پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۸۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الفاء بعده الراء
فره‌وهر، فرهی، فریاد
 

شماره اول سال اول آن در تاریخ ۲۸ دلو ۱۳۰۱ مطابق سلخ جمادی الثانی منتشر شده است. این روز نامه از انتشارات زردشتیان بوده و در عنوان آن، بالای اسم روز نامه تصویر (فره‌وهر) چاپ شده است. تاریخ انتشار روزنامه بدو تاریخ اسلامی و زردشتی طبع گردیده و در شماره نخستین سال اول برابر خرایزد مهرماه ۱۲۹۲ دیده می‌شود جای اداره: طهران - علاء الدوله. بهای روز نامه داخله سالیسانه ۲۰ قران. ششماهه ۱۵ قران. سه ماهه ۱۰ قران. تک نمره هفت شاهی.

طرز انتشار فره و هر هفتگی بوده و روز‌های شنبه منتشر می‌شده. در زیر عنوان روزنامه فهرست مندرجات آن چاپ شده و فهرست شماره اول بدینقرار است: افکار ما صفحه یک. مازردشتیان. عالم زردشتی صفحات ۳ و ۴ خلاصه اخبار پارلمان سر گذشت اردشیر نساجی و اهمیت آن. امراض مقاربتی - شماره اول رونامه در هشت صفحه بقطع وزیری بزرگ در مطبعه فاروس طهران چاپ شده و مقاله افتتاحی آن بدین قرار است: « فکرما. در این زمان که مال و دول مختلفه روی زمین با سرعت محیر العقولی مشغول درک وسائل و اسباب تهیه ارتقاء و پیشرفت صوری و معنوی خود میباشند فی الحقیقه وجود روزنامه جات مقتدر‌ترین عوامل ومفید‌ترین وسائلی است از برای نیل بمقصود..... امروز در تمام ایران غیر از زردشتیان عموم ملل و ضوایف دارای روز نامه هستند و زردشتیان تنها ملتی می‌باشند که تا با مروز از اینوسیله اصلاح و ترقی خود محروم بوده بنا بر این بمناسبت اقتضای این دوره و فواید و پیشرفت کلیه امور روزنامه ما علی العجالة هفتگی منتشر می‌شود و بس مروریم که باین مقصود نائل شدیم ۲۰۰ سپس شرحی راجع بکلمة فره وهر و انتخاب آن و اینکه این کلمه بجای حقیقت وهیولا ونفوس مجرده نزد رودشتیان است شرحی نوشته و بعد مقاله مازردشتیان و عالم دردشتی تا صفحات چهارم روز نامه را فرا گرفته است.

مقاله شماره دوم بعنوان (معارف ایران) و تاریخ زردتشتیان است. شماره پنجم فره وهر در تاریخ سه شنبه ۲ شعبان ۱۳۴۱ مطابق ۲۹ حوت ۱۳۰۱ انتشار یافته و از این روزنامه فعلا تا شماره ۲۴ سال اول مورخ سه شنبه ۲۲ محرم مطابق ۱۲ سنبله ۱۳۰۲ در دست نگارنده می‌باشد. مندرجات روز نامه بیشتر مطالب مربوط بزردشتیان است. رمان زن نان فروش تألیف گزاویه دومن ته پن - ترجمه رستم پور جمشید » بعنوان پاورقی در روزنامه درج شده است.

(۸۶۰) فرهی

امتیاز روزنامه فرهی در اصفهان بمدیری (آقا میروا بهاء الدین) در تاریخ ۹ خرداد ۱۳۰۴ شمسی از تصویب شورایعالی معارف گذشته است.

(۸۹۱) فریاد

روزنامه فریاد در شهر ارومیه (رضائیه) تأسیس و شماره اول آن در تاریخ

-۷۸-