پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۳۴۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الياء
یادگار انقلاب
 

قمری منتشر شده است. شماره اول یادگار انقلاب در تاریخ اول جمادی الثانی و شماره دوم آن در تاریخ پنجم و شماره پنجم آن در تاریخ هیجدهم جمادی الثانی ۱۳۲۷ قمری انتشار یافته. طرز انتشار روزنامه هفته دوبار بوده و هر نمره آن در چهار صفحه بقطع یازده وسه چهارم در شش و سه چهارم اینچ طبع و توزیع گردیده. قیمت تکشماره آن در قزوین یکصد دینار ووجه اشتراک سالیانه آن در تمام شهر‌های ایران ۱۲ قران است.

یادگار انقلاب هنگام توقیف مجاهدین در شهر قزوین تأسیس و منتشر گردیده و پس از فتح طهران محل انتشار آن بطهران منتقل گردیده است.

(۱۱۸۱) یادگار انقلاب

که فوقا یادآور شدیم روزنامه یادگار انقلاب پس از فتح طهران وعزیمت بدانجا در طهران منتشر شده و اولین شماره منتشر در طهران شماره ۷ سال اول می‌باشد بنا بر این شش شماره یادگار انقلاب در قزوین نشر شده و دنباله آن در طهران منتشر گردیده است، ذیلا خصوصیات این روزنامه در طوران:

روزنامه یادگار انقلاب در طهران مدیری و نگارندگی (معتمد الاسلام رشتی) تأسیس وشماره هفت سال اول آن در چهار صفحه بقطع وزیری در مطبعه سربی طهران - مطبعه حبل المتین ) طبع و در تاریخ دوشنبه ۱۰ شهر رجب ۱۳۲۷ قمری منتشر شده است. طرز انتشار آن چنانچه در عنوان روزنامه یاد‌آور شده دجلت) هفته دو نمره دبع وتوزیع می‌شود. ان تراک سالیانه در طهران دوازده قران، در سایر ولایات ۱۰ قران، روسیه ۲ منات، در اروپا ۸ فرانک، قیمت یکنمره در طهران یکصد دینار در سایر ولایات سه شاهی، عنوان مراسلات: خیابان لاله‌زار نمره ۱۷ اسم روزنامه بخط نستعلیق درشت و در بالای آن این آیه (وسیعلم الذین ظلموا أی منقلب ینقلبون) جنوان شعار درج است. از شماره ۱۹ بآنطرف این آیه حذف شده است. در دو سطریکه در زیر عنوان هر شماره چاپ شده روزنامه بدینقسم معرفی گردیده است جریده آزاد علمی سیاسی اخلاقی تجاری بمناسبت اسم خود از وقایع مهمه شورش و انقلابات درج می‌شود از شماره ۱۴ بآنطرف عبارات مذکور حذف گردیده و بجای آن در عنوان روزنامه اخلاقی، سیاسی، اجتماعی اخباری نوشته شده است

مندرجات یادگار انقلاب مانند سایر جراید آغاز مشروطیت پس از درج مقاله اساسی عبارت از مقالاتی راجع بمشروطیت و اخبار مجلس شورایملی می‌باشد. سرمقاله شماره هفتم باین شعر شروع میشود، لک الحمد یاذا الجود والمجد والعلی * تبارکت تعطی من تشاء وتمنع. شکر خدا که هر چه طلب کردم از خدا * بر منتهای مقصد خود کامران شدم. فهرست بقیه مندرجات این شماره بدین قرار است: راجع بانتخابات - ولکم فی القصاص حیوة یا اولی الالباب - فهرست مندرجات شماره نهم اعتذار - مشروطه طلبان را بشارت باد - بقیه اخبار جنک وفتح طهران - بقیه صورت الزامیه شیخ فضل اله - خیر مقدم.

روز نامه یادگار انقلاب از حیث طبع و کاغذ متوسط وازحیث قطع مانند جراید آغاز مشروطیت می‌باشد. هر صفحه روزنامه مشتمل بر دوستون واسم مدیر روزنامه (معتمد الاسلام) درهنوان روزنامه و انتهای صفحه چهارم درج است. از این روزنامه نگارنده فعلا تا شماره ۱۴ مورخ دوشنبه ۲۷ شهر

-۳۴۲-