«نامه ما بنام عمله مفتوح میگردد اسماء شرأفت آهنگر، زارع - کفشدوز وغیره یعنی اسم هر آن کارگری که با دست رنج خود اعاشه میکنه ادبیات ما را تزیین مینمایند... » این سرمقاله بقلم محمد ضیاء هشترودیست. پس از آن مقاله دیگری بعنوان (اصلاحات لازمه) و و در صفحه دوم اخبار مجلس و اخبار داخله و در با ورقی صفحه دوم و سوم کتاب (آرسن لوین مجادله با شرلوک هولمس تألیف موریس لوبلان ترجمه نصراله فلفسی) چاپ شده است. طبق آگهی مندرج در روزنامه آقای نصراله فلسفی جزو هیئت تحریریه روزنامه بوده است. در صفحه چهارم چند اعلان و اخبار خارجه درج است. شماره نهم نامه عمل در تاریخ شنبه ۱۹ ربیع الثانی ۱۳۴۱ قمری منتشر شده و از این شماره طبق اخطار موجود آقای (حسن روستا) از کار روزنامه کناره گرفته و بجای او نام (میر را حسن خان هشترودی) در عنوان روزنامه باسم مدیر مسئول نوشته شده است. در این شماره مقاله شدید اللحنی بعنوان (شاه میآید) نوشته و خلاصه آن این است که شاه ناپلئون و پطر کبیر است که پس از فتوحاتی بر میگردد!! شاه پول های ملت را برده اروپا خرج کرده و حالا بر میگردد.
در روز نامه ایران مورخ ۲ جدی ۱۳۰۱ شرحی راجع باختلاف روستا و هشترودی نوشته و اشاره کرده است که روز نامه نامه عمل اخیراً توقیف شده است. شرح مذکور از اینقرار است: د نامه عمل - نویسندگان نامه جوان عمل (که اخیراً در نتیجه حق گوئی توقیف گردید با طلاع عموم مشترکین گرام خود میرسانند که جزئی سوء تفاهمات بین آقایان هشترودی و روستا مکلی رفع شده و بالنتیجه مجدداً با یک روح قوی و بایک عزم ثابتی با تفاق خدمت جریدهنگاری را ادامه خواهند داد ضمناً نظر به کثرت مشغله آقای روستا در هیئت تحریریه عضویت داشته و آقای میر را حسن خان هشترودی مستقیماً و رسما مدیر مسئول خواهند بود. (هیئت تحریریه نامه عمل)
(۱۰۷۵) نامه فرهنگ
روزنامه نامه فرهنگ که ابتدا در شهر کرمان منتشر میشده، از سال ۱۳۰۴ شمسی بمدیر مسئولی (محمود درگاهی کرمانی) بطهران منتقل و در آنجا منتشر شده است. از روزنامه فرهنگ منتشر در کرمان در حرف ف کتاب گفتگو کرده اکنون بذکر خصوصیات نامه فرهنگ منتشر در طهران. میپردازیم. هما نقم که اشاره کردیم نامه فرهنگ در طهران بمدیر مسئولی محمود در گاهی کرمانی تأسیس و شماره سوم سال چهارم آن در هشت صفحه بقطع وریزی بزرگ و با چاپ سربی در مطبعه (برادران باقر زده طبع و در تاریخ ۱۹ فروردین ۱۳۰۴ شمسی منتشر شده است. جای اداره: خیابان صفیعلی شاه وجه اشتراک داخله ۴۰ قرآن خارج با اجرت بست. تک شماره شاهی. طرز انتشار روزنامه هفتگی بوده است
در عنوان روز نامه بالای اسم آن (نامه فرهنگ) جمله و (من یونی الحکمة فقد او تی خیراً کثیراً) و در زیر آن (توانا بود هر که دانا بود) درج است. مندرجات نامه فرهنک علاء.
-۲۷۲-