پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۵۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الزا
آزاد
 

صفحه انتشار مییافت که همه مقالاتش نظما و نترا پیارسی سره بود یعنی از آغاز تا انجام آن يك واژه تازی دیده نمیشود . سپس روزنامه آسایش را در تهران و روزنامه آزاد را در تبریز مینوشتم ه مدت یازده ماه هم همسرم بانو شهناز آزاد مجله نامه بانوان را در تهران منتشر ساخته . بدبختانه بر اثر بارها حبس و تبعيد من و خانواده ام بجرم پیشوائی آزادی زنان و کشف حجاب همه آنها از میان رفته تصنیفات و تالیفات و ترجمه هایم تا کنون بنه جلد رسیده مهمترین آنها فرهنك آزاد از تازی بپارسی سره و انگلیسی است. بطوریکه اطلاع دارید اخيرا بفکر تبدیل این الفبای کنونی بلاتینی افتاده جمعیتی را بنام گروه طرفداران الفبای آسان تا سیس کرده ام و مشغول تهیه مقدمات هستم که با تقديم يك طرح قانونی بمجلس شورا یملی در دوره پانزدهم بان رسمیت داده در سراسر کشور معمولا سازیم » این بود قسمتی از نامه آزاد که بنگارنده مرقوم داشته اند متاسفانه عمر آنمرحوم برای دنبال نمودن طرح خود و تقدیم آن به مجلس پانزدهم وفا نکرد و قبل از گشوده شدن مجلس دار دنیا را وداع نمود .

آزاد مراغه ای در اواخر عمر جمعیتی بنام ( گروه الفبای آسان ) تشکیل داد و خود نیز سمت دبیری گروه مذکور را داشت . وی در تاریخ پنجم خرداد ماه ۱۳۲٥ شمسی در طهران وفات کرد و فرزندی از آن مرحوم بنام ( دکتر آزاد ) باقیست.

(۱۰۳) آزاد

روزنامه آزاد در شهر مشهد بصاحب امتیازی و مدیری (عبدالقدیر سبزواری) تاسیس و در سال ۱۳۰۲ شمسی منتشر گردیده است . روزنامه آزاد معمولا در چهار صفحه با چاپ سربی ( مطبعه طوس ) انتشار می یافته و مندرجات آن پس از درج مقاله اساسی ، اخبار محلی خراسان و مختصری اخبار جهان و ولایات است . قسمت مهم و قابل توجه روزنامه سر مقاله های آنست که بقلم آقای عبدالقدیر آزاد نوشته شده و بیشتر اوضاع عمومی کشور و مسائل اقتصادی و سیاسی را مورد بحث قرار داده است . من جمله سرمقاله شماره ۱۸ سال اول میباشد که بعنوان ( فاتحه تفت شمال ( نوشته شده و در این مقاله پس از اشاره بلزوم استخراج معادن ایران ؛ یاد آور میشود که با قتل قنسول آمریکا در طهران؛ دیگر کمپانیهای خارجی زیر بار استخراج معادن ایران و بخصوص نفت شمال که انگلیسها خواهان آن میباشند نرفته و مملکت ما با فقر و تنگدستی رو برو خواهد بود . و بمناسبت همین سر مقاله رباعی زیر که اثر طبع مدیر روزنامه و بامضای ( عبد القدیر) است در شماره مذکور چاپ شده :

–۱۵۸–