پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۵۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الهمزه
آئینه جنوب، آئین خلقت
 

و در زیر آن ( المؤمن مرآت المؤمن ) و در داخل ( آئینه جنوب ) سال ١٣٠۴ که سال تأسیس روزنامه می‌باشد درج است. از اتفاقاتیکه برای این روزنامه پیش آمده حریقی است که در شهریور ١٣٠۶ شمسی در اداره آن رخ داده و شرح آنرا در شماره ۳۰ سال سوم روزنامه استقامت کرمان بدینقسم نوشته است: «آتش بر آشیانه مرغی نمی زننده در هفته گذشته از طرف اشخاص مجهول الهویه نالایقی نسبت با داره محترمه آئینه جنوب که در قرائتخانه پهلوی واقعه در میدان مشق سابق است هتك احترامی شده باین طریق که شبانه رفته در قرائتخانه را آتش‌زده و سوزانیده‌اند از طرف مدیر جریده مزبور، فردای آنشب مراتب كتبا بتمام دوایر اظهار شده است. نتیجه را هنوز نمی‌دانیم که چه کرده‌اند. »

با وجود این روزنامه بانتشار خود ادامه داده و تا سال ١٣١۶ شمسی نیز بمدیری ( جلال الدین طبسی ) بطور ماهانه منتشر می‌شده است.

(۶) آئین خلقت

شماره دوم سال اول آئین خلقت در یك صفحه بزرك با چاپ سربی بمدیر مسئولی و نگارندگی ( منكوقا آن ذوالخیر ) در طهران، در مطبعه سربی ( مرکزی طهران ) چاپ و در دوشنبه ٢۶ ذیقده ١٣۴٢ قمری مطابق ۹ سرطان سیچان گیل ۱۳۰۳ و ۳ ژوئن فرنگی ۱۹۲۴ میلادی منتشر شده است، خصوصیات روزنامه:

در گوشه راست عنوان آن اسم روزنامه ( آئین خلقت ) نوشته شده و در زیرش این جمله درج است « هر کسی از سر احتیاج بآتین خلقت متوجه شود محروم نخواهد شد. » محل اداره: طهران، خیابان ناصریه؛ کوچه منصور الحكما: نمره. عنوان تلگراف: ذو الخیر. مكاتیب باید باسم مدیر مسئول باشد. وجه اشتراك: داخله سالیانه ۸۰ قران. ششماهه ۴٠ قران، سه ماهه ۲۰ قران، تك نمره ه شاهی قیمت اعلانات صفحه اول سطری ۲ قران؛ دوم یکفران.

آئین خلقت روزنامه یومیه بوده و هر صفحه آن ۵ ستون بزرگ است. مقاله افتتاحی شماره دوم تحت عنوان ( ثمرات عظیمه اقتدار - نتایج وخیمه تزلزل اقتدار ) شروع و بقیه از شماره قبل است. این سرمقاله تمام دو صفحه روزنامه را گرفته و طبق اخطار مندرجه در این شماره؛ درج خلاصه اخبار داخله و خارجه و مختصری از ترجمه‌های جراید؛ بشماره بعد موکول شده است.

منكوقا آن؛ مدیر آئین خلقت، چنانچه در محل خود ذکر خواهیم کرد؛ بسال ۱۳۳۲ قمری در شیراز؛ اقدام بتأسیس و نشر روزنامه تازیانه نمود و در انقلابات و حوادث رضای جوزدانی در اطراف اصفهان؛ در سال ١٣٣۴ قمری دوچار حبس وزندان این باغی گردید و چون بوی گفته بودند که منکوقا آن جاسوس است چند روزی او را در زندان نگاهداشت و عاقبت بوساطت مرحوم وحید وحاج شیخ محمد با قر ا لفت نجات یافت. سپس در سال ۱۳۰۱ شمسی در تهران بتأسیس روزنامه هفتگی تازیانه غیرت پرداخت و بعد چنانچه در بالا نوشتیم؛ در سال ۱۳۰۳ شمسی به نشر روز نامه آئین خلقت اقدام نمود.