پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۲۸۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف النون بعد الخاء و الدال
نخستین، ندای اسلام
 

(۱۰۹۷) نخستین

روزنامه نخستین دو شهر اراک تأسیس و در سال ۱۳۱۰ شمسی بطور هفتگی منتشر شده است

(۱۰۹۸) ندای اسلام

آقای سید ضیاء الدین طبا طبائی در سال ۱۳۲۰ قمری روز نامه موسوم بندای اسلام را در شیراز انتشار داده و در سال ۱۳۲۸ قمری که بطهران مسافرت کرده روز نامه نیز تعطیل گردیده است. ندای اسلام با چاپ سنگی و بطور هفتگی منتشر شده وعده صفحات آن از چهار تا هشت صفحه می‌باشد. وجه اشتراک روز نامه در شیرار ۳۰ قران در سایر شهر‌های ایران ۳۶ قران. در خارجه ۴۰ قران.

شماره اول روز نامه ندای اسلام در تاریخ ۱۱ صفر ۱۳۲۰ قمری منتشر شده و روز نامه ندای وطن مورخ ۲۰ صفر درباره طلوع این روز نامه می‌نویسد، در شهر شیراز روز نامه باسم ندای اسلام با اسلوبی مرغوب بقلم یگانه دانشمند فرزانه آقا سید صیاء الدین است. » پرون در کتب مطبوعات و شعر فارسی (ص ۱۴۸) می‌نویسد من خرات ۷ و ۱۴ و ۲۵ روزنامه را در دست دارم

در کتاب اسرار سیاسی کودتا - زندگانی آقای سید ضیاء الدین طبا طبائی (صفحات ۱۴ و ۱۵ و ۱۶) د مباره سید ضیاء الدین و انتشار روز نامه ندای اسلام مینوید، « پس از آنکه سید ضیاء الدین با پدرش سید علی یزدی بتبریز رفت در آنجا مادرش که شیرازی بود فوت میکند در نتیجه سید عازم شیراز می‌شود. در شیراز در کوی و برزن در خانه و انجمن همه جا وارد می‌شد و نطق می‌کرد. کم کم برای هدایت توده بفکر انتشار روز نامه افتاد. وارد چهاردهمین مرحله زندگانی شده بود و روز نامه بنام (اسلام) منتشر کرد و با رنگ سبز آنرا نشر داد. پس از قیام مستبدین شیراز بر علیه او و توصیف کردن روز نامه‌اش فوراً با زبان آتشین شروع به انتشار شب نامه‌ها کرد و چند روزی نگذشت که روز نامه (ندای اسلام) را با امنی بسیار تند بیرون داد و بمتنفذین فارس و مخالفین مشروطه بسختی تاخت. مستبدین فارس کمر قتل او را بستند برای شخص ۱۴ ساله اینگونه حوادث فوق‌العاده ناگوار و طاقت‌فرسا بود شبی با یکی دو نفر از کارمندان روز نامه‌اش در دفتر خود نشسته بود که صدای گلوله فضای اتاق را پر کرد سید ضیاء الدین جانش بطور حتم در خطر بود. بالاخره با دلیجان از شیراز بطور ناشناس خارج شد و بطهران رفت و در طهران با پدرش (حاج سید علی آیت الله یزدی) بر علیه استبداد قیام نمود و از پیش آمد‌های تبریز و توپ بستن روس‌ها یحرم حضرت رضا برای تحریک احساسات مردم استفاده نمود تا اینکه محمد علیشاه حکم قتل و غارت خانه حاجی سید علی را می‌دهد ولی ححکم قتل او اجرا نمی‌شود و سید علی را ساری تبعید می‌کنند و سید ضیاء برای مدت دو سال فرانسه تبعید می‌شود. ».

آقای سید ضیاء الدین طباطبائی علاوه بر روز نامه ندای اسلام روز نامه شرق وبرق رانیز منتشر نموده و برای اطلاع از آن‌ها مکلمات به و ش کتاب رجوع شود.

-۲۸۱-