پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۲۳۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الميم بعد الفاء
مفتش ایران
 

(س. م. حسن گلستانه) هفته سه مرتبه طبع و توزیع شده. علت این تغییر بواسطه آگهی‌های ثبتی بوده که در روزنامه چاپ شده و روزنامه هفته سه بار روی یا شورق که از همان صفحه اول آگهی‌های نوبتی ثبتی چاپ و منتشر شده شماره ۳۴ این سال که دارای شماره مسلسل ۳۱۲۸ می‌باشد در مطبعه سربی (پروین) طبع و در تاریخ دوشنبه ۱۴ جمادی الاول ۱۳۴۷ انتشار یافته است. روزنامه مفتش ایران بشرح مذکور مدت بیست و یکسال در اصفهان منتشر می‌شده و آخرین شماره منتشره آن در این شهر که دارای شماره مسلسل ۳۸۱۳ می‌باشد در سال ۱۳۱۰ شمسی انتشار یافته وپس از آن بشرحیکه در ضمن بیان حال مرحوم ایران مدار مکی ذکر خواهیم نمود محل انتشار روزنامه بعراق منتقل شده و شماره مسلسل ۳۸۱۴ روزنامه در تاریخ ۲۹ تیر ماه سال ۱۳۱۰ شمسی در شهر اراک منتشر گردیده است رویه گرفته روزنامه مفتش ایران یکی از روزنامه‌های مهمی بوده که در مدت خیلی درازی در ولایات منتشر می‌شده و بعلت شهامتی که در مدیران بوده غالباً دارای مقالاتی تند و آتشین است. و بعلت همین تندی در ابتدای سلطنت اعلیحضرت رضا شاه فقید مدتی در محاق تعطیل بود و در سال ۱۳۰۰ شمسی مجدداً طلوع نمود.

(۱۰۳۳) مفتش ایران

روزنامه مفتس ایران مدیری و صاحب امتیازی ) ایران مدار مکی) در شهر اراک در سال ۱۳۱۰ شمسی منتشر شده است. این روزنامه دنباله همان روزنامه مفتش ایران است که متجاوز از بیست سال در اصفهان منتشر می‌شده و در سال ۱۳۱۰ شمسی مدیر آن دستگاه روزنامه را بشهر اراک منتقل نموده است و از این جهت در عنوان روزنامه (سال بیست و دوم تأسیس) و شماره مسلسل (۳۸۱۴) نوشته شده منتهی شماره منتشر در اراک را شماره یک ضبط کرده است. شماره اول روزنامه مفتش ایران در اراک بصاحب امتیازی و سردبیر سیاسی و مدیر مسؤلی (ادیب ایران مدار مکی) ومدیر داخلی (سید محمد اطالبی) در چهار صفحه در مطبعه سربی (شرکت مطبعه عراق) طبع و در تاریخ ۲۹ تیرماه ۱۳۱۰ شمسی مطابق ۱۱ ژوئن ۱۹۲۱ میلادی منتشر شده است خصوصیات رو نامه بدین قرار است: محل اداره عراق • خیابان اردیبهشت. وجه اشتراک: داخله: ۵۰ قران. خارجه ۸۰ قران. تک نمره چهارشاهی - اجرت پست علاوه می‌شود قبول‌کنندگان شماره یک در عداد مشترکین ثابت محسوب خواهند شد. قیمت اعلانات صفحه اول سطری دو قران سایر صفحات یک فران. طرز انتشار مفتش ایران هفته سه شماره روزهای یکشنبه - سه شنبه پنج شنبه بوده است مرام و مسلک روزنامه در ضمن یکطر در زیر عنوان آن بدینقسم شرح داده شده، و این جریده سیاسی - اخلاقی - علمی - ادبی - اقتصادی - فکاهی و اجتماعی و تفتیش در تمام ایالات و ولایات ایران است. » وی این مطالب فقط در عنوان روزنامه نوشته شده و مفتش ایران پیش از یک روزنامه محلی نیست و مندرجات آن غالبا یک مقاله مختصر و ترجمه‌های کوچک و حوادث محلی عراق و مختصری اخبار داخله و گاهی یک قطعه شعر وغزل و بقیه مندرجات آن عبارت از آگهی‌های ثبتی است.

مقاله افتتاحی روزنامه تحت عنوان (نامه‌نگاری در ایران، تأثیر افکار در روحیات جامعه) می‌باشد و در آن پس از آنکه شرحی درباره تفاوت قوای موجودات و حرص و از یکه در بشر موجود است

-۲۳۱-