پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۹۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الفاء بعده اللام
فلاحت و تجارت
 

شانه بعون اله تبارك وتعالى سال دوم مجله فلاحت و تجارت بپایان رسید و اینك این مجله قدم بسال سوم می‌گذارد ادامه دو سال برای یك مجله که در واقع در محیط ما پیشقدم فکر جدیدی می‌باشد با مشکلات و محذوراتی که تهیه مقالات و طبع و نشر آن باوجود عرت مطابع وقلت نویسنده و خواننده در پیش دارد خود موفقیتی را نشان میدهد. انکار نداریم که مجله فلاحت و تجارت خالی از نواقصی نیست ولی این نکته را هم نباید از نظر برانیم که این مجله دارای آن نقصی است که در اول هر کاری بنا۔ چار در پیش می‌آید و متدرجا و با كمال صعوبت باید رفع شود...... با کمی وسائل و انواع عرتهائی که در طبع و انتشار مجله فلاحت و تجارت همواره در کار بوده و می‌باشد میتوان گفت که مندرجات سال دوم بمراتب بهتر از مطالب سال اول بوده و‌امید می‌رود که در سال سوم در پیشرفت آن بیشتر موفقیت شود و برای تأمین اطمینان بحصول این موفقیت از عموم معارف پژوهان مملکت استمداد می‌نمائیم ضمنا چون مجله ما دارد در ممالك خارجه نیر طرف توجه بعضی از مراکز مربوطه می‌شود خالی از فایده نمی‌دانیم بطوریکه سابقاً نیز در نظر داشتیم قسمتی از آنرا بزبان فرانسه بنویسیم و بدینوسیله باشخاصی که در خارج بجز نام و نشانی از ایران چیز دیگر بخاطر راه نداده‌اند این مملکت را از نقطه نظر اقتصادی معرفی نمائیم بلکه از اینراه نیز خدمتی به - بسط تجارت و بهبودی وضعیت اقتصادی ممالکت بعمل آید. ‌امید واثق داریم که خوانندگان محترم عموماً و مخصوصاً معارف خواهان معظم مملکت هم در اینراه باما موافقت فرموده در ترویج و تأیید پیشرفت مقاصد این مجله از بذل هر نوع مادت و معاضدت مضایقه نخواهند داشت. »

هما نقسم که در مقاله افتتاحی مذکور وعده داده شده در سال سوم چند صفحه بزبان فرانسه بصفحات مجله افزوده شده و در هر شماره یکی دو صفحه در آخر مجله تحت عنوان ( قسمت فلاحتی وتجارتی ( بفرانسه طبع گردیده است. مجله فلاحت و تجارت یکی از مجلات خیلى مفید و مخصوصاً مشتمل بر اطلاعات زیادی درباره فلاحت و تجارت ایران می‌باشد. در هر. شماره چند صفحه اختصاص بواردات و صادرات مملکت داده شده و از این حیث برای کسانیکه طالب آمار و اردات و صادرات آن ایام باشند بسیار مفید است.

مجله فلاحت و تجارت پس از سه سال انتشار تعطیل گردیده و مجدداً در مهرماه ۱۳۰۵ شمسی، پس از شش سال تعطیل بمدیریت آقای مشفق کاظمی با بدائره انتشار گذاشته و در این دوره پنج شماره از آن نشر یافته و برای همیشه تعطیل گردیده است.

در دوره اول یعنی در حقیقت سه سال اول انتشار مجله امور آن بعهده آقای سعید نفیسی، نویسنده معروف بوده است زیرا بقنمیکه در شرح حال‌ایشان در جلد دوم کتاب، در ذیل مجله شرق یاد‌آور شده‌ایم، نامبرده در سال ۱۲۹۷ شمسی بایران مراجعت کرده و تاسال ۱۳۰۰ شمسی رئیس اداره فلاحت و مدیر مجله فلاحت و تجارت بوده‌اند. از آن پس یعنی از سال ۱۳۰۰ شمسی تا سال ۱۳۰۴ در اداره راه مشغول ورئیس اداره امتیازات و اداره راه دماوند بوده است و بارفتن‌ایشان از اداره فلاحت

-۹۱-