پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۶۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف عين بعده الهاء
عهد انقلاب، عهد ترقی
 

همه چیز در این مملکت موضوع خود را از دست می‌دهدم ادارات و مؤسسات عمومی وسیله استفاده اشخاص می‌شوند..... »

پاورقی روزنامه که در صفحه سوم چاپ شده ترجمه قطعه (ژارژای نزد خدا. اثر الفونس دوده) می‌باشد. در صفحه چهارم علاوه بر اخبار خارجه مطالبی ار مطبوعات ایران نیز نقل شده است. پاورقی شماره چهارم روزنامه ترجمه ) آخرین درس اثر - الفونس دوده ) است. سرمقاله‌های روزنامه عهد انقلاب عموماً یعلم آقای سعید نفیسی و بامضای‌ایشان است. نگارنده فعلا تا شماره هفت عهد انقلاب مورخ سه شنبه اول اسد ۱۳۰۲ مطابق نه ذیحجه ۱۳۴۱ را در دست دارم.

برای اطلاع بیشتری از روزنامه عهد انقلاب و شرح حال آقای سعید نفیسی و میرزا آقاخان فریار رجوع شود بجلد اول کتاب کلمه‌امید و مجلدات سوم و چهارم کتاب ذیل کلمات (شرق) وعصر انقلاب.

(۸۳۲) عهد ترقی

مجله عهد ترقی در طهران بمدیر مسئولی (ح. ر) و بهمت (جمعی از معارف پروران) تأسیس و در سال ۱۳۳۳ قمری منتشر شده است. شماره اول مجله عهد ترقی در ۲۰ صفحه بقطع وزیری کوچک طبع و در تاریخ غره شعبان مطابق ۲۴ جوزا ۱۳۳۳ قمری انتشار یافته. قیمت اشتراک مجله: طهران یکساله ۱۲ قران ششماهه هفت قران. ولایات یکساله ۱۵ قران ششماهه ۸ قران عنوان مراسلات: خدمت مدیر مسئول عهد ترقی اداره روزنامه نوبهار. تک نمره یکقران.

عهد ترقی مجله‌ایست ماهیانه و روی جلد آن علاوه بر اسم مجله (عهد ترقی) وسال تأسیس (۱۳۳۳) و فهرست مندرجات، تصاویری از اختراعات عصر جدید از قبیل ، تلفون هواپیما، خط آهن و غیره رسم شده است. برای اطلاع از نوع مندرجات و سبک مجله بهتر آنست مقاله افتتاحی آنرا که در صفحه اول شماره اول چاپ شده عینا نقل نمائیم: «باسمه. مقصد ما. »

بچه کار آیدت ز گسل طبقی
از گلستان من ببر ورقی
 
گل همین، پنج روز و شش باشد
وین گلستان همیشه خوش باشد
 

آغار سخن بنام یکتا خداوندی شروع نموده که ناطقه بما عطا فرموده تا بتوانیم بگوئیم. این حکم کلی و عمومی است که در دنیا هر موجودی بفراخور حال خویش بسایر موجودات و مخلوقات خدمت می‌نماید. در حوزه اجتماعی هم بدین منوال هر کس را آنچه در خور امکان آید از دیگران مضایقه ننماید، دست بدست هم داده امور دنیوی را از پیش می‌برند. اهم این خدمات که شخص می‌تواند بهموطنان و برادران خود بکند توسعه و انتشار معارف در آن مملکت می‌باشد. مسأله معاوف را اهمیت باندازه‌ایست که ما را یارای بیان فواید و منافع آن نیست. همینقدر می‌توانیم بگوئیم ترقی و تعالی هر مملکت، ثروت و دولت هر ملت بسته بمعارف است..... یکی از وسانای که بیشتر

-۵۶-