانویه ۱۸۷۶، مطبعه و اداره خانه درخان والده در دائره مخصوصه است مکتوبی ١٨٧٦ که برای درج کازت باداره داده میشود و طبع نشود بصاحبش رد نخواهد شد. مکتوبی که اجرت پست آن داده نشده است از جانب اداره قبول نخواهد شد . قیمت سالیانه ٨ مجیدیه شش ماهه ٤ مجيديه سفيد ؛ يك نسخه سی پاره رایج است.

این مطالب و خصوصیات در عنوان روزنامه و در آخر صفحه ٤ و همچنین در سایر شماره ها اسم ( طاهر ) مدیر روزنامه چاپ شده و در زیر عنوان این عبارات است و این کارت از حوادث گوناگون و از سیاست و پولتيك و از تجارت وعلم و ادب ودیگر منافع عمومیه سخن خواهد گفت هر گونه مواد مفيده عامه مجانا قبو ل وطبع خواهد شد . سرمقاله روزنامه تحت عنوان ( روزنامه و کارت ) و باین عبارت شروع میشود: روشنائی بخش آفاق مدنيت وكحل الجواهر آفاق ترقی ملك و مملکت تا میرسد باینجا که بنا بر این هرگز روا نیست که در همچنان پای تخت معظم ا قلا

يك روزنامه فارسی نباشد که هم فارسی دانان در این ممالك فسيحه را از وقایع و

  1. روزنامة حكمت منطبعة مصر شماره ۹۰۵ سال ۱٦ مورخ غره صفر ۱۳۳۶ قمری