پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۶۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف اثقاء
فارس، فارسنامه
 

آغاز جمادی ۱۳۳۱ قمری و شماره‌های ۴، ۵، ۶، ۷ از سال پنجم آن در برج اسد و شماره‌های ۸، ۹، ۱۰ این سال روزنامه در برج سنبله و شماره‌های ۱۱، ۱۲ آن در برج میزان و شماره‌های ۱۳، ۱۶ آن در برج قوس سال ۱۲۹۹ شمسی انتشار یافته و بهمین جا دوره روزنامه فارس خاتمه پیدا کرده است. روزنامه فارس مدتی تحت نظر آقای فضل الله خان بنان منشی قنسولخانه در شیراز اداره می‌شده است.

در پاورقی روزنامه فارس کتاب (اشعه شعاعیه) تألیف آقای میرزا محمد حسین شعاع الملك كه تذکره‌ایست از حالات شعراء معاصر و اشعار منتخبه آن‌ها و کتاب (رهنمای جوانان) تألیف دکتر استال امریکائی ترجمه آقای پرتو شیرازی بطبع رسیده است. لازم است یادآور شویم که روزنامه که مرحوم میرزاتقی خان کاشانی در شیراز بزبان فارسی و عربی منتشر نموده بنام (الفارس) بوده و بعضی مانند مرحوم برون اشتباهاً آنرا بنام (فارس) ضبط کرده‌اند. و ما در جلد اول کتاب بتفصیل از رورنامه الماری گفتگو نموده‌ایم.

فرصت الدوله شیرازی - میروا محمد نصیر حسینی ملقب بمیرزا آقا ابن میرزا جعفر ابن می‌را كاظم ابن الحکیم میرزا نصیر. فرصت در سال ۱۲۷۱ در شیرار متولد شدم و از آغاز عهد بلوغ تا مدتی علوم متداول عصر خود را از قبیل نحو وصرف و منطق وحكمت وحساب و هندسه و اصطرلاب فرا گرفته تا اینکه ادیبی کامل و اریبی فاضل گردیده است. استادش شیخ مفید در حق او می‌فرماید.

فرصت آن شمع جمع اهل هنر
که ندارد قرین زنوع بشر
 
فیلسوفان دهر را شاید
که از فضل و هنر شود رهبر
 

اکثر تحصیلات آنجناب نزد شیخ بزرگوار مفید بوده و علاوه بر علوم مذکور خامه‌اش در فنون صورتگری سحر آفرین است وی در جایی از تألیفات خود می‌نویسد که مدار معیشتم از تناشی است و گرنه هرگز از اعیان و اشراف مراسودی نیست. نام بعضی از تألیفات او بدین قرار است: کتاب دریای كبیر. اشكال المیزان. بحور الالحان. منشآت نشر. دیوان اشعار قریب ده هزار بیت از قصاید و غزلیات و ترجیعات و مسمطات و رباعیات. دیگر آثار عجم.

(۸۴۲) فارسنامه

در سالنامه ۱۴ - ۱۳۱۵ فارس می‌نویسد: « در سال ۱۳۰۳ شمسی آقای (حشمت الممالك ) مؤسس جریده گفتار راست روزنامه فارسنامه را در شیرار منتشر ساخت. » در فهرست امتیازات جراید و مجلات ضمیمه شماره ۷ و ۸ سال دوم مجله تعلیم و تربیت می‌ نوید در ۴ قوس ۱۳۰۳ متیاز روزنامه فارسنامه بآقای حسنعلیخان حشمت الممالك در شورایعالی معارف تصویب گردید.

و این روزنامه فارسنامه غیر از روزنامه پارسنامه است که در شیراز در سال ۱۳۰۴ شمسی بمدیری آقای حسام‌زده پازارگاد مدیر خورشید ایران تأسیس و منتشر

-۶۱-