پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۲۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف عين بعده الصاد
عصر
 

مخالف با قانون مطبوعات نباشد قبول و نشر می‌شود. مرد اسلات راجع بمدح وذم اشخاص پذیرفته و درج نخواهد شد مکاتیب وارد مسترد نمی‌شود.

خصوصیات مذکور در هر شماره در عنوان روزنامه قید شده و علاوه بر این در زیر عنوان روزنامه بدینقسم معرفی شده است: روزنامه‌ایست بیطرف، ملی، سیاسی، ادبی طرفدار استقلال ایران > مندرجات روزنامه عصر پس از درج مقاله اساسی که بعناوین (مکرر بخوانید - تهذیب لازم است - ملاخان محمد واعظ ترک) نوشته شده عبارت ار مکاتیب و نامه‌های مختلف است. مقالات روز نامه غالباً تند و دلچسب است. مسلک این رور نامه مانند روزنامه ایران نو دمکرات است.

شماره ۳ سال اول روزنامه در تاریخ ۱۷ ذیحجه ۱۳۲۸ قمری و شماره ۸ آندر تاریخ یکشنبه ۲۰ محرم الحرام ۱۳۲۹ و شماره ۲۸ آن در تاریخ پنجشنبه ۲ رجب و شماره ۳۱ آن که آخرین شماره‌ایست که از روزنامه در دست است در تاریخ ۳ شعبان ۱۳۲۹ قمری منتشر گردیده است. در بعضی از شمارم‌ها وجه اشتراک بدینقسم نوشته شده: در طهران ۱۰ قران، در سایر شهر‌ها ۱۲ قران در خارج ایران ۸ فرانک.

روز نامه چهر نما در شماره ۳ سال هشتم خود مورخ ۱۵ صفر ۱۳۲۹ قمری شرحی بعنوان تقریظ جراید درباره سه روز نامه بدین شرح نوشته است: « جنوب و عصر و جارچی ملت منطبعه‌های طهران که بتارگی از آثار معارفبار خود جهان مطبوعات و ادبیات را مرهون خیالات عالیه ومقاصد متعالیه خود در ادای قرض وطنخو اهانه نموده‌اند. مقصد مقدس (جنوب) دفاع از حرکات متعدیانه و تجاورات نا مشروعانه همسایه حیل ما‌یه جنوب است. ومسلک سیاسی (عصر) که از قلم فرخنده شیم یگانه حکیم اعلم اکمل و فرزانه اجمع افضل (آقا میرزا آقا) اصفهانی است تردید و تنقید افکار از صحت عاری وزرای بزرک و مندرجات جراید ترک انگلستان و پطرز بورغ می‌باشد (جارچی ملت) بسی مطلوب و بیاناتش مرغوب علاوه مزیت دیگر که تصویر هم دارد. »

میرزا آقا اصفهانی- میرزا آقا اصفهانی ملقب بمجاهد از آزادیخواهان معروف وار کسانیکه از قبل از مشروطیت برای تحصیل آزادی فداکاری و جانفشانی نموده. نامبرده در زمان صدارت عین الدوله باتفاق حاجی میرزا حسن رشدیه و مجد الاسلام کرمانی از طهران بکلات نادری تبعید گردید. شرح تبعید این سه نفر را بتفصیل در حرف نون کتاب در ذیل روزنامه (ندای وطن) شرح خواهیم داد. در اینجا فقط آنچه را مرحوم کسروی درباره علت تبعید میزا آقا نوشته نقل می‌نمائیم. مرحوم کسروی در جلد اول تاریخ مشروطه (صفحات ۱۲۳ و ۱۲۴) می‌نویسد: «میرزا آقا از استانبول، تاره آمده و نزد عین الدوله خود را قانون داد نشان داده و چنین پیشنهاد کرده بود که قانونی که خواسته می‌شود او بنوید و چون مرد خود نما و هوسناکی می‌بود سخنانی از قانون و آزادی و چگونگی توده‌های اروپا میراند ولی وقتی عین الدوله این‌ها را گرفت (منظور رشدیه و مجد الاسلام و میرزا آقاست) شهرت داد که بهائی بودند‌وار این جهت وقتی طباطبائی وساطت مجد الاسلام را نزد عین الدوله کرد جواب داد که بهائی بودند. »

-۱۸-